To frikkadel είναι παραδοσιακό πιάτο των χωρών της Αφρικής και μοιάζει αρκετά με τους δικούς μας κεφτέδες. Ετοιμάζεται από mix κιμάδων και φουρνίζεται ή τηγανίζεται. Το vetkoek από την άλλη είναι η παραδοσιακή ζύμη που γεμίζεται με κρέας ή μαρμελάδα και τηγανίζεται, κάπως σαν τη ζύμη του πιροσκί. Κάλεσε φίλους στο σπίτι, πες ότι θα φτιάξεις frikkadel με vetkoek και άφησε τους να αναρωτιούνται.

Τι θα χρειαστείς:

για το Frikkadel

15ml βούτυρο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα βουτυγμένες σε 15ml γάλα

100γρ μοσχαρίσιο κιμά

100γρ χοιρινό κιμά

3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

4 κουταλιές πάστα ντομάτας

1 αυγό

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

αλάτι και πιπέρι

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Σόταρε το κρεμμύδι στο βούτυρο μέχρι να γίνει διάφανο και πρόσθεσε το σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Φτιάξε έξι μεγάλους κεφτέδες frikkadel με τα χέρια σου. Ψήσε τους σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά.

για τη sauce γιαουρτιού

250γρ γιαούρτι

μαιντανό

τον χυμό από ένα λεμόνι

αλάτι και πιπέρι

Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί, δοκίμασε για το αλάτι και λεμόνι και σέρβιρε.

για το Vetkoek

6¾ κούπες αλεύρι

2 κουταλάκια αλάτι

2 κουταλάκια ζάχαρη

1 πακέτο μαγιά

λίγο χλιαρό νερό

λάδι για τηγάνισμα

Ανακάτεψε τη ζάχαρη με τη μαγιά και λίγο χλιαρό νερό και άφησε το μείγμα μέχρι να αφρίσει. Ανακάτεψε μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Σε ένα μπολ δούλεψε τα δύο μείγματα μαζί.

Πρόσθεσε λίγο νερό αν κρίνεις πως χρειάζεται. Η ζύμη σου πρέπει να μοιάζει με εκείνη του ψωμιού. ‘Αφησε τη ζύμη για μία ώρα, σπεπασμένη με μία πετσέτα.

Σε ένα τηγάνι βάλε το λάδι και χρησιμοποίησε δυνατή θερμοκρασία. Φτιάξε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, μεγέθους σαν εκείνα του τέννις. Άνοιξε τη κάθε ζύμη σε φύλλο με πάχος 2-3 εκατοστά και όσο περίπου η παλάμη σου.

Τύλιξε σε κάθε ζύμη από ένα frikkadel. Τηγάνισε τα μέχρι να ροδίσουν και βγάλε τα σε ένα πιάτο που έχεις στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Κόψε τα στη μέση και σέρβιρε με τη sauce γιαουρτιού.

featured photo: Myburgh Du Plessis