Η φιλία είναι μια από τις σταθερότερες και βαθύτερες σχέσεις, που θα αναπτύξουμε στη ζωή μας, τόσο στην παιδική όσο και και στην ενήλικη. Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι μαζί από το νηπιαγωγείο ή από το Δημοτικό και συνεχίζουν να είναι φίλοι. Υπάρχουν και φιλίες φρέσκες αλλά, εξίσου δυνατές.
Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν πολλούς φίλους, υπάρχουν και αυτοί, που έχουν λίγους, μετρημένους στα δάχτυλα, ή ακόμα ένα και μοναδικό. Επίσης, υπάρχουν και φιλίες κοντινές, να της ίδιας γειτονιάς, υπάρχουν όμως και οι μακρινές, οι υπερατλαντικές.
Σημασία λοιπόν, δεν παίζει ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος, ούτε ο αριθμός. Σημασία έχει -όπως και σε πολλά άλλα- η ποιότητα της σχέσης.
Πολλές φορές τα δεδομένα αλλάζουν και οι σχέσεις πέφτουν θύμα της καθημερινότητας και των γρήγορων ρυθμών της ζωής. Ακόμα και η αλλαγή δεκαετίας στην ηλικία μας, μπορεί να δημιουργήσει θέμα ασυμβατότητας. Συνήθως όμως, οι διαφορετικές συγκυρίες είναι αυτές, που πολύ πιθανό να δημιουργήσουν ρήγμα στην πολύτιμη αυτή σχέση.
Για παράδειγμα, μπορεί εσύ να είσαι στη φάση “ελεύθερη κι ωραία” και η κολλητή σου να είναι ήδη παντρεμένη και να περιμένει το πρώτο της παιδί. Φυσικά, είναι πολύ πιθανό να γίνεις εσύ η νονά του μωρού, αλλά βαθιά μέσα σου να νιώθεις ότι κάτι έσπασε και δεν αλλάζει. Να νιώθεις ότι αυτός ο δεσμός έχει χαθεί ανεπιστρεπτί και να βιώνεις ένα μικρό πένθος για αυτή τη φιλία.
Κι ίσως, έτσι μπορεί να είναι. Γιατί οι σχέσεις, όπως και οι άνθρωποι αλλάζουν και πολλά πράγματα μένουν για πάντα στο παρελθόν. Μπορεί αυτή η σχέση να έπρεπε να τελειώσει κάπως έτσι. Αλλά μπορεί και όχι. Γιατί αν κάτι είναι σημαντικό κι έχει αξία, τότε πρέπει να το υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους. Να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε.
Αυτό λοιπόν, που μάλλον πρέπει να κάνεις είναι να εκτιμήσεις αυτή τη φιλία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Να δεις αν αντέχεις να τη χάσεις, να δεις τον εαυτό σου χωρίς αυτόν τον άνθρωπο δίπλα σου, να δεις αν αξίζει να έχεις αυτή τη σχέση στη ζωή σου. Να μετρήσεις τις χαρές και τις λύπες, που σας ενώνουν, να ανατρέξεις στην κοινή ιστορία σας και να αποφασίσεις αν θα κρατήσεις τις καλές στιγμές και θα φύγεις ή θα μείνεις για να φτιάξεις νέες αναμνήσεις – ακόμα κι αν είστε περισσότεροι στην αναμνηστική φωτογραφία της ζωής σας.
Τι μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις τ@ν πολύτιμ@ φίλ@ σου
Το πρώτο πράγμα είναι η ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια, αρχικά με τον εαυτό σου και μετά με τ@ φίλ@ σου. Δηλαδή, να ξεκαθαρίσεις τί είναι αυτό που σε ενοχλεί, τί μπορείς να κάνεις εσύ λάθος και τί υποχωρήσεις διατίθεσαι να κάνεις. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις απαιτήσεις ή καλύτερα προσδοκίες, που να μην είναι ρεαλιστικές. Να μην μπορεί δηλαδή, η φίλη σου να συμμετέχει σε αυτά που θες, όχι απαραίτητα γιατί δε θέλει, αλλά γιατί πραγματικά δεν μπορεί.
Πάρε πρωτοβουλίες να βρεθείτε, ακόμα κι αν είναι στο δικό της χώρο, ακόμα κι αν μπορεί μόνο για δέκα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, θα τ@ δείξεις πόσο πολύτιμη είναι η σχέση σας και πόσο σημαντική η παρουσία τ@ στη ζωή σου.
Έχε κατανόηση και υπομονή. Μπορεί και @ φίλ@ σου να θέλει να είστε μαζί και να μη μπορεί. Προσπάθησε να μπεις στη θέση τ@, να καταλάβεις όλα αυτά που τ@ν βαραίνουν και να τα σεβαστείς. Με αυτό τον τρόπο, θα δείξεις ότι μπορείς να τ@ν περιμένεις, ότι μπορείς να τ@ν αισθανθείς.
Καλύτερα να αποφύγεις συγκρούσεις κι αντιπαραθέσεις, για λόγους ασήμαντους. Ακόμα κι αν ο λόγος είναι ότι δεν έχει χρόνο να βρεθείτε, μην κάνεις σκηνή και δείξε κατανόηση. Είναι καλύτερο να έχεις ένα φίλο διακριτικό, παρά φορτικό και υστερικό.
Μην ξεχνάς ότι οι φίλοι είναι η οικογένειά μας, η οικογένεια που έχουμε διαλέξει εμείς.