Συγχώρεσέ με αν ακουστώ σαν την μεγάλη αδερφή ή ακόμη χειρότερα σαν την φωνή της μαμάς πίσω από τον πάγκο της κουζίνας. Θα σου πω για τα internships, κι εσύ κράτα ό,τι θες! Αν αγαπάς την μόδα και ονειρεύεσαι μια καριέρα α’αυτήν κράτα σημειώσεις!
Όλα τα νέα παιδιά θυμώνουν με τα internships. Έχεις φάει τα καλύτερά σου χρόνια στα θρανία για να γεμίσεις τον τοίχο πτυχία και αφού τα κορνιζάρεις και περιμένεις με αγωνία να βγεις στην βιοπάλη να κατακτήσεις τον κόσμο, ορθώνεται μπροστά σου το βουνό “intern”. Δυστυχώς στην ελληνική αγορά δεν δίναμε μέχρι πρότινος την πρέπουσα σημασία στα internships. Θέλαμε κατευθείαν τις μεγάλες καρέκλες, με τους παχυλούς μισθούς και σνομπάραμε τον intern. Λάθος. Μέγα λάθος!
Το internship είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις την δουλειά και τον κλάδο που πάντα πίστευες πως αγαπάς ή ακόμη και τη δουλειά που πίστευες πως μισείς! Είναι το ιδανικό μέσο για να τεστάρεις τον κλάδο, την εταιρία, τις αντοχές σου και τις γνώσεις σου, πριν αφιερώσεις τα καλύτερα και πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας σου σε λάθος επιλογές.
Και το μεγαλύτερο μυστικό του intern; Μαθαίνει! Κανείς δεν φοβάται να του δείξει πράγματα και μαθαίνει μυστικά του επαγγέλματος χωρίς να πρέπει να πάθει πρώτα για να μάθει. Κι αν δεν με πιστεύεις, μάθε πως κάποιοι από τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία της μόδας, ξεκίνησαν ως interns κι έχτισαν αυτοκρατορίες.
Ο θρύλος της μόδας Robert Piguet υπήρξε ο μέντορας για σχεδιαστές που έκαναν την πρακτική τους άσκηση και στη συνέχεια άλλαξαν την ιστορία του στυλ. Ανάμεσα σε αυτούς οι Dior, Pierre Balmain, Marc Bohan, James Galanos και Hubert de Givenchy. Ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά σχέδια του Dior, το λατρεμένο φόρεμα Café Anglais, με την κοντή και γεμάτη φούστα, δημιουργήθηκε για τον Piguet όταν ο Dior έκανε την πρακτική του στο πλάι του. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει, “Ο Piguet μου έμαθε την αξία της απλότητας, από την οποία πηγάζει η πραγματική κομψότητα!”.
Όταν ο Dior δημιούργησε την αυτοκρατορία του, υπήρξε με την σειρά του μέντορας σε αρκετούς σχεδιαστές. Ο πιο γνωστός intern του Dior υπήρξε ο Yves Saint Laurent. O νεαρός τότε σχεδιαστής ένιωθε τέτοιο δέος μπροστά στον Dior που δεν μπορούσε ούτε να του μιλήσει. Όπως παραδέχεται σε συνεντεύξεις του, δίπλα του έμαθε της βασικές αρχές της τέχνης του. Ο Dior τον εμπιστεύθηκε και σύντομα του ανέθεσε το τμήματα των αξεσουάρ και της υψηλής ραπτικής. Έτσι άνθισε το ταλέντο του Yves Saint Laurent και παρουσίασε για τον Dior την πρώτη του collection με τίτλο Trapèze, και το δημοφιλές trapeze dress που παρουσιάστηκε στη Vogue με τεράστια επιτυχία.
Αντίστοιχη και η ιστορία του θρύλου Valentino, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως intern στο πλευρό του Jean Dessès. Σαν αυθεντικό παιδί της μόδας με μεσογειακό ταμπεραμέντο, απολύθηκε από τον οίκο όταν “ξεχάστηκε” λίγες μέρες παραπάνω στις διακοπές του στο Saint Tropez. Επειδή όμως τα ταλέντα ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα, μέσα σε 12 μόλις ώρες είχε καινούρια δουλειά στο πλευρό του Guy Laroche. Σύντομα αποδείχτηκε πως αυτό το ταλέντο χρειαζόταν τον δικό του χώρο κι έτσι δημιουργήθηκε όχι μόνο μια αυτοκρατορία αλλά κι ένας ακόμη θρύλος.
Ένας ακόμη μέντορας που ανακάλυψε ένα ακατέργαστο διαμάντι ήταν και ο Perry Ellis. Όταν είδε τις δυνατότητες του νεαρού Marc Jacobs τον έπεισε να γραφτεί στην γνωστή ακαδημία σχεδίου Parsons. Κι όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο, καθώς Marc Jacobs εξελίχθηκε σε best seller. Παρουσίασε την πρώτη του collection στο πλευρό του μέντορά του και η απόλυσή του λίγα χρόνια αργότερα, εκτόξευσε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο βάζοντας τα θεμέλια του Marc Jacobs brand, για να γίνει η παγκόσμια σημερινή αυτοκρατορία.
Και μετά από όλα αυτά… ένα έχω να ρωτήσω. Εσύ τι περιμένεις μικρέ μου intern;