Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η δουλειά πρωταγωνιστεί στις ζωές των περισσότερων από εμάς. Ακόμη και σε όσων έχουν μια γεμάτη ζωή έξω από το γραφείο. Ναι, και σε αυτών που έχουν οικογένεια. Αν όλοι εμείς αναλογιστούμε πόσες ώρες και πόση ενέργεια ξοδεύουμε καθημερινά στη δουλειά, θα συνειδητοποιήσουμε πως, τελικά, οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο επαγγελματικό περιβάλλον είναι οι σημαντικότεροι της ζωής μας.
Αυτό θα έπρεπε αυτόματα να σημαίνει και οικειότητα, σωστά; Πώς να μην έρθεις κοντά με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι τόσα; Πώς να μη νιώθεις άνετα; Κι όμως, στην πράξη δεν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι επαγγελματικές σχέσεις διέπονται πολλές φορές από συναισθήματα ανταγωνισμού, καχυποψίας και άλλων, καθόλου θετικών εννοιών.
Όλο αυτό καταλήγει σε έναν και μόνο δρόμο: Να αισθανόμαστε απέραντη μοναξιά. Όταν δεν μπορείς να νιώσεις καλά στον χώρο όπου περνάς το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σου, η μοναξιά καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σου.
Και το ερώτημα είναι: Είναι αυτό ένα αναγκαίο κακό ή απλώς ένα κακώς κείμενο που μπορούμε να ανατρέψουμε;
Η κλινική ψυχολόγος Michelle Lim, συνυπεύθυνη της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Μοναξιά και τη Σύνδεση, εξηγεί ότι η μοναξιά στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει διαφορετική μορφή για κάθε άτομο, ανάλογα πάντα και με το εργασιακό περιβάλλον. Συχνά, προκύπτει όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να απευθυνθείς σε κανέναν για υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές. Πέρα απ’ τη συναισθηματική επιβάρυνση, η μοναξιά στο χώρο εργασίας επηρεάζει και την ψυχική υγεία, την εργασιακή απόδοση, ακόμη και την ικανοποίηση από την εργασία.
Μπορούν όλα αυτά να λειτουργήσουν θετικά;
Σύμφωνα με την δρ. Lim, αν και αρνητικό, το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να λειτουργήσει θετικά, αποτελώντας το έναυσμα για αλλαγή. Πώς μπορείς, λοιπόν, να αξιοποιήσεις αυτό το συναίσθημα παραγωγικά; Μερικά πρακτικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να οικοδομήσεις συνδέσεις και να νιώσεις πιο αφοσιωμέν@ στη δουλειά:
Ξεκίνα από μικρές, καθημερινές αλληλεπιδράσεις
Σίγουρα, ο χώρος εργασίας δεν αποτελεί το ιδανικό μέρος για κοινωνικοποίηση, όμως ακόμη και μικρές δόσεις αλληλεπίδρασης με τους άλλους μπορούν να ανακουφίσουν τη μοναξιά που αισθάνεσαι. «Δεν χρειάζεσαι έναν στενό φίλο στη δουλειά για να αισθάνεσαι λιγότερο μόνος», υποστηρίζει η δρ. Lim. Μικρές ενέργειες όπως ένα χαμόγελο ή ένα νεύμα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η οικοδόμηση δεσμών δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη – ένας απλός χαιρετισμός καθώς μπαίνεις στο γραφείο, ένα απλό «καλημέρα» στο ασανσέρ και μια σύντομη συζήτηση, ακόμη και για ασήμαντα θέματα, μπορεί σταδιακά να δημιουργήσει μια σταθερή αλληλεπίδραση και να βοηθήσει στην οικοδόμηση οικειότητας.
Βρες τρόπους για να ανοιχτείς
Σκέψου τις πιο σημαντικές φιλίες σου στο χώρο εργασίας. Πολλές από αυτές πιθανόν να δημιουργήθηκαν αφότου μοιραστήκατε μια απαιτητική επαγγελματική εμπειρία. Αυτές οι κοινές προκλήσεις μπορούν να καλλιεργήσουν βαθύτατους δεσμούς, που δεν θα είχαν προκύψει διαφορετικά.
Παρ’ όλο που δεν μπορείς πάντα να δημιουργήσεις αυτές τις ευκαιρίες για δεσμούς, μπορείς να αναζητήσεις μικρότερους τρόπους για να δεθείς με τους συναδέλφους σου. Η δρ. Lim προτείνει να κάνεις σταδιακά βήματα, όπως να αναφέρεις μια αγαπημένη σου εκπομπή ή να εκφράσεις μια μικρή απογοήτευση στην εργασία. Αυτό μπορεί να σε κάνει πιο προσιτό και μπορεί να οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.
Εστίασε στη διατήρηση των συνδέσεων, ακόμη και από μακριά
Η τηλεργασία έχει πολλά θετικά, σίγουρα όμως η οικοδόμηση σχέσεων με τους συναδέλφους δεν είναι ένα από αυτά. Χωρίς τις αυθόρμητες συνομιλίες στο διάδρομο ή τις συζητήσεις στην κουζίνα καθώς ετοιμάζεται ο καφές, η σύνδεση μπορεί να μοιάζει επιτηδευμένη ή αφύσικη. Η δρ. Rachel Morrison τονίζει την ανάγκη να επιδιώκεις τη σύνδεση, ακόμη κι όταν δεν μοιράζεσαι κοινό χώρο με τους συναδέλφους σου. Μια γρήγορη ψηφιακή «καλημέρα» ή μια περιστασιακή ανάρτηση μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση συντροφικότητας. Προσπάθησε, επιπλέον, να συντονίζεις τις ημέρες που πηγαίνεις στο γραφείο με αυτές των άλλων, ώστε να συναντιέστε και να αλληλεπιδράτε.
Διατήρησε ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς τις σχέσεις που μπορείς να δημιουργήσεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον
Οι στενές φιλίες στην εργασία είναι ιδανικές, δεν είναι όμως πάντα εφικτές. Η δρ. Morrison συμβουλεύει να προσαρμόσεις τις προσδοκίες σου με βάση την κουλτούρα και το πλαίσιο του χώρου εργασίας σου. Αντί να εστιάζεις στην εύρεση ενός «κολλητού» απ’ τη δουλειά, επιδίωξε να συνδεθείς με τους συναδέλφους σου μέχρι εκεί που είναι εφικτό, ακόμη κι αν αυτό περιορίζεται στην επαγγελματική σας ζωή.
Η δημιουργία ουσιαστικών εργασιακών σχέσεων μπορεί να μην συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά σε ένα τοπίο όπου η τηλεργασία και ο ανταγωνισμός καθιστούν τη σύνδεση πιο περίπλοκη. Ωστόσο, με υπομονή και προσπάθεια, μπορείς να βρεις τρόπους να αντλείς περισσότερη σύνδεση και ικανοποίηση από την εργασιακή σου ζωή.