Γλυκές τραγανές δημιουργίες, με μια πολύ εύκολη συνταγή που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και με λίγα υλικά που μπορεί ο οποιοσδήποτε να προμηθευτεί από το κοντινότερο σουπερμάρκετ.
Στα νησιά εθιμικά προσφέρουν τις φλωρεντίνες στα πανηγύρια και στις γιορτές βάζοντας κλωνάρια βασιλικού στο πλάι για το άρωμα. Λέγεται ότι οι φλωρεντίνες έχουν την δική τους ιστορία που ξεκινάει από τη Μαρία Αντουανέτα, που συνήθιζε να τις βάζει σα βάση στις τούρτες της – ειδικά στην αγαπημένη της με μπόλικη σαντιγί και αγριοφράουλες. Τη συνταγή τους την εμπνεύστηκε ένας από τους μάγειρες της, με καταγωγή από τη Φλωρεντία.
Συστατικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη 2 φλιτζάνια αμύγδαλα φιλέ 2 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο 1 βανίλια 1/3 του φλιτζανιού φυτική κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180C.
Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά (με την μέθοδο μπεν μαρί) ζεσταίνεις τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το μέλι μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη. Ανακατεύεις έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να πήζει την αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις το αμύγδαλο. Ανακατεύεις καλά με μια σπάτουλα μαρίζ. Ρίχνεις το μείγμα σε ρηχό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το ισιώνεις με τη βοήθεια της μαρίζ. Ψήνεις μέχρι να ροδίσουν οι φλωρεντίνες, για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζεις τις φλωρεντίνες από τον φούρνο και τις αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς, για 15 λεπτά, χωρίς όμως να κρυώσουν εντελώς. Αν τις ξεφορμάρεις ή τις κόψεις νωρίτερα, θα διαλυθούν. Αν τις κόψεις όταν έχουν κρυώσει εντελώς, θα δυσκολευτείς γιατί θα έχουν σκληρύνει. Τις κόβεις σε τρίγωνα, τετράγωνα ή μπάρες. Σε αυτό το σημείο, μπορείς αν θέλεις να τις βουτήξεις μέχρι τη μέση σε λιωμένη κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος.
Τις αφήνεις να στεγνώσουν σε λαδόκολλα και τις μεταφέρεις σε μπολ σερβιρίσματος.
TIP: Το καλύτερο για την αποθήκευση τους είναι ένα δοχείο με καπάκι ώστε να μη μαλακώσουν.
Δες επίσης: Πουτίγκα με bitter σοκολάτα.
Follow @sakrecipes