Ενός κακού μύρια έπονται: Η ενόχληση ξεκινά από σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο και κράμπες και καταλήγει να πλήττει και την ψυχική σου υγεία, προκαλώντας άγχος, νευρικότητα και άλλα -πολλές φορές φαινομενικά ανεξήγητα- συναισθήματα. Ναι, καλά το κατάλαβες, η επόμενη περίοδός σου είναι προ των πυλών.

Ενώ συχνά συνδέουμε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) με κράμπες και λιγούρες για φαγητό, το άγχος είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα. Συγκεκριμένα, το 64% των γυναικών αναφέρει αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια του κύκλου του.

Πώς εξηγείται, όμως, αυτή η σχέση; Και, κυρίως, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αντιμετωπίσουμε;

Ο Joshua Klein, MD, ενδοκρινολόγος και συνιδρυτής του Extend Fertility στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι αυτό το άγχος είναι αποτέλεσμα αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου. Για παράδειγμα, η μείωση βασικών ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές, όπως το GABA, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, μπορεί να δημιουργήσουν ένα αίσθημα νευρικότητας.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς καλύτερα τα συναισθηματικά συμπτώματα αυτών των ημερών:

1. Οι φαρμακευτικές λύσεις

Οι ορμονικές διακυμάνσεις πριν από την περίοδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα πρόκλησης άγχους. Για να εξομαλύνεις αυτές τις αλλαγές, εξέτασε το ενδεχόμενο ορμονικού ελέγχου. Τα αντισυλληπτικά, που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα των ορμονών και να ελαχιστοποιήσουν τις διακυμάνσεις της διάθεσης, εξηγεί ο δρ. Klein. Άλλες επιλογές, όπως το επίθεμα, μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τις ορμόνες και να αποτρέψουν την ωορρηξία. Εάν τα αντισυλληπτικά δεν είναι η ιδανική λύση για σένα, αντικαταθλιπτικά όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διάθεση κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μια συζήτηση με το γιατρό θα σε βοηθήσει να σταθμίσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των θεραπειών.

2. Δημιούργησε μια αγχολυτική ρουτίνα

Οι τακτικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας, όπως η γιόγκα, το περπάτημα ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, μπορούν να ανακουφίσουν σταδιακά το άγχος. Βρες ποια μέθοδος λειτουργεί για σένα και αφιέρωσε τουλάχιστον 10-15 λεπτά καθημερινά σε αυτή, ακόμη και όταν δεν έχεις περίοδο. Η συνέπεια είναι το κλειδί και η τήρηση της ρουτίνας σου θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα κάθε επόμενη περίοδο.

3. Κάνε τον ποιοτικό ύπνο προτεραιότητα

Οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές κατά τη διάρκεια της περιόδου, λόγω των ορμονικών αλλαγών και της σωματικής δυσφορίας. Η έλλειψη ξεκούρασης μπορεί να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλο ενισχυμένου άγχους. Στόχευσε σε 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά, ειδικά τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου σου. Αν δυσκολεύεσαι να ηρεμήσεις, ένας σύντομος ύπνος ή ένα ήσυχο διάλειμμα σε έναν σκοτεινό χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σε βοηθήσει να επαναφορτιστείς. Επιπλέον, η καθιέρωση μιας καταπραϋντικής ρουτίνας πριν τον ύπνο, όπως η ανάγνωση ή ο διαλογισμός, μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

4. Ναι στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή

Η σχέση μεταξύ άσκησης και διάθεσης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η τακτική κίνηση, ακόμη και με τη μορφή ήπιας δραστηριότητας, όπως η γιόγκα ή το περπάτημα, απελευθερώνει ενδορφίνες, που εξουδετερώνουν το άγχος και την ευερεθιστότητα. Η δρ. Domar προτείνει να βρεις μια δραστηριότητα που σου αρέσει και να την εντάξεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου.

Η διατροφή παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ευεργετική, ενώ σημαντικό για τη διαχείριση του άγχους της περιόδου είναι και το ασβέστιο. Τα επίπεδα αυτού του θρεπτικού συστατικού τείνουν να μειώνονται κατά την προεμμηνορροϊκή φάση, επηρεάζοντας τις διακυμάνσεις διάθεσης. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνεις 1.200mg ασβεστίου ημερησίως μέσω πηγών όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα και τα φυλλώδη λαχανικά.

5. Η λύση της θεραπείας για το επίμονο άγχος

Εάν το άγχος της περιόδου επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σου, μπορεί να αποτελεί σημάδι προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής (PMDD) ή προεμμηνορροϊκής έξαρσης (PME). Αυτές οι καταστάσεις συχνά δεν διαγιγνώσκονται, ενισχύοντας τα συναισθηματικά συμπτώματα στην προεμμηνορροϊκή φάση.

Η Tory Eisenlohr-Moul, PhD, ειδικός στις ορμονικές ψυχιατρικές διαταραχές, προτείνει να παρακολουθείς τα συμπτώματά σου, για να εντοπίζεις μοτίβα και να ενημερώνεις τον γιατρό σου. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μια θεραπεία συζήτησης, που αντιμετωπίζει τα αρνητικά μοτίβα σκέψης, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη σε αυτή την περίπτωση.

Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι είναι αναγκασμένες να ζήσουν με το άγχος της περιόδου, αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη υποστήριξη, αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχεις περίοδο, θυμήσου: Μπορείς να νιώσεις καλύτερα, αρκεί να βρεις τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για σένα και το σώμα σου.