Η θερμοκασία ανεβαίνει και η φύση βοηθά συνωμοτικά στην προσπάθεια για υγιεινή διατροφή και αδυνάτισμα! Όσο ο καιρός βελτιώνεται, η όρεξη περιορίζεται και η ποικιλία των φρούτων και λαχανικών της εποχής δίνει άπειρες επιλογές για ένα πρόγραμμα διατροφής χορταστικό και λιγότερο μονότονο. Το Μάιο λοιπόν, έχουμε στη διάθεσή μας:
• βερίκοκα: χάρη στα καροτενοειδή βοηθούν στο μαύρισμα, και χάρη στη βιταμίνη Α ενισχύουν την όρασή μας. Περιέχουν επίσης, βιταμίνη C. • μούσμουλα: βοηθούν σημαντικά στη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης (φυτικές ίνες). Περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. • πεπόνια: μειώνουν την πίεση λόγω του καλίου που περιέχουν, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και περιέχουν βιταμίνη C και βιταμίνη Α. • ροδάκινα: εύκολα στη μεταφορά τους, αντικαθιστούν τα μήλα και τα αχλάδια του χειμώνα με μια αρκετά πιο γλυκιά γεύση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και κάλιο. • φράουλες: μια καλή λύση για όσους αγαπούν τα γλυκά (όχι βουτηγμένες σε ζάχαρη, αλλά σε στέβια ή σε κάποιο άλλο υποκατάστατο), οι φράουλες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συγχρόνως βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, K και μαγγάνιο. • αγκινάρες: περιέχουν βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό. Μειώνουν τη χοληστερόλη, βοηθούν το πεπτικό σύστημα και έχουν αντικαρκινική δράση. • αρακά: παρ’ όλο που έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α, Κ, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως φυλλικό οξύ). Βοηθά λοιπόν, στην καλή λειτουργία του εντέρου, στον κορεσμό και στη μείωση της χοληστερόλης. • φασολάκια: χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σαλάτα είτε ως μαγειρευτό φαγητό (μόνα τους ή μαζί με κάποιο κρεατικό). Μας δίνουν βιταμίνες Α, Κ, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. • κολοκυθάκια: είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που τα καθιστά αντικαρκινικά και χάρη στη βιταμίνη Α δρουν υπέρ της καλής υγείας των ματιών μας. Περιέχουν ακόμη, βιταμίνη C και ελάχιστες θερμίδες. • κρεμμύδια: έχουν αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πίεσης. Αποτελούν πηγές φυτικών ινών, χρωμίου, μαγγανίου, ασβεστίου, καλίου και φυλλικού οξέος. • παντζάρια: είναι λίγο παρεξηγημένα ότι παχαίνουν, αλλά στην πραγματικότητα έχουν 31 θερμίδες ανά φλυτζάνι. Έρευνες δείχνουν ότι ενισχύουν την αντοχή των αθλητών (γι’ αυτό και έχει γίνει τόσο δημοφιλής ο χυμός τους), έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες και δρουν ενάντια στην οστεοπόρωση χάρη στο μαγνήσιο που περιέχουν. Οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο σίδηρος συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του μεταβολισμού. Πριν λοιπόν αρχίσουμε να κόβουμε τρόφιμα για να αδυνατίσουμε, ας προσθέσουμε κάποια που θα μας χορτάσουν και θα βελτιώσουν τις καύσεις μας! www.facebook.com/grafeiodiatrofis