Κάπου στο Manchester, και πιο συγκεκριμένα στη Chinatown στη Manchester Art Gallery σου δίνεται η ευκαιρία να πάρεις μία γεύση της διαδικασίας από την οποία πέρασε η χειραφέτηση της γυναίκας.
Πιο συγκεκριμένα, οι Holly Fulton, Roksanda Ilincic, Jackie JS Lee, Dame Vivienne Westwood, Emilia Wickstead και Sadie Williams συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 14-18 NOW το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την 100η επέτειο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκηνοθετημένη από την Jenny Waldman, η εν λόγω έκθεση έχει σκοπό να αναδείξει την χειραφέτηση της γυναίκας μέσα από την εξέλιξη της μόδας και την ιστορία του ρούχου. Όπως αναφέρει και η ίδια η Jenny η διαδικασία της εξιστόρησης ενός τόσο μεγάλου φαινομένου, μέσα από την ιστορία της μόδας αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τόσο γι’ αυτήν όσο και για το κοινό το οποίο θα παρευρεθεί σε αυτή την έκθεση.
Η γυναίκα πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Εξαρτημένη από τους πιεστικούς κορσέδες, τα μεγάλα υπέρογκα φορέματα και μία μόνιμα καταπιεσμένη καθημερινότητα, η ζωή της κυλούσε σχεδόν ανιαρά. Με το ξέσπασμα του πολέμου ωστόσο, η γυναίκα αναγκάστηκε και ενδόμυχα χάρηκε γι’ αυτό, να εργαστεί. Σε εργοστάσια, λεωφορεία, νοσοκομεία. Συνείσφερε όπου μπορούσε καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού έλειπε πολεμώντας σε διάφορα μέτωπα. Πλέον δεν ήταν υπεύθυνη για το σπίτι και τα παιδιά της, αλλά και για πολλά ακόμη. Σήκωσε στους ώμους της το βάρος τόσο της οικογενειακής όσο και της κοινωνικής επιβίωσης. Αναγκαστικά άφησε πίσω της τα ενδύματα μιας άλλης εποχής. Εκείνης που θα ήταν απλώς μια νοικοκυρά στα πλαίσια του σπιτιού της.
Ξεκίνησε να φορά ρούχα, πιο άνετα. Σιγά, σιγά βλέπουμε να αναπτύσσονται πιο φαρδιές γραμμές, ρούχα πιο αέρινα από πολύ πιο ανάλαφρα υφάσματα. Μετάξι, λινό και άλλες ύλες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από ράφτες και γυναίκες που δημιουργούσαν μόνες τα ρούχα τους. Ο κορσές άρχισε να αποτελεί μια επώδυνη ανάμνηση και τα υπέρογκα φορέματα με τους υπέρβαρους σκελετούς εξαφανίστηκαν στην πάροδο του χρόνου. Η γυναίκα φόρεσε παντελόνια, φαρδιά ανάλαφρα φορέματα στα οποία μπορούσε να κινηθεί και να εργαστεί άνετα και ανώδυνα. Δέχτηκε το σώμα της, καθώς πλέον δεν πίεζε τον εαυτό της να γίνει κάποια άλλη για την οπτική ευχαρίστηση του άνδρα.
Κάπως έτσι λοιπόν, σε αυτή την έκθεση το κοινό μπορεί να παρατηρήσει την εξέλιξη αυτή, μέσα από κοστούμια που διηγούνται την ιστορία της απομάκρυνσης της γυναίκας από τα πατριαρχικά πρότυπα. Ονόματα μεγαθήρια στον κόσμο της μόδας δούλεψαν σκληρά και δημιούργησαν έξι υπέροχα κοστούμια συνδυασμένα σε ένα πρωτόγνωρο θέαμα, τόσο όμορφο όσο και επιμορφωτικό.
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και μπορείς να την απολαύσεις από την 13η Μαΐου έως την 27η Νοεμβρίου του 2016.