Ο συνδυασμός τέχνης και τεχνολογίας είναι πλέον γεγονός. Μετά τις virtual επισκέψεις σε μουσεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Google Arts & Culture έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο μέσω του οποίου «εμπλουτίζει» τις selfies σου με διάσημα έργα τέχνης. Αν λοιπόν, ήθελες πάντα να μοιάζει μια απλή φωτογραφία σου με έναν πίνακα, αυτή είναι η ευκαιρία σου. Με ένα μόνο κλικ και μία αλγοριθμική αντίδραση, θα έχεις μία καινούρια και σίγουρα μοναδική selfie.
Κατόπιν συνεργασίας της Google Arts & Culture με πολιτιστικά ιδρύματα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ιαπωνίας, της δόθηκε η άδεια να «συνδυάσει» δημοφιλή έργα όπως «Η κραυγή» του Munch,το «Untitled» που αποτελεί self-portrait της Frida Khalo ή «The Heart of The Universe» της Yayoi Kusama.
Το αλγοριθμικό μοντέλο, «Art Transfer» αναπαριστά το πορτρέτο σου ενσωματωμένο πολύ ρεαλιστικά στον πίνακα που διάλεξες. Ακόμη, μπορείς να μεταμορφώσεις ένα πλαίσιο που διαλέγεις με το αντίστοιχο πλαίσιο του πίνακα. Λίγα λουλούδια από το βάζο του Vincent Van Gogh στον πίνακα «Irises» σίγουρα θα άλλαζε τη φωτογραφία που επέλεξες. Μην φαντάζεσαι πως αναμειγνύει απλώς κάποια στοιχεία του πίνακα στην ήδη υπάρχουσα φωτογραφία σου. Η τελική φωτογραφία θα αποτελεί μία ακριβή ενσωμάτωση του πλαισίου που επέλεξες (είτε το πρόσωπο σου είτε κάποιο ουδέτερο τοπίο) μέσα στο πραγματικό «περιβάλλον» του έργου τέχνης.
Το 2018, η Google Arts & Culture έγινε viral, με χιλιάδες άτομα να ενσωματώνουν τα πορτρέτα τους σε διάσημα έργα τέχνης. Ωστόσο, προκλήθηκαν και εντάσεις ως προς το θέμα της ανεκτικότητας στο διαφορετικό και το ρατσισμό από την πλευρά των καλλιτεχνών. Οι έγχρωμοι χρήστες φαίνεται πως συνδυάστηκαν με λευκούς καλλιτέχνες, θίγοντας έτσι το κατά πόσο diverse ήταν και είναι τελικά ο κόσμος της τέχνης.
Όπως και να έχει, αξίζει να το δοκιμάσεις. Πόσες φορές θα έχεις την ευκαιρία να μπεις στο μοναδικό πλαίσιο του αγαπημένου σου πίνακα;