Το κλασικό ιταλικό ψωμί, focaccia, έχει άπειρες παραλλαγές και μια από αυτές είναι με την προσθήκη σκόρδου. Είναι το τέλειο ορεκτικό και σίγουρα θα είναι μια διαφορετική επιλογή στο τραπέζι σας αφού ξεφεύγει από το κλασικό χωριάτικο ψωμί.

ΥΛΙΚΑ

15 γραμμάρια φρέσκια μαγιά

250ml χλιαρό νερό

200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

2οο γραμμάρια αλεύρι σκληρό για το αλεύρωμα

1 κουταλιά θαλασσινό αλάτι

6-7 σκελίδες σκόρδου, 2 λιωμένες καλά και οι υπόλοιπες με την φλούδα

50ml ελαιόλαδο

focaccia με σκορδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε 2-3 κουταλιές νερό και θρυμματίζουμε μέσα την φρέσκια μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Κοσκινίζουμε τα αλεύρια με το αλάτι μαζί μέσα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και ρίχνουμε μέσα το υγρό της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το περισσότερο από το υπόλοιπο νερό.

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό σταδιακά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει.

Πιέζουμε την ζύμη και την ρίχνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου.

Την τοποθετούμε σε ένα μπολ με λίγο λάδι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε πάλι την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μόνο που αυτή την φορά το ζυμώνουμε ίσα ίσα.

Τοποθετούμε την ζύμη σε λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε με τις παλάμες μας για να γίνει επίπεδη.

Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας  για να δημιουργήσουμε αυλάκια στην ζύμη.

Ρίχνουμε από πάνω τις σκελίδες σκόρδου και ραντίζουμε ελαφρώς με λάδι.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Καλή όρεξη!

Photo credits: www.seriouseats.com