Αυτό το cake από ρεβίθια -που θα αγοράσεις σε κονσέρβα, για να κερδίσεις κόπο και χρόνο- απαιτεί ψήσιμο αντί για τηγάνισμα. Ταιριάζει ιδανικά με σαλάτα από αγγούρι, ραπανάκια και τουρσί από κόκκινο κρεμμύδι. Τουλάχιστον έτσι το προτείνουν στο αγαπημένο bonappetit.com.
Για το αρωματισμένο με μυρωδικά και μπαχαρικά αλμυρό cake χρειάζεσαι ένα blender, ένα μαντεμένιο τηγάνι κι έναν τρίφτη και τα παρακάτω (4 μερίδες):
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 κ.σ. συν 1 κουτ. φρέσκο χυμό λεμονιού
¼ κουτ. ζάχαρη
1½ κουτ. αλάτι
¾ φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
¾ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. corn flour
1 κουτ. κύμινο
½ κουτ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. κόλιανδρος σε σκόνη
¼ κουτ. κόκκινο πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
2 κονσέρβες ρεβίθια
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
3 αγγούρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
Πώς θα το φτιάξεις:
Βάλε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και προθέρμανε στους 200°C. Κόψε το κρεμμύδι στα τέσσερα και κόψε το 1/4 σε λεπτές φέτες και βάλε το σε ένα μικρό μπολ. Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, ¼ κουτ. ζάχαρη και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Ανακάτεψε καλά να ενωθούν και άφησέ το στην άκρη να βγάλει τα αρώματά του.
Βάλε τα υπόλοιπα τέταρτα του κρεμμυδιού σε ένα blender με ½ φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρο, ½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, 2 κ.σ. corn flour, 1 κουτ. αλάτι, 1 κουτ. κύμινο, ½ κουτ. μπέικιν πάουντερ, ½ κουτ. κόλιανδρο σε σκόνη, ¼ κουτ. καγιέν, λίγο μαύρο πιπέρι και 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
Δούλεψε για μισό λεπτό. Προσθέστε 1 αυγό, χτυπημένο και τα ρεβίθια, και άλεσε για ένα λεπτό κάνοντας διαλλείματα για να ανακατέψεις με ένα κουτάλι.
Ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μαντεμένιο τηγάνι 10″, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Άπλωσε το μείγμα καλά στο τηγάνι. Ψήσε μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες του, περίπου 5 λεπτά.
Μετάφερε το τηγάνι στον φούρνο και ψήσε μέχρι το falafel να ροδίσει καλά, 18–22 λεπτά.
Στο μεταξύ, φτιάξε μία sauce γιαουρτιού με ένα 1 φλιτζάνι γιαούρτι, το υπόλοιπο 1 κουτ. φρέσκο χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλάτι, σε ένα μέτριο μπολ.
Όταν είναι έτοιμο το falafel αναποδογύρισε προσεκτικά σε ένα πιάτο. Κόψε σε φέτες και σέρβιρε με τη sauce και σαλάτα.