Ναι, οι γάτες χρειάζονται το χώρο τους. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι η γάτα σου είναι απόλυτα cool κάθε φορά που φεύγεις από το σπίτι. Δεν έχει γίνει ακόμα αρκετή έρευνα σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχολογία των γάτων. Μια έρευνα όμως από τη Thunderworks (εταιρία που ασχολείται με θέματα άγχους στα ζώα), έδειξε ότι το 24% των γατών υποφέρουν από άγχος. Και το 20% αυτών νιώθουν έντονα το άγχος του αποχωρισμού. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν η γάτα σου έχει το άγχος του αποχωρισμού.

Δε χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη

Αν η γάτα σου αντί για την αμμολεκάνη, χρησιμοποιεί τα χαλιά σου ή το κρεβάτι σου για να κάνει την ανάγκη της, ίσως έχει αυτό το άγχος. Σύμφωνα με τη Dr. Amy Marder, το να κάνει μια γάτα την ανάγκη της στο κρεβάτι του κηδεμόνα της είναι κοινό σύμπτωμα. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οφείλονται και σε άλλα θέματα. Όπως για παράδειγμα, να έχεις ξεχάσει να ανανεώσεις την άμμο ή θέματα επιθετικότητας. Αν όμως έχει παρατηρήσει πως σε μέρες που λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι συμβαίνει κάτι τέτοιο, μάλλον το άγχος αποχωρισμού είναι η αιτία.

Ήχοι

Όπως θα γνωρίζεις, οι γάτες παράγουν διάφορους ήχους. Το γουργούρισμα είναι φιλικό και παιχνιδιάρικο. Ωστόσο, οι πιο έντονοι ήχοι (πχ. κάτι σαν ουρλιαχτό) μπορεί να σημαίνουν πόνο. Όπως και να έχει, ο οποιοσδήποτε έντονος και συνεχόμενος ήχος μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που ίσως προκαλείται από την απουσία σου.

Ζημιές

Αν η γάτα σου καταστρέφει έπιπλα ή κουρτίνες (προφανώς, πιο συχνά από το συνηθισμένο), αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Ειδικά, αν αυτές οι ζημιές γίνονται όταν εσύ λείπεις από το σπίτι.

Εμμονική περιποίηση

Οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους και εμείς δεν της κατηγορούμε. Ποιος δε θέλει να δείχνει τόσο καλά όσο νιώθει; Για αυτό και οποιοδήποτε σημείο με αραίωση στο τρίχωμά τους θα πρέπει αν μας θορυβεί. Σύμφωνα με την Pam Johnson-Bennett, αυτό ονομάζεται ψυχογενής αλωπεκία. Πρακτικά είναι σαν αυτό-σαμπτοτάζ. Επικεντρώνουν το στρες τους στην περιποίηση, κάνοντας focus συχνά σε ένα μόνο σημείο. Σε επίπεδο που να χάνουν τρίχωμα.

Τι μπορείς να κάνεις αν η γάτα σου έχει άγχος αποχωρισμού;

Δυστυχώς, το 67% των περιπτώσεων δε θεραπεύεται. Μάλλον επειδή οι κηδεμόνες δεν είναι σίγουροι για το αν πρόκειται πραγματικά για άγχος ή απλά για περίεργα γατοπράγματα. Οπότε, οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου.

Επίσης, ίσως να σου φανεί πολύ χρήσιμη μια κάμερα πριν κλείσεις ραντεβού με τον κτηνίατρο. Ναι, για τις στιγμές που η γάτα σου είναι μόνη στο σπίτι. Αυτό θα σου δώσει έξτρα πληροφορίες που αξίζει να μοιραστείς με το γιατρό.

Κάνε focus στις συνήθειες. Μια πρόσφατη έρευνα του Nottingham Trent University έδειξε πως η συμπεριφορά του κηδεμόνα επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά της γάτας. Οπότε μην κάνεις μεγάλο θέμα την αποχώρηση ή την άφιξή σου στο σπίτι. Το να πακετάρεις τη τσάντα σου το βράδυ και το να μην κουνάς έντονα τα κλειδιά σου φεύγοντας το πρωί σε κάνουν να δείχνεις χαλαρός. Έτσι ακριβώς, λοιπόν, θα νιώσει και η γάτα σου. Το να περιμένεις λίγα λεπτά αφού γυρίσεις στο σπίτι μέχρι να ασχοληθείς μαζί της, δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάποιον εορτασμό, αλλά για κάτι σχεδόν μπανάλ.

Σε κάθε περίπτωση, μίλησε με τον κτηνίατρό σου ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο θεραπείας για το χνουδωτό σου weirdo.

Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πώς θα φροντίσεις την πρώτη σου γάτα

featured image: Unsplash|Yerlin Matu