Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να συνειδητοποιείς ότι έχεις γίνει ο φίλος που είναι “πάντα καλοδεχούμενος αλλά ποτέ προσκεκλημένος”. Οι ειδικοί, όμως, λένε πως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Το φαινόμενο του “fringe friend”, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι συνηθισμένο στις σχέσεις. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως οι φιλίες τους είναι αμοιβαίες – αλλά στην πραγματικότητα αυτό ισχύει μόνο στο 50% των περιπτώσεων. Ακόμα, οι περισσότεροι αναζητούν την ποιότητα στις φιλίες τους, όχι την ποσότητα. Έρευνες αποκάλυψαν ότι, αν και πάνω από το 75% των ενηλίκων δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον αριθμό των φίλων τους και περισσότεροι από 40% νιώθουν ότι δεν είναι τόσο κοντά τους όσο θα ήθελαν.

Η ψυχολόγος Dr. Miriam Kirmayer εξηγεί στο The Guardian πως όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, είναι φυσικό να γεννιούνται ανασφάλειες: “Έκανα κάτι λάθος; Είμαι άξιος φιλίας;”.

“Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε αυτά τα συναισθήματα”, λέει η Kirmayer. “Αλλά, την ίδια στιγμή, πολλές από αυτές τις σκέψεις προέρχονται από λανθασμένες πεποιθήσεις για το τι σημαίνει σύνδεση”.

Με άλλα λόγια, το να είσαι ένας “fringe friend” ίσως να μην είναι και τόσο κακό

Οι έρευνες δείχνουν πως η συντροφικότητα μας κάνει πιο ευτυχισμένους και μας προστατεύει από ψυχικά και σωματικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, οι κοινωνικές σχέσεις συχνά φέρνουν μαζί τους ένα βάρος από προσδοκίες. Μπορεί να αισθάνεσαι πως πρέπει να εμφανιστείς σε κάθε συνάντηση για να συνεχίσεις να προσκαλείσαι. Ή να λες πάντα “ναι” σε ό,τι σου ζητούν, ώστε να δείξεις ότι είσαι εκεί για τους φίλους σου. Όμως, όπως λέει η Kirmayer, αυτές οι “υποχρεώσεις” μπορούν να δημιουργήσουν άγχος, ενοχές ή ακόμα και ντροπή, αν νιώθεις πως δεν ανταποκρίνεσαι όπως θα “έπρεπε”.

Εδώ βρίσκεται το πρώτο θετικό στοιχείο του να είσαι “fringe friend”: δεν έχεις καμία υποχρέωση

“Δεν χρειάζεται να είσαι στο πλευρό κάποιου όλη την ώρα, γιατί πολύ απλά δεν είσαι το πρώτο του άτομο” εξηγεί η Dr. Irene Levine, ψυχολόγος και συγγραφέας του Best Friends Forever: Surviving a Breakup with Your Best Friend. “Είναι ανακουφιστικό το να μην εξαρτάται κανείς από εσένα. Δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις κάποιον, απλώς ότι έχεις τον δικό σου χώρο”. Επιπλέον, αυτό σου δίνει χρόνο να επενδύσεις σε άλλους τομείς της ζωής σου: νέα χόμπι, self-care, οικογενειακές σχέσεις.

Το να αναγνωρίζεις πότε μια φιλία απομακρύνεται μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι πραγματικά χρειάζεσαι από τις σχέσεις σου. Θέλεις περισσότερη συναισθηματική εγγύτητα; Ή μήπως σου αρκούν κοινές εμπειρίες και περιστασιακές συναντήσεις;

Οι “fringe friends” – ή αλλιώς, οι χαλαρές κοινωνικές συνδέσεις – μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες απ’ ό,τι νομίζουμε. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με πολλές τέτοιες “ασθενείς” σχέσεις είναι πιο ευτυχισμένοι και αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι από όσους έχουν λιγότερες.

“Πολλοί πιστεύουν πως χρειάζονται μια κολλητή φίλη ή μια συγκεκριμένη παρέα”, λέει η Kirmayer. “Αυτό μπορεί να είναι κίνητρο, αλλά μπορεί να γίνει και πηγή απογοήτευσης. Η αλήθεια είναι ότι οι διαφορετικές σχέσεις καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες”.

Η λύση; Δημιούργησε μικρο-κοινότητες γύρω από ενδιαφέροντα και εμπειρίες που σε γεμίζουν. Μπορεί να είναι μια ομάδα κεραμικής, ένα running club ή ακόμα και η παρέα που βλέπετε μαζί το Survivor. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουν οι κοινωνικές σου επαφές, τόσο πιο ολοκληρωμένη θα νιώθεις τη ζωή σου.

Τελικά, το να είσαι ένας “fringe friend” δεν είναι το τέλος μιας σχέσης – μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας μορφής σύνδεσης. Και το σημαντικότερο; Μπορεί να σε οδηγήσει σε φιλίες που ανταποκρίνονται πραγματικά στις δικές σου ανάγκες.