Οι περισσότεροι να διστάζουν μπροστά σε μια επαγγελματική συνεργασία μεταξύ φίλων ώστε να μην θυσιάσουν την σχέση τους στον βωμό τους χρήματος. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που το τόλμησαν και εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες παγκοσμίως που ίδρυσαν φίλοι. Πέτυχαν ή όχι, συνεχίζουν να είναι ακόμη φίλοι ή χώρισαν τις ζωές τους, όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα παρακάτω ντουέτα κατάφεραν να δημιουργήσουν μερικές από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της εποχής μας.
Larry Page και Sergey Brin, εταιρία: Google, έτος Ίδρυσης: 1998
Ο Larry και ο Sergey συναντήθηκαν στο διδακτορικό πρόγραμμα του Στάνφορντ το 1995, χωρίς όμως να γίνουν αμέσως φίλοι. Παθιασμένοι με τους υπολογιστές και οι δυο, σε μια ξενάγηση του πανεπιστημίου , διαφωνούσαν σε όλα μέχρι που βρήκαν κοινό σημείο επαφής, στον τρόπο που σκέφτονταν για το πως έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της άντλησης σχετικών μεταξύ τους πληροφοριών από μια τεράστια βάση δεδομένων.
Η συνεργασία τους δεν άργησε να ξεκινήσει και το 1996 δημιούργησαν μια μηχανή αναζήτησης, την BackRub, η οποία αποτέλεσε την βάση για το Google.
Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Milton Sirotta για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google έγινε ιδιωτική εταιρία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματηστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες.
Ο Steve Jobs και Steve Wozniak, εταιρεία: Apple Inc., έτος ίδρυσης: 1976
Υπήρχαν δύο φίλοι, ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak. Είχαν μεγαλώσει διαφορετικά, είχαν συναναστραφεί με διαφορετικούς ανθρώπους και είχαν διαφορετικές ανησυχίες και άγχη. Σκέφτονταν διαφορετικά, όπως και το πετυχημένο σλόγκαν της εταιρίας τους σήμερα “Think different”. Η Apple ιδρύθηκε το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, Los Altos της California. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Wozniak, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Οι τεχνικές δεξιότητες του Wozniak σε συνδυασμό με την επιχειρηματική διορατικότητα του Jobs μετέτρεψαν την Apple σε κολοσσό.
Το μήλο – σύμβολο του προπατορικού αμαρτήματος στάθηκε για την Apple και τους οπαδούς της το κεντρικό σύμβολο της φιλοσοφίας της εταιρίας. Χαρακτηριστική είναι η σχετική δήλωση του πρώην προέδρου του τμήματος προϊόντων της Apple, Ζαν Λουί Γκασσέ “Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για μένα είναι το λογότυπό μας. Το δαγκωμένο σύμβολο της επιθυμίας και της γνώσης βαμμένο με τα χρώματα του ουρανίου τόξου σε λανθασμένη σειρά. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ένα πιο ενδεδειγμένο λογότυπο: πάθος, γνώση, ελπίδα και αναρχία”.
Ο Wozniak έφυγε από την εταιρία το 1987 και τον Οκτώβριο του 2011 ο Jobs έφυγε από την ζωή.
O Bill Gates και Paul Allen, εταιρεία: Microsoft, έτος Ίδρυσης: 1975
Ο Bill Gates και ο Paul Allen ήταν παιδικοί φίλοι από το σχολείο. Μοιράστηκαν την αγάπη των υπολογιστών και ήταν χάκερ κατά τη διάρκεια του γυμνασίου. Γιατί συνεργασία τους δουλεύει; Αν και μπορεί να είναι επικίνδυνο να αναμίξεις την φιλία με τις επιχειρήσεις, οι δύο τους πήγαν μπροστά χάρη στην κοινή τους εμμονή με τους υπολογιστές και το πάθος για την επιχειρηματικότητα. Μόλις ο Gates αναχώρησε για το Χάρβαρντ για σπουδές, ο Allen τον ακολούθησε στη Βοστώνη και άρχισαν να σχεδιάζουν επιχειρηματικές ιδέες. Με την ενθάρρυνση του Allen, ο Gates πήρε τη μεγάλη απόφαση, παράτησε το κολέγιο, και έτσι δημιούργησε τη Microsoft.
Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το λογισμικό υπολογιστών: λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows ,το σύνολο εφαρμογών γραφείου Microsoft Office, η κονσόλες παιχνιδιών Xbox, το λογισμικό για κινητά τηλέφωνα (παλιά: Windows Mobile, Windows CE), και τώρα Windows Phone, και οι υπηρεσίες και προϊόντα Windows Live, Bing και παράγει επίσης λογισμικό για επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα, ενώ παρέχει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακής αποθήκευσης, κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία έχει περίπου 94.290 υπαλλήλους σε 102 χώρες. Η δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρεία των δυο αντρών περιστρέφεται γύρο από ένα nerdy πάθος και μια ισόβια φιλία.
Ben Cohen and Jerry Greenfield, εταιρία: Ben & Jerry, έτος Ίδρυσης: 1978
Όπως ο Gates και ο Allen, ο Ben Cohen και ο Jerry Greenfield ήταν παιδικοί φίλοι. Γεννήθηκαν με τέσσερις ημέρες διαφορά και συναντήθηκαν γαι πρώτη φορά το 1963 κατά τη διάρκεια του γυμνασίου στο μάθημα της γυμναστικής. Γρήγορα έγιναν αχώριστοι.
Κοινή αγάπη και των δυο ήταν το φαγητό και έτσι το δίδυμο απόφάσησε να συμμετάσχει σε μια σειρά μαθημάτων για παραγωγή παγωτού, δια αλληλογραφία, το 1977. Μετά το master στο μάθημα, οι φίλοι έκαναν μια επένδυση $ 12.000 και άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με παγωτό, Ben & Jerry. Οι Ben και Jerry ήταν σε θέση να μετατρέψουν τη φιλία τους σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, χάρη στο κοινό πάθος τους για το φαγητό και την επιθυμία να κάνει περισσότερα από το να έχουν απλά ένα κερδοφόρο μαγαζί. Οι δυο φίλοι έχουν πει “Μετρήσαμε την επιτυχία μας όχι μόνο από το πόσα χρήματα βγάλαμε, αλλά με το πόσο πολύ συμβάλαμε στην κοινωνία”.
Jerry Yang και David Filo, εταιρία: Yahoo!, έτος Ίδρυσης: 1995
Όπως Larry Page και ο Sergey Brin, έτσι και οι ιδρυτές της Yahoo συναντήθηκαν στο διδακτορικό πρόγραμμα του Στάνφορντ το 1994. Σύμφωνα με πληροφορίες, εργάστηκαν από κοινού για ένα έργο στο σχεδιασμό των τσιπ για υπολογιστές. Ξεκίνησαν να διατηρούν καρτέλες από τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες και τις οργάνωναν σε θεματικές και καταλόγους και η ενέργεια τους αυτή μεταμορφώθηκε σε Yahoo!
Το αμοιβαίο πάθος τους για το web ένωσε τους Yang και Filo. Βρέθηκαν να ξοδεύουν 20 ώρες την ημέρα σε ιστοσελίδες για διασκέδαση. Ήταν τότε που ο Yang και ο Filo συνειδητοποίησαν ότι είχαν μια επιχείρηση στα χέρια τους και αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από την Sequoia Capital.