O όρος “fleabagging” είναι μία κατάσταση, στην οποία αφήνεις τον εαυτό σου να ελκύεται από τον ίδιο τύπο ατόμων. Ατόμων που σε έχουν πληγώσει και δεν ικανοποιούν τις ανάγκες σου. Με λίγα λόγια μιλάμε για σαμποτάρισμα του ίδιου σου του εαυτού.
Ο όρος προέκυψε μέσω της σειράς Fleabag. Με πρωταγωνίστρια και δημιουργό την Phoebe Waller-Bridge, υποδυόμενη τον ομώνυμο χαρακτήρα Fleabag, η σειρά προβάλλει μία γυναίκα στα τριάντα και κάτι χρόνια που αλλάζει ερωτικούς παρτενέρ χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Ο ένας μετά τον άλλον την απογοητεύουν Έτσι, εκείνη βιώνει τα ίδια αρνητικά συναισθήματα κάθε φορά.
Αν σου θυμίζει κάτι αυτό που μόλις περιγράφηκε, μάλλον σαμποτάρεις και εσύ τον εαυτό σου. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο από τοξικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους, που δύσκολα κόβεται. Καθώς η αυτοεκτίμηση πέφτει όλο και πιο χαμηλά, το fleabagging του εαυτού σου αυξάνεται και συμβιβάζεσαι με λιγότερα από όσα αξίζεις.
Υπάρχουν βέβαια τρόποι να δεις το θέμα αλλιώς και να αρχίσεις να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις. Αρκεί να βρεις τι ακριβώς αναζητάς σε έναν σύντροφο και να μην δεχθείς τίποτα που δεν ανταποκρίνεται στα standards σου. Παρακάτω θα δεις τι πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι και σε ποιες ενέργειες να προβείς προκειμένου να ξεφύγεις από αυτήν την παγίδα.
Εντόπισε το πρόβλημα
Τα πάντα ξεκινούν με την αυτογνωσία. Μπορεί να μην βιώνεις ακριβώς το πρόβλημα της Fleabag. Αλλά για να διαβάζεις ακόμα, σημαίνει ότι έχεις υιοθετήσει κάποιο ανθυγιεινό μοτίβο στις σχέσεις που συνάπτεις. Πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου γιατί μπλέκεις με ανθρώπους που είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι ή εκτός της φάσης που βρίσκεσαι εσύ. Γιατί ελκύεις και ελκύεσαι από αυτούς τους συντρόφους; Όχι, δεν συνωμοτεί το σύμπαν για να μη βρεις αυτό που πραγματικά ψάχνεις. Απλώς εσύ δεν φιλτράρεις σωστά τους ανθρώπους πριν τους βάλεις στη ζωή σου. Δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις τον κατάλληλο άνθρωπο για εσένα από την αρχή, όμως μην αγνοείς τα σημάδια που σου φωνάζουν να τρέξεις μακριά.
Πάρε μία τρίτη γνώμη
Το να εξωτερικεύσεις τις σκέψεις σου σε έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειάς σου ή κάποιο έμπιστο άτομο μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Μία εξωτερική οπτική θα σε ταρακουνήσει ώστε να καταλάβεις τι πάει στραβά και γιατί επιλέγεις τους λάθος συντρόφους συνεχώς. Ακόμα περισσότερο, ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις από που προέκυψε το πρόβλημα. Ίσως ένας συναισθηματικά μπλοκαρισμένος γονέας ή κάποια εμπειρία που σου άφησε υπολειπόμενο τραύμα. Μη διστάσεις να μιλήσεις, δεν είναι ντροπή. Αντίθετα, μπορεί να είναι ο καταλύτης για να ξεφύγεις από τα δεσμά του fleabagging και να φερθείς στον εαυτό σου με τον σεβασμό που του αναλογεί.
Δούλεψε με τον εαυτό σου
Όλα γυρνούν γύρω από την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Προσπάθησε να εστιάσεις σε εσένα, στα πράγματα που σε ευχαριστούν. Βρες το πάθος σου. Ασχολήσου με ό,τι σε κάνει να νιώθεις ζωντάνια και ενεργητικότητα. Κάνε κάτι στο οποίο ξεχωρίζεις. Πέρνα χρόνο με τον εαυτό σου. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ο μόνος τρόπος να ανεβάσεις την ψυχολογία σου και να δεις ποιός είσαι στα αλήθεια και τι θες από αυτήν τη ζωή.
Σκέψου ποιες είναι οι ποιότητες του ιδανικού συντρόφου για εσένα
Δεν είναι ανάγκη να φτιάξεις μία λίστα από τριάντα χαρακτηριστικά και να ψάχνεις να τα βρεις όλα σε έναν άνθρωπο. Στην τελική, δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στο ένστικτο και την καρδιά μας. Όμως, μπορείς να θέσεις τις βασικές προϋποθέσεις για τον άνθρωπο που θες να έχεις δίπλα σου. Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς που θες να έχει ο άλλος απέναντί σου; Και αντίστοιχα, ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες που θα αποφύγεις. Σκέψου τους λόγους που τελείωσαν οι προηγούμενές σου σχέσεις και απόφυγε να μπεις στην ίδια διαδικασία. Μόλις δεις τα πρώτα red flags, βγες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μη συμβιβάζεσαι. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.