Η εξέλιξη είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Καθώς περνούν τα χρόνια καθένας από εμάς κάνει βήματα και σχηματίζει το δικό του μονοπάτι. Όπως αλλάζουν οι εξωτερικές συνθήκες στη ζωή μας –το σχολείο γίνεται πανεπιστήμιο και οι σπουδές δουλειά- έτσι αλλάζουμε κι εμείς σταδιακά.
Κι ενώ αυτές οι αλλαγές φαίνεται να λειτουργούν για εμάς, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο και για τους γύρω μας.
Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι ορισμένες σχέσεις που διατηρούσαμε από παλιά φαίνεται πλέον να μη λειτουργούν, να μη μπορούν να επιβιώσουν στη νέα πραγματικότητα που έχουμε φτιάξει. Και, όσο κι αν πονάει αυτό, πρέπει να προχωράς μπροστά με εκείνους με τους οποίους μοιράζεσαι κοινές αξίες και ιδέες για τη ζωή.
Η ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman αποκαλύπτει στο brit.co τρία σημάδια που μαρτυρούν ότι πρέπει να βάλεις τέλος σε μια φιλική σχέση και πότε πρέπει να προσπαθήσεις να την «σώσεις»:
1.Έχετε απομακρυνθεί
Έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο. Θα ήθελες να τον περάσεις με αυτό τον άνθρωπο; Σκέφτηκες να τον πάρεις τηλέφωνο για να μοιραστείς μαζί του κάτι σημαντικό που σου συνέβη. Αν συνειδητοποιείς ότι έχεις χαθεί με κάποιον, δεν είναι γιατί οι συγκυρίες το έφεραν έτσι, αλλά γιατί υποσυνείδητα ξέρεις ότι αυτή η σχέση δεν έχει πλέον κάτι να σου προσφέρει και ήρθε η ώρα να την τερματίσεις.
«Καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν και μεγαλώνουν, μεταβάλλονται οι αξίες και τα ενδιαφέροντά τους. Είναι πολύ φυσιολογικό μια φιλία να τελειώνει όταν συμβαίνει αυτό», λέει η Goodman.
2.Έχετε διαφορετικές αξίες
Το να έχεις διαφορετικές απόψεις με κάποιον, δε σημαίνει αυτόματα ότι δεν μπορείτε να είστε πλέον φίλοι. Αν, όμως, αυτή η διαφορά στις αξίες και τις αντιλήψεις επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή ή την ψυχική σου υγεία, τότε δημιουργείται ένα χάσμα αδιαπέραστο, από το οποίο είναι καιρός να απαλλαγείς.
«Ορισμένες αξίες μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικές για σένα, ακόμη κι αν καθιστούν τη διατήρηση μιας σχέσης δύσκολη. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι εντάξει να τερματίσεις μια φιλία», υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια.
3.Παρατηρείς τοξική συμπεριφορά
Εάν μια φιλία ξεκίνησε υπέροχα, αλλά έχει εξελιχθεί σε κάτι τοξικό αντί για ζωογόνο και ωφέλιμο, τότε πρόκειται για κάτι που δεν έχεις ανάγκη να διατηρείς στη ζωή σου.
«Όταν μια σχέση καταλήγει να μας βλάπτει περισσότερο απ’ ότι μας ωφελεί, αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλη μας τη ζωή. Είναι πολύ επιβαρυντικό να διαχειριστείς φιλίες που σε εξαντλούν και σε επηρεάζουν αρνητικά», λέει η Goodman και συμπληρώνει «Όταν αφιερώνεις υπερβολικό χρόνο σε αυτά, δεν μπορείς να επικεντρωθείς σε εκείνα που έχουν πραγματικά σημασία».
Πότε πρέπει να παλέψεις για μια φιλία
Εάν κάποιος είναι σημαντικός για σένα και νιώθεις την ανάγκη να προσπαθήσεις να σώσεις τη σχέση σας, μη φύγεις από αυτή τη φιλία μόνο και μόνο επειδή βρίσκεστε σε διαφορετικά στάδια της ζωής.
«Μερικές φορές, η διατήρηση μιας φιλίας που έχει κρατήσει χρόνια έχει νόημα ακόμα και όταν δεν έχεις πολλά κοινά πια. Εάν εξακολουθείς να αγαπάς το εν λόγω άτομο και να νιώθεις πως μοιράζεστε μια όμορφη ιστορία, αυτό μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να το παλέψεις και να την κρατήσεις ζωντανή, ακόμη κι αν δεν ταιριάζετε πια όσο παλιότερα. Μερικές φορές πρέπει να μάθουμε να επιτρέπουμε στις φιλίες να αλλάζουν και να εξελίσσονται απλώς σε διαφορετικές μορφές», καταλήγει η δρ. Goodman.