Το Φθινόπωρο είναι μία ακόμη εποχή του χρόνου κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά αλλεργικά άτομα έχουν μια εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα. Παρόλο που τα συμπτώματα δεν είναι ίδια για όλους, όσο ομαλά και εάν το περνάς, το σίγουρο είναι πως δεν είναι μια ευχάριστη περίοδος.
Εμείς μιλήσαμε με την Αλλεργιολόγο Μυρτώ Πότικα για όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις σχετικά με τις φθινοπωρινές αλλεργίες.
Εάν αναρωτιέσαι τι προκαλεί αυτές τις αλλεργίες πρέπει να ξέρεις πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν με σχετικά υψηλή θερμοκρασία, υγρασία και ισχυρούς άνεμους ευνοούν την μεταφορά γύρεων από ζιζάνια- αγριόχορτα, που συνεχίζουν την ανθοφορία τους. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και οι μύκητες της υγρασίας τόσο σε εξωτερικούς όσο σε εσωτερικούς χώρους με υγρασία.
Τα ξεραμένα φύλλα των δέντρων επίσης που στοιβάζονται στα πεζοδρόμια και τις αυλές είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη αυτών των μυκήτων. Τα κλασικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν έναν αλλεργικό ασθενή είναι φαγούρα σε μάτια και μύτη, καταρροή (συνάχι), συνεχή φτερνίσματα και μπούκωμα. Επιπλέον επειδή οι μύκητες και τα ακάρεα ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αλλεργικού άσθματος οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, σφύριγμα στην αναπνοή (βρογχόσπασμο) ακόμη και δυσπνοια.
Οι ασθενείς που είναι ευαισθητοποιημένοι σε αλλεργιογόνα του φθινοπώρου παρουσιάζουν χαρακτηριστικά έξαρση των συμπτωμάτων τους αυτή την περίοδο του χρόνου.
Αλλεργίες και παιδιά
Πολύ συχνά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονικά ξεκινούν και τα συμπτώματα των αλλεργικών παιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σχολικές αίθουσες έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές και στο εσωτερικό τους υπάρχει αυξημένη σκόνη και υγρασία και κατά συνέπεια ακάρεα και μύκητες. Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων το φθινόπωρο λόγω συγχρωτισμού των μαθητών επιβαρύνει επιπλέον τα αλλεργικά παιδιά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παροξύνσεις άσθματος.
Επιστρέφοντας στο σχολείο και μακριά από τη συνεχή επίβλεψη των γονέων τους, τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες μπορεί να εκτεθούν σε αλλεργιογόνα τόσο στο κυλικείο του σχολείου όσο και τρώγοντας με τους συμμαθητές τους σε εκδηλώσεις-γιορτές. Ξηροί καρποί, γάλα, αυγό που υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα μπορούν ακόμη και σε μικροποσότητες να προκαλέσουν επικίνδυνες για τη ζωή των παιδιών αλλεργικές αντιδράσεις.
Είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώσουν το προσωπικό του σχολείου για το αλλεργικό υπόβαθρο αυτών των παιδιών ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους σε ουσίες έναντι των οποίων είναι ευαισθητοποιημένα και να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση τυχόν αντιδράσεων.
Πώς γίνεται η διάγνωση των αλλεργιών;
Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων αλλεργίας, συστήνεται στους ασθενείς να υποβάλλονται σε αλλεργιολογικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Αυτός περιλαμβάνει τις δερματικές δοκιμασίες (αλλεργικά τεστ) που γίνονται στο ιατρείο και μας δίνουν άμεσα απάντηση και τις εξετάσεις αίματος οι οποίες προσφέρουν επιπρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες για την διάγνωση και θεραπεία τους.
Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή των αλλεργιών:
- Κράτα τα παράθυρα κλειστά στο σπίτι, ειδικά τις ημέρες που η γυρεοφορία είναι έντονη
- Κλείσε τα παράθυρα του αυτοκινήτου και άνοιξε την εσωτερική ανακύκλωση αέρα όταν οδηγάς
- Καθάρισε καλά τα φίλτρα στα συστήματα ψύξης-θέρμανσης και τα θερμαντικά σώματα
- Φρόντισε να μην υπάρχουν εστίες υγρασίας και διαρροές μέσα στο σπίτι
- Φόρα μάσκα όταν καθαρίζεις υπόγεια, χώρους με υγρασία ή ξεραμένα φύλλα
- Αέρισε συχνά τα δωμάτια του σπιτιού και τα καθάρισέ τα καλά. Εάν σε κάποιο σημείο του σπιτιού, τοίχο ή εσωτερικό ντουλαπιού, έχει αναπτυχθεί μούχλα, καθάρισε καλά με ειδικό καθαριστικό προϊόν
- Χρησιμοποίησε αφυγραντήρα, για να διατηρείς την υγρασία του αέρα στα επίπεδα μεταξύ 35%-50%.
Θεραπεύονται τελικά οι φθινοπωρινές αλλεργίες;
Το πρώτο μέτρο άμυνας των αλλεργικών ασθενών είναι η πρόληψη που γίνεται με την αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι γνωστό όσο είναι εφικτό. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως αντιϊσταμινικά, κορτικοστεροειδή σε μορφή ρινικών σπρέι, οφθαλμικών σταγόνων και από του στόματος χαπιών αλλά και ειδικά εισπνεόμενα φάρμακα για τις περιπτώσεις άσθματος. Η αποτελεσματικότητα τους είναι αποδεδειγμένη και διαρκεί όσο λαμβάνονται ενώ με την διακοπή τα συμπτώματα συνήθως επανεμφανίζονται
Η ειδική ανοσοθεραπεία πραγματοποιείται με εμβόλια ή υπογλώσσιες σταγόνες και σκοπό έχει την ανάπτυξη σταδιακής απευαισθητοποίησης στα αλλεργιογόνα μέχρι τελικά ο οργανισμός να μην αντιδρά παθολογικά σε αυτά και να θεραπευτεί.
Ο Αλλεργιολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα τις αλλεργίες όλες τις εποχές. Τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τα συμπτώματα προσωρινά και η ανοσοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση σε όσους έχουν αλλεργίες.