Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για τις κακές συνήθειες και τα λάθη που επηρεάζουν την καλή ποιότητα του ύπνου σου. Μέχρι τώρα σου επισημαίναμε τα πιο συνηθισμένα που λίγο πολύ κάνουμε όλοι μας. Τώρα ήρθε η στιγμή να αντιληφθείς τι πάει στραβά με τις δικές σου συνήθειες και τον ύπνο σου.
Για να καταγράψεις όσα επηρεάζουν τον ύπνο σου, πρέπει να στραφείς σε 3 βασικές κατηγορίες: συνήθειες, περιβάλλον & αποτελέσματα
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Όσον αφορά τις καθημερινές συνήθειες σου, πρέπει να αναρωτηθείς εάν επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σου οι ποσότητες καφέ και αλκοόλ που καταναλώνεις καθημερινά. Έπειτα, σκέψου μήπως κάποια μέρα σου προκάλεσε υπερβολικό άγχος ή ανησυχία για κάτι. Πόση ώρα πέρασες μπροστά στις οθόνες μέσα στη μέρα και μήπως εκεί είδες κάτι που σε “έριξε” ψυχολογικά; Ή μήπως έφαγες πολύ αργά το βραδινό σου και μετά στριφογυρνούσες όλο το βράδυ.
Φρόντισε ώστε τις απαντήσεις σου σε όλα τα παραπάνω να τις καταγράψεις σε ένα μικρό ημερολόγιο. Μαζί μπορείς να προσθέσεις και οτιδήποτε διαφορετικό έκανες μέσα στη μέρα, που δε το συνηθίζεις τις υπόλοιπες.
Μετά τις προσωπικές συνήθειες, μπορείς να παρατηρήσεις το περιβάλλον σου
Κάποιες φορές η κακή ποιότητα ύπνου σου, μπορεί να μην εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Ίσως να φταίει το στρώμα του κρεβατιού σου ή η θερμοκρασία στο δωμάτιο. Ή ίσως να σε ενοχλεί το φως που μπαίνει από το ελαφρώς σηκωμένο παντζούρι μαζί με κάποιον θόρυβο. Ό,τι κι αν είναι αυτό, μπορείς να το καταγράψεις λίγο πριν κοιμηθείς ή αφού ξυπνήσεις το πρωί. Ακόμη καλύτερα, μπορείς να το κάνεις μέσα στη μέρα, μιας και όταν ακόμα βρίσκεσαι μεταξύ ύπνου και ξύπνιου είναι δύσκολο να εντοπίσεις τι πραγματικά σε ενοχλεί.
Τέλος, στη φάση των αποτελεσμάτων πρέπει να δράσεις όπως ένας αναλυτής δεδομένων -αλλά λίγο πιο ερασιτεχνικά
Δες ποια από τα παραπάνω επαναλαμβάνονται στις καθημερινές λίστες και σκέψου τα μοτίβα που προκύπτουν. Αντί, όμως, να εστιάσεις μόνο στα αρνητικά, παρατήρησε και όσα συντελούν σε έναν καλό ύπνο. Έτσι θα μπορείς να τα επαναλάβεις τις επόμενες μέρες και να δεις αν όντως λειτουργούν. Το σημαντικό, όμως, είναι να μη αγχώσει μία τέτοιου είδους διαδικασία. Δες το σαν μία προσπάθεια να βοηθήσεις τον εαυτό σου να πετύχει τον πολυπόθητο “τέλειο” ύπνο. Ή έστω τον ύπνο που οδηγεί σε μία καλή ξεκούραση.