gianaminarrostiseissavoirville

Όταν είναι Φεβρουάριος μήνας και τριγυρνούν εκεί έξω τόσες πολλές ιώσεις – από αυτές που δεν ονοματίζεις, γιατί τις μισείς-, εύχεσαι να έρθει το καλοκαίρι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όταν είσαι φοιτήτρια και έχεις τόσα πολλά πράγματα να κάνεις, τόσους πολλούς καφέδες να πιεις, τόσα πολλά σφηνάκια να σε κεράσουν, να συντηρήσεις την κοινωνική σου ζωή, να βγάλεις δυο εξεταστικές τον χρόνο, να ταξιδέψεις, να αγχωθείς, να χαρείς, να λυπηθείς, να νευριάσεις, σίγουρα δεν σου μένει χρόνος για να αρρωστήσεις.

Για την ακρίβεια δεν θες να αρρωστήσεις από φόβο μήπως χάσεις όλα τα προηγούμενα. Το θέμα είναι, όμως, ότι κανείς δεν θα σε ρωτήσει αν θες να αρρωστήσεις και φυσικά ούτε εσύ η ίδια θα μπεις στη διαδικασία να αποφύγεις να βγεις, να φορέσεις το αγαπημένο σου crop top Μάρτιο μήνα κι ας φυσάει Βαρδάρης, να παρευρεθείς σε χώρους με πολύ κόσμο και άρα με πολλά μικρόβια, οπότε τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις; Η λέξη “άμυνα” πώς σου ακούγεται;

Αρχικά, εξόπλισε το σπίτι σου με βασικά φάρμακα. Για το συνάχι, τον πυρετό, τον βήχα, τον πονόλαιμο, το στομάχι, το μάτι, το αφτί, το πόδι, τη μέση. Πίστεψέ με, δεν ξέρεις ποτέ πότε και από πού θα σου έρθει. Οι ιώσεις είναι σαν τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Δε θα σε ρωτήσουν ποτέ τι ώρα να περάσουν, αν θα είσαι καν σπίτι. Σίγουρα δεν θες να βρεθείς εξ απροόπτου, να νιώθεις έναν πονοκέφαλο και το μόνο χάπι που διαθέτεις να είναι αυτό της περιόδου (ή μήπως ούτε αυτό διαθέτεις;). Αλλά τα βασικά είπαμε ε, μην το κάνεις το σπίτι φαρμακαποθήκη. Για οτιδήποτε παραπάνω, μόνος κατάλληλος να σου πει τι να πάρεις είναι ο γιατρός.

Φρούτα και λαχανικά γιατί δεν τρως; Τελικά, αυτό που έλεγαν οι γονείς μας για τα φρούτα και τα λαχανικά όταν ήμασταν μικρά και αθώα παιδάκια ακόμη, ισχύει. Θα ήθελα πολύ να στο υπενθυμίσω, αλλά δεν θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, ούτε κήρυγμα. Γι’ αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου καλό θα ήταν εκτός από το ράφι με τις σοκολάτες να επισκεφθείς και το παράρτημα με τα φρούτα και τα λαχανικά. Και εκείνο με τα βότανα! Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές με λαχανικά στο διαδίκτυο έτοιμες να μαγειρευτούν από τα χεράκια σου, αλλά και πληροφορίες για την στοχευμένη δράση κάθε βοτάνου.

Αν έχεις την τάση να τρως πολύ έξω -στα όρθια, περπατώντας ή σε κάποιο fast food- επειδή δεν προλαβαίνεις να γυρίσεις σπίτι σου, ή αν χρησιμοποιείς συγκοινωνίες, φρόντισε να έχεις στην τσάντα σου εκείνα τα μικρά, αλλά θαυματουργά αντισηπτικά μαντηλάκια καθαρισμού και μόλις τελειώνεις το φαγητό σου ή αποβιβάζεσαι, χρησιμοποίησέ τα χωρίς φόβο και πάθος. Δεν σου λέω, βέβαια, να γίνεις μανιακή με την καθαριότητα, υποχόνδρια ή ψυχαναγκαστική, αλλά τουλάχιστον να σκεφτείς πόσα και ποια χέρια ακούμπησαν σε αυτές τις επιφάνειες που. Αυτό μόνο.

Πιες πολύ νερό. Σιγά μη δεν σου έβαζα και το κλισέ της διατροφής, αλλά και της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε αρρώστιες. Φήμες λένε ότι άτομα που καταναλώνουν πολλή καφεΐνη (γκουχου γκουχου) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Ο καφές, η σόδα και οι επεξεργασμένοι χυμοί αφυδατώνουν τον οργανισμό σου. Το νερό, από την άλλη, τον ενυδατώνει και είναι το καλύτερο και το πιο φθηνό όλων των φαρμάκων.

Κοιμήσου. Δεν έχει σημασία αν είσαι φοιτήτρια, εργαζόμενη, μαμά, αλλά βρες χρόνο να ξεκουράσεις τη σκέψη σου και το σώμα σου. Δεν εννοώ ούτε εκείνον τον ψευτοΰπνο που κάνεις μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας την αγαπημένη σου εκπομπή στον αγαπημένο σου καναπέ ούτε εκείνο τον μεσημεριανό ύπνο που διαρκεί το πολύ 2 ώρες, νομίζεις ότι σου είναι αρκετός επειδή ξενύχτησες το προηγούμενο βράδυ και τελικά ξυπνάς και νιώθεις σαν ζόμπι. Εννοώ εκείνο τον ύπνο στο κρεβάτι σου, με το μαξιλάρι σου, από νωρίς το βράδυ, ξεβαμμένη, φορώντας τις πυτζάμες σου.

Τώρα αν τελικά είσαι ήδη άρρωστη προσπαθώντας να ξεπληρώσεις τα σπασμένα της κακής διατροφής και ζωής σου, μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη. Αυτή τη στιγμή σου γράφω από το κρεβάτι μου, περικυκλωμένη από χαρτομάντηλα, μια μαμά, μια σούπα και πολύ Netflix.