Μήπως αποφεύγεις να κοιτάς το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού; Ξεχνάς να επιστρέψεις ρούχα που αγόρασες διαδικτυακά; Αν η απάντηση είναι ναι, δεν είσαι η μόνη. Όλοι έχουμε φτάσει στο ταμείο και τραβήξαμε αλλού το βλέμμα όταν είδαμε τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε. Στην προσπάθειά μας να θυμηθούμε το πώς αναπνέουμε σωστά, ακούγεται η ερώτηση των εκατομμυρίων: κάρτα ή μετρητά;
Αν αυτό σου ακούγεται οικείο και ξέρεις πολλούς που το έχουν βιώσει, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι το 37% των millennials έχουν νιώσει πολλές φορές το φόβο του να ξεμείνουν από χρήματα
Αν όταν βλέπεις τον λογαριασμό σου σε πιάνει άγχος, ανησυχία και σε λούζει κρύος ιδρώτας, το ακριβώς αντίθετο με το όταν ξοδεύεις δηλαδή, σίγουρα δεν είναι εύκολο. Η άγνοια δεν είναι ευτυχία αλλά μερικές φορές ίσως και να είναι. Το αποτέλεσμα; Η “οικονομική αμνησία”. Πώς γίνεται αυτό; Με τις ανέπαφες πληρωμές και η δυνατότητα του να ψωνίζεις μέχρι και στο Instagram, το να ξοδεύεις χρήματα είναι τόσο εύκολο όσο το να ανοίγεις μία πόρτα.
Υπάρχει και καλύτερο! Υπάρχουν όλα εκείνα τα email που έρχονται με τις ηλεκτρονικές προσφορές, και μπορούν όλα να γίνουν δικά σου μόνο με τρία κλικ. Μην αναρωτιέσαι πού “εξαφανίζονται” τα χρήματά σου.
Τα χρήματα έχουν αποτελέσει μία από τις βασικότερες πηγές άγχους, με το 43% των millennials να χάνουν τον ύπνο τους γι’ αυτό το θέμα
Ωστόσο, το να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Γιατί οπότε να χάνουμε ύπνο για κάτι που δεν λέμε να διορθώσουμε; Εύκολη η απάντηση, γιατί πάντα το αγνοούμε. Υπάρχει ένα ταμπού γύρω από το θέμα χρήματα, έτσι εύκολα μπορούμε να αποφύγουμε συζητήσεις επάνω στο θέμα -ακόμα και με τον εαυτό μας.
Πολλά οικονομικά προβλήματα έχουν να κάνουν με τη σκέψη του ποιοι μπορεί να είμαστε στο μέλλον και όχι με το ποιοι είμαστε τώρα. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ένα budget και θα επιστρέφουμε τα ρούχα που δεν μας κάνουν από ηλεκτρονικές παραγγελίες.
Πολλές γυναίκες αν και νιώθουν ενοχές για τα χρήματα που ξοδεύουν, δεν ρίχνουν ούτε μία ματιά στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Τι γίνεται όμως όταν άσχετα από τις ενοχές κάνουν την παραγγελία βάζοντας σαν διεύθυνση τη δουλειά; Πολύ απλά για να μην τους γκρινιάξει ο σύντροφός τους;
Όταν κοιτάς τους λόγους πίσω από τα έξοδα που έκανες, τότε καταλαβαίνεις τι έχει πάει λάθος με το budget. Οι λόγοι; Όταν δεν έχει πάει κάτι καλά στη δουλειά, όταν είχες δύσκολη μέρα, όταν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις μία φίλη που δεν χρειάζεται καν να εντυπωσιάσεις.
Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;
- Ενεργοποίησε στο κινητό σου ειδοποιήσεις για κάθε φορά που ξοδεύεις χρήματα. Έτσι θα ξέρεις ακριβώς πού καταλήγουν τα χρήματά σου.
- Μίλησε στους φίλους σου για τα οικονομικά αλλά και για τις σκέψεις που έχεις πάνω σε αυτά.
- Πες δυνατά: “Δεν θέλω να ξοδέψω χρήματα σε φαγητό, σε ταξί και σε εξόδους” είτε στον εαυτό σου, είτε σε κάποιον φίλο σου.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να αγνοούμε τα χρήματά μας. Αν είναι να χάσουμε τον ύπνο μας για κάτι, ας μην είναι για τα οικονομικά.
Πηγή & featured image: fq.co.nz Μετάφραση: Εύα Τόλιου