Εκεί που λέμε ότι “ναι του χρόνου όλα θα στρώσουν” και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό, τελικά δεν μας έρχονται όπως τα περιμέναμε.
Κι αυτό είναι ένα γεγονός, που ισχύει για όλους. Ουσιαστικά, όσο και να προσπαθήσεις, στο τέλος το ταμείο είναι πάλι μείον, χωρίς καν να είναι δικό σου φταίξιμο.
Ναι δεν είναι. Είναι γενικότερο το πρόβλημα κι ακόμα κι αν δεν είσαι οικονομολόγος, σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι επικρατεί γενικότερα μια οικονομική κρίση.
Το θέμα είναι ότι αυτή η ανασφάλεια, που σου προκαλεί η οικονομική αστάθεια, είναι παράγοντας μόνιμου στρες κι αγωνιώδους αβεβαιότητας. Πάντα έχεις το άγχος, αν θα σου φτάσουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα ή αν θα καταφέρεις να πληρώσεις όλους τους λογαριασμούς σου, χωρίς να μπεις πάλι στη διαδικασία διακανονισμών ή αν θα πρέπει πάλι να τραβήξεις χρήματα από τον λογαριασμό σπουδών των παιδιών σου.
Το θέμα είναι πώς με το να αγχώνεσαι και να στερείσαι συνέχεια, δεν είναι λύση. Δεν πρόκειται να “αυγατίσουν” τα λεφτά, γιατί πολύ απλά δεν φτάνουν. Οπότε, ίσως πρέπει να σταματήσεις να πιέζεσαι τόσο και να αρχίσεις να αποδέχεσαι ότι αυτή είναι μια κατάσταση, που δεν μπορείς να αλλάξεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να νιώσεις καλύτερα και να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου.Σταμάτα να αναπολείς το παρελθόν.
Το να πηγαίνεις πίσω στο χρόνο και να σκέφτεσαι πόσο καλά ήταν τα πράγματα, δεν είναι καθόλου χρήσιμο. Όπως επίσης, δε σε βοηθάει καθόλου, το να σκέφτεσαι αυτές τις μικρές και τόσο ευχάριστες ατασθαλίες, που έχεις κάνει και να νιώθεις ενοχές για αυτές.
Επικεντρώσου στο τώρα.
Φρόντισε λοιπόν, να είσαι ρεαλιστής με τα οικονομικά σου, κάνε μια λίστα με τα έσοδα και τα έξοδα και “μαγείρεψέ” τα. Είναι πολύ σημαντικό να πληρώσεις όσες περισσότερες από τις υποχρεώσεις σου, χωρίς όμως να μείνεις με ελάχιστα και να μην μπορείς να βγάλεις το μήνα.
Κάνε ένα προγραμματισμό για το αύριο.
Φτιάξε δηλαδή ένα πλάνο, ένα υποθετικό προϋπολογισμό, για να δεις αν μπορείς να αφήσεις κάτι για τον άλλο μήνα, που ίσως είσαι πιο άνετ@ οικονομικά και γενικά, να έχεις μια άποψη και να μη βρεθείς εξ απροόπτου.
Κάνε μια λίστα με τις ανάγκες σου.
Αυτές οι λίστες είναι μια πολύ ωραία απασχόληση για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, κάνεις έρευνα αγοράς, κάτι που οι περισσότεροι -άνδρες και γυναίκες- το λατρεύουν. Δεύτερον, συνειδητοποιείς τι πραγματικά έχεις ανάγκη και τι όχι κι έτσι αποφεύγεις περιττά έξοδα. Και τρίτον, μπορείς να έχεις μια εικόνα με τα μελλοντικά σου έξοδα και να προγραμματίσεις καλύτερα τις αγορές σου.
Κάνε εξυπνότερες αγορές.
Αυτό είναι πράγματι κάτι εκπληκτικό. Να μπορείς δηλαδή να αγοράζεις κάτι, που όχι μόνο να αξίζει τα λεφτά του αλλά να αξίζει περισσότερο από ότι πλήρωσες.
Να επιτρέπεις στον εαυτό σου μικρές, αλλά διαχειρίσιμες ατασθαλίες.
Είναι σημαντικό να βγαίνεις από το σκεπτικό του “πρέπει να κάνω οικονομία” και μερικές φορές να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό μερικές φορές να χαίρεσαι τα χρήματα που με τόσο κόπο αποκτάς.