Έχεις δει σε ταινίες που στο bachelor ή στο bachelorette πάρτυ ο πρωταγωνιστής παθαίνει ένα mental breakdown φωνάζοντας «Δεν θα ξανακοιμηθώ ποτέ με άλλον άνθρωπο» ή «Δεν θα έχω ξανά ποτέ πρώτο φιλί». Αυτό είναι το Fear of missing out στις σχέσεις.
Είναι αυτή η σκέψη, πως επειδή επέλεξες να δεσμευτείς δεν θα έχεις ξανά τη χαρά της πρώτης φοράς σε τίποτα. Πρώτο ραντεβού, πρώτο φιλί, πρώτη εκδρομή κλπ.
Είναι οκ όμως να σε τρομάζει η σκέψη αυτή, αν και δεν χρειάζεται . Οι μονογαμικές σχέσεις που αφορούν δύο άτομα και μόνο δύο άτομα μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη πηγή ασφάλειας και ευτυχίας, ωστόσο η περιέργεια του τι θα μπορούσες να έχεις και να ζήσεις αν δεν επέλεγες να κάνεις σχέση είναι υπαρκτή και αναπόφευκτη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι άνθρωποι που λένε ότι δεν βρίσκουν πλέον κανέναν άλλον ελκυστικό εκτός από τη σχέση τους, λένε ψέματα, είτε στους συντρόφους τους είτε στον εαυτό τους. Είναι φυσικό να αναγνωρίζεις το ωραίο, αλλά γιατί το μυαλό μας τείνει να περιπλανιέται σε κάτι τέτοιο;
Το Fear Of Missing Out δεν είναι μια νέα έννοια. Οι άνθρωποι έχουν αυτήν την έμφυτη επιθυμία να θέλουν το πιο πρόσφατο, το πιο συναρπαστικό, το καλύτερο, το πιο καινούργιο, το άγνωστο. Ακόμα κι αν τους τρομάζει. Είμαστε μάλλον προγραμματισμένοι έτσι.
Είναι φυσικό λοιπόν, να βιώνουμε ενίοτε το ίδιο φαινόμενο και στις σχέσεις μας. Ο φόβος της δέσμευσης είναι ο απόλυτος φόβος για ό,τι μπορεί να χάσουμε όσο είμαστε σε μία σχέση. Ελευθερία, ευκαιρίες, ανθρώπους.
Τα αίτια του φόβου της δέσμευσης είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τη θεωρία προσκόλλησης, τα βρέφη τείνουν να καταφεύγουν στους γονείς για να νιώσουν ασφάλεια. Όταν όμως ο φροντιστής δεν ικανοποιεί άμεσα τις ανάγκες τους, τότε τα ίδια τα βρέφη τείνουν να τον αποφεύγουν. Όλοι επιθυμούν τις σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα αυτές τους τρομάζουν. Τους τρομάζει το ενδεχόμενο να μην ικανοποιηθεί κάποια τους ανάγκη ή ακόμα το γεγονός πως μπορεί να συμβιβάζονται με κάτι ενώ εκεί έξω υπάρχει κάτι καλύτερο για εκείνους.
Φυσικά, στα αίτια συγκαταλέγονται και οι προσωπικές ανασφάλειες. Συνήθως οι άνθρωποι επιζητούν την συχνή επιβεβαίωση από νέους συντρόφους, η οποία τροφοδοτεί σε πολλές περιπτώσεις κι ένα είδος ναρκισσισμού.
Πώς να ξεπεράσεις το Fear Of Missing Out;
Σωστή απάντηση εδώ δυστυχώς δεν υπάρχει. Είναι μία σκέψη κι ένα συναίσθημα τόσο πραγματικό που το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το διαχειριστείς.
Το βασικό είναι να αναγνωρίσεις πως κάθε σχέση είναι επιλογή. Μία επιλογή που δοκιμάζεις αν δουλεύει για σένα. Μπορεί και όχι. Μπορεί και ναι. Αλλά είναι ψυχοφθόρο το να ζει κανείς με έναν μόνιμο φόβο για το ‘’τι θα συνέβαινε αν’’. Αν δεν δουλεύει για σένα το αλλάζεις. Ακριβώς όπως θα έκανες σε κάθε άλλη περίπτωση στη ζωή σου.
Εντέλει είναι θέμα κυρίως προσωπικών ανασφαλειών που τις περισσότερες φορές δεν έχουν να κάνουν με τη σχέση ή τον σύντροφό σου. Είναι αυτές οι ανασφάλειες που οδηγούν σε σχέσεις που δεν θέλεις πραγματικά, σε σχέσεις που δεν σε ικανοποιούν απλά σε βολεύουν.
Το Fear of Missing Out είναι καθαρά δική σου ανασφάλεια και αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλη παρόμοια κατάσταση. Με δουλειά με τον εαυτό σου. Άλλωστε η δέσμευση δεν είναι φυλακή, είναι επιλογή η οποία αλλάζει. Αν αυτό είναι που τελικά θέλεις. Ή δεν θέλεις.