Genesis 37: Ένα δυστοπικό έργο. Ένα κομψοτέχνημα επιστημονικής φαντασίας.

Δύο κορίτσια, απόφοιτα από το μεταπτυχιακό τμήμα σκηνοθεσίας της σχολής Royal Central School of Speech and Drama του Λονδίνου αποφασίζουν εν μέσω της πρώτης καραντίνας και του ξεσπάσματος του Covid-19 να φέρουν στην καλλιτεχνική επιφάνεια κάτι νέο, φρέσκο, καινοτόμο ιδρύoντας έτσι μια τελείως διαφορετική μέθοδο για το θέατρο. Τόλμησαν και τα κατάφεραν. Τουλάχιστον ως τώρα οι κριτικές που απέσπασαν σε Λονδίνο αλλά και παγκοσμίως είναι αποκαλυπτικές.

Η Αμαλία Πασχαλίδη και η Αυγή Πουργούρα μίλησαν μαζί μου, μετά την προβολή του πρώτου τους θεατρικού εγχειρήματος και μας εξηγούν τα πάντα γύρω από αυτή την έξω από τα συνηθισμένα ιδέα τους.

Περί τίνος πρόκειται όμως

Βρισκόμαστε στο έτος 2037 (εξ’ ού και το ήμισυ του τίτλου) όπου τα 3/4 του γυναικείου πληθυσμού είναι νεκρά εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου νοσήματος (femina desease 37) που προσβάλλει τις ωοθήκες των γυναικών, προκαλεί αυτόματα στείρωση και επομένως αδυναμία αναπαραγωγής και στη συνέχεια εντός τριών μηνών και θάνατο. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Πρέπει να υπάρχει λύση. Η μεγαλύτερη κλωνοποιητική εταιρεία στον κόσμο W.A.N.D εισάγει νέα ζωή σε έναν κόσμο που πεθαίνει. Καλεί το κοινό μέσω της performance να ανακαλύψει το θαύμα της κλωνοποίησης και κατά πόσο οι ήδη κλωνοποιημένες υπάρξεις μπορούν να έχουν υπόσταση και ανθρώπινη διάσταση.

Πώς αποκτάς πρόσβαση στην εμπειρία του Genesis 37 και τι συμπεριλαμβάνει η συμμετοχή σου στο θέαμα;

Το κοινό για να αγοράσει εισιτήριο θα πρέπει να μπει στο website της W.A.N.D. Εκεί πέραν της αγοράς του εισιτηρίου- με την ύπαρξη του οποίου θεωρείσαι πλέον προσωπικό μέλος της εταιρείας καθώς σου αποστέλλεται προσωπικό mail με ένα welcoming και πληροφορίες για τη διαδικασία που θα επακολουθήσει- μπορείς να βρεις επίσης πληροφορίες για την εταιρεία, να συμμετέχεις σε Q&A όπου θα ενημερώνεσαι περαιτέρω για τους κλώνους και την εξέλιξή τους. Επιπλέον θα βρεις το trailer της παράστασης και ό,τι άλλο επιθυμείς σχετικά με τις υπηρεσίες της εταιρείας προηγμένων νευροεπιστημών του κόσμου.

Πως έφτασε η ιδέα να γίνει υλοποίηση; Τι λένε οι ίδιοι οι συντελεστές;

Η Αμαλία και η Αυγή μας μίλησαν για τη σύλληψη και τα εμπόδια που συνάντησαν:

“Μέσα από το έργο ξεκινάμε έναν διάλογο με την επιστήμη, τη φύση και την εμμονή του καθένα μας με την τέλεια εικόνα του εαυτού του. Συνδιαλεγόμαστε με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος της ανθρώπινης κοινωνίας που θέτει άπιαστα standars για το γυναικείο φύλο διαμορφώνοντας έτσι ένα τέρας που σε τίποτα δεν μοιάζει με την Αφροδίτη της Μήλου. Σαν ένας άθλιος Frankestein ή σαν τα παιδιά ενός καταραμένου Οιδίποδα, οι κλώνοι Νίκη και Ελπίδα παρουσιάζουν το σάπιο καθεστώς της καθημερινότητάς μας μέσα από μια σουρεαλιστική εικόνα”

“Ο Covid μας βρήκε στο τελικό στάδιο του μεταπτυχιακού μας και έπρεπε να αποφασίσουμε τι είδους παράσταση θέλουμε να φτιάξουμε. Δημιουργήσαμε αυτήν την παράσταση που επικοινωνεί σε κάθε σπίτι μια εποχή που οι ανάγκες του κόσμου είναι η επαφή και η διάδραση.”

“Με τους ηθοποιούς μας δεν είχαμε γνωριστεί από κοντά. Οι πρόβες γίνονταν μέσω zoom και skype. Κάναμε ζέσταμα, δοκιμές και βρίσκαμε τρόπους που ούτε εμείς φανταζόμασταν ότι υπάρχουν για αν επικοινωνήσουμε, να δεθούμε σαν ομάδα και να μπορούμε σε όλο αυτό να είμαστε μαζί. Καταφέραμε να “ταξιδέψουμε”, να φανταστούμε με νέες γέφυρες..”

Η δική μας εμπειρία live-streaming και live στο θέατρο

Το προσωπικό mail που δέχεσαι σε καλωσορίζει στον κόσμο της W.A.N.D και αυτό αποτελεί και το πολυπόθητο εισιτήριό σου. Είσαι πλέον ένα επίτιμο μέλος της εταιρείας. Οι αποφάσεις για το μέλλον είναι δική σου υπόθεση. Στο θέατρο αντίστοιχα, όσοι είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν, έβρισκαν στη θέση τους έναν φάκελο- σε σχήμα σερβιέτας, ω ναι- που καθώς τον άνοιγες είχες στη διάθεση σου τα στοιχεία της παράστασης, το QR Qode με το οποίο είχες δικαίωμα για διαδραστικές δράσεις στην παράσταση, τα code names των ηθοποιών κ.α.

Προσωπικά, ένιωσα μια ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τα νέα παιδιά που δραστηριοποιούνται και δεν επαναπαύονται. Αισθάνθηκα περήφανη και άξια για τη γενιά μου και μου έδωσε ένα κίνητρο να συνεχίσω να προσπαθώ και εγώ με τα δικά μου μέσα και τη φαντασία μου. Η προσπάθεια αυτή ανήκει στη νέα εποχή του θεάτρου, εισαγάγει και προτείνει μια μορφή τέχνης που ιδρύει έναν καινούργιο κόσμο, μια νέα αρχή. Και το μήνυμα αυτού; Κάθε καταστροφική συγκυρία μπορεί να γεννήσει τα πιο δημιουργικά ευρήματα.

Ένα τεράστιο μπράβο σε όλους τους συντελεστές και το πιο δυνατό μας χειροκρότημα για το θάρρος, το ευγενές τους θράσος και την δουλειά τους. Η τέχνη αυτούς τους ανθρώπους έχει ανάγκη για να προοδεύει και να εξελίσσεται. Σας ευχόμαστε να πετύχετε ακόμα περισσότερα, να διατηρήσετε αυτή την αυθεντικότητα που διακρίναμε στις υποκριτικές και σκηνοθετικές σας ποιότητες και να φτάσετε στην κορυφή. Congratulations guys.

Επισκέψου www.wand-biotech.co.uk και γίνε μέλος της GENESIS www.genometheatre.co.uk/

Παραγωγή από την Genome Theatre Company. Παρουσιάστηκε από τους Cyborphic και The Cockpit. Παραδόθηκε ζωντανά στο Cockpit Theatre και μετάδοση μέσω Zoom

Παίζουν οι: Αμαλία Πασχαλίδη, Αυγή Πουργούρα, Renee Eskildsen και Marlow Stainfield

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Αμαλία Πασχαλίδη, Αυγή Πουργούρα

Τεχνικός διευθυντής: Matt Owen