Αυτό διαφέρει από το oversharing, καθώς το “floodlighting” έχει συχνά μια υποκείμενη χειριστική πρόθεση. Δεν πρόκειται απλώς για το να μοιράζεσαι πάρα πολλά, αλλά για το να αποκαλύπτεις βαθιά προσωπικά ζητήματα πολύ γρήγορα, με σκοπό να δημιουργήσεις μια ψεύτικη σύνδεση.

Φαντάσου να γνωρίζεις κάποιον και από το πρώτο ραντεβού να σε κατακλύζει με ιστορίες από τραυματικές εμπειρίες, οικογενειακά προβλήματα ή επώδυνους χωρισμούς. Αυτό είναι το floodlighting. Στην ουσία, το άτομο αυτό προσπαθεί να επιταχύνει την οικειότητα, μοιράζοντας συναισθηματικά φορτισμένες πληροφορίες πριν καν χτιστεί μια βάση εμπιστοσύνης.

Γιατί είναι προβληματικό;

  • Χειριστική τακτική: Ακόμα κι αν δεν γίνεται συνειδητά, το floodlighting μπορεί να είναι μια μορφή χειρισμού. Το άτομο που δέχεται αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών αισθάνεται υποχρεωμένο να ανταποδώσει με παρόμοια ευαλωτότητα, δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση οικειότητας.
  • Ψευδής οικειότητα: Η πραγματική οικειότητα χτίζεται με τον χρόνο, μέσα από αμοιβαία εμπιστοσύνη και σταδιακή αποκάλυψη. Το floodlighting δημιουργεί μια ψευδαίσθηση οικειότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και πληγωμένα συναισθήματα.
  • Σύγκριση με το love bombing: Υπάρχουν ομοιότητες με το love bombing, όπου το άτομο κατακλύζει τον άλλον με στοργή και δώρα. Στο floodlighting, το “όπλο” είναι οι συναισθηματικά φορτισμένες ιστορίες.
  • Δοκιμή “αντοχής”: Μερικοί χρησιμοποιούν το floodlighting για να δουν αν ο άλλος μπορεί να “αντέξει” τα συναισθηματικά τους βάρη. Αυτό δεν είναι υγιές και δημιουργεί μια ανισορροπία στη σχέση.

Πότε το oversharing γίνεται floodlighting;

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είμαστε ανοιχτοί και ευάλωτοι, αλλά υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή. Όταν η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών γίνεται καταναγκαστική και δημιουργεί δυσφορία στον άλλον, τότε μιλάμε για floodlighting.

Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται σταδιακά, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ας αφήσουμε την οικειότητα να ανθίσει φυσικά, αντί να την προκαλούμε με υπερβολικές αποκαλύψεις.