Τον Ιούλιο του 2020, η Taylor Swift κυκλοφόρησε το άλμπουμ-έκπληξη «folklore», με πεζά γράμματα. Την περίοδο εκείνη έκανε ιδιαίτερη αίσθηση πώς ένα κορίτσι με τόσο έντονη ζωή και συναισθήματα, αποφάσισε να εκφραστεί με πεζά γράμματα.
Υπάρχει όμως μια ολόκληρη γενιά, η Gen Z, που λατρεύει να γράφει με πεζά γράμματα. Στον κόσμο των γραπτών μηνυμάτων, η εμφάνιση έχει σημασία – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι παραβιάζονται οι κανόνες γραμματικής.
Ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα της χρήσης πεζών γραμμάτων, είναι η φεμινίστρια συγγραφέας Gloria Jean Watkins, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο «bell hooks». Εξέδιδε βιβλία τη δεκαετία του 1970 και του 1980 με το όνομά της γραμμένο με πεζά γράμματα στο εξώφυλλο. Ένας λόγος για τον οποίο η Bell Hooks επέλεξε να μην γράψει το όνομά της με κεφαλαία γράμματα ήταν για να προσπαθήσει να κρατήσει την προσοχή του κοινού στο έργο της.
Σήμερα, η Gen Z συνηθίζει να γράφει με πεζά γράμματα, να στέλνει μηνύματα και να κάνει αναρτήσεις με πεζά γράμματα, ώστε να φαίνεται χαλαρή και πιο άμεση, πιο ανεπίσημη. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τα Social Media, μπορεί να θέλει τα λόγια του να φαίνονται λιγότερο επίσημα και περισσότερο σαν να κάνει μια καθημερινή συζήτηση.
Όπως πολλές φορές άτυπα η χρήση του CAPS LOCK υποδηλώνει μια υψωμένη φωνή στην ομιλία – έξαψη ή θυμό ή κάποιο έντονο συναίσθημα, έτσι η χρήση όλων των πεζών χαρακτήρων είναι ένας άλλος τρόπος έκφρασης, αλλά με έναν τρόπο που είναι λιγότερο επίσημος και εκφράζει ένα διαφορετικό νόημα από ό,τι τα ALL CAPS!
Γενικότερα, οι άνθρωποι πειραματίζονται με διαφορετικές γραμματοσειρές και μοτίβα γραφής, όσο καιρό υπάρχει η δακτυλογράφηση και η γραφή. Αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο του διαδικτύου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ένας τρόπος έκφρασης του εαυτού τους σε γραπτή μορφή.
Σίγουρα θυμάσαι το χαρακτηριστικό μοτίβο γραφής, τα Greeklish, που χρησιμοποιούσαν φανατικά οι millennials και μάλιστα συχνά αντικαθιστούσαν το «ο» με το «0» και το «θ» με το «8»!