Καθώς περπατούσα στο Θησείο με μια φίλη, ειπώθηκαν διάφορες παραφιλολογίες σχετικά με αυτό που ονομάζουμε «φιλία». Εγώ ισχυριζόμουν πως ένας φίλος είναι πολύ σημαντικός κι ότι μια φιλία μπορεί να κρατήσει για χρόνια. Παθιάστηκα μ’ αυτή τη συζήτηση γιατί τότε ήταν δύσκολο να αντιληφθώ την άχαρη πραγματικότητα. Εκείνη, ίσως πιο συνειδητοποιημένη με την κατάσταση, ισχυρίστηκε κάτι σοφό : «Γιάννη, πάρτο χαμπάρι, οι φιλίες έχουν ημερομηνία λήξης».
Ο χρόνος την επιβεβαίωσε.
Ας ξεκινήσουμε κάνοντας έναν βασικό διαχωρισμό μεταξύ φιλίας και παρέας, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που συγχέουν -λανθασμένα φυσικά- αυτές τις έννοιες. Τι εννοούμε παρέα; Μια ομάδα ατόμων που περνάνε την ώρα τους, χαζολογούν κι ανεβάζουν διάφορα posts στα social media για να δείξουν ότι περνούν φανταστικά. Όλοι λίγο-πολύ ανήκουμε σε μια παρέα και γνωρίζουμε πώς είναι η κατάσταση. Στην παρέα πολλές φορές κάνεις συμβιβασμούς, ανέχεσαι κάποιους που δεν συμπαθείς τόσο, συζητάς για διάφορα θέματα και προσπαθείς να περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε μια παρέα είναι δύσκολο να μιλήσεις, να ανοιχθείς, να πεις τους προβληματισμούς σου γιατί άλλωστε, αυτός είναι ο χαρακτήρας της παρέας, ίσως λίγο επιφανειακός. Προφανώς και δεν υποτιμώ τον ρόλο της παρέας, αλλά κάνω μια εύλογη παρατήρηση. Ποιος άλλωστε από εμάς δεν έχει την ανάγκη να περνάει σχετικά όμορφα στη ζωή του; Θέλω στο σημείο αυτό να δηλώσω «fan» του χαζολογήματος.
Θα συνεχίσω τον συλλογισμό μου αναφερόμενος στη φιλία. Η φιλία σίγουρα θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να θεωρηθεί φιλία. Όταν είσαι φίλος με κάποιον/α, είσαι δίπλα του/της στις χαρές του/της και στις λύπες του/της. Χαίρεσαι όταν του/της συμβαίνει κάτι όμορφο, θλίβεσαι και τον/τη συμπονάς όταν έχει «ζόρια». Πρόκειται μια σχέση με έντονο συναισθηματικό δέσιμο. Σε μια τέτοια σχέση δίνεις αλλά και παίρνεις, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα στις παρέες. Υπάρχει αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμός κι αλληλοσυμπαράσταση.
Ωστόσο, μια πραγματική φιλία είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί όσο και να κρατήσει. Η αλήθεια είναι ότι άργησα να συνειδητοποιήσω τη σαθρότητα των διαπροσωπικών σχέσεων και το τεράστιο βαθμό υποκρισίας της «φιλίας». Δυστυχώς ή ευτυχώς , από μικροί μαθαίνουμε να υποκρινόμαστε σε όλα τα επίπεδα των διαπροσωπικών σχέσεων. Είναι ακατόρθωτο να «χτίσεις» την ιδανική φιλία, τη φιλία που βλέπουμε στις κινηματογραφικές ταινίες. Μια φιλία μπορεί να υπάρξει, μολαταύτα, να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι λίγο δύσκολο. Η απάντηση στο «γιατί να συμβαίνει αυτό» δεν είναι μια. Κάτι θα συμβαίνει τις περισσότερες φορές και θα καταστρέφεται. Η προδοσία στις φιλικές σχέσεις είναι σκληρή πολλές φορές. Όταν χάνεις έναν/μία φίλο/η αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια σημαντική απώλεια και ίσως σημαντικότερη από έναν ερωτικό χωρισμό. Έτσι, λοιπόν κάθε φιλία, στην πλειονότητα τουλάχιστον, έχει και τη δική της ημερομηνία λήξης.
Μην πάψετε να αναζητείτε φίλους, αλλά να θυμάστε ότι καλό θα ήταν να είστε «προσγειωμένοι» στην πραγματικότητα, υπομονετικοί και συγκρατημένοι. Είναι όμορφο να έχεις 1-2 ανθρώπους να είναι πραγματικά δίπλα σου.
2 thoughts on “Φιλια, μια σχεση με ημερομηνια ληξης;”