Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να κρατούν τους πάντες ευχαριστημένους στη ζωή τους. Είτε αυτό είναι στην προσωπική τους ζωή είτε στην επαγγελματική, συχνά αγωνίζονται να είναι τα πάντα στην εντέλεια ώστε κανείς να μην έχει παράπονο.
Όσον αφορά στη δουλειά, το αφεντικό έρχεται συχνά πρώτο. Θέλεις να το εντυπωσιάσεις με τις ικανότητές σου και τη δουλειά σου, ώστε να επιβραβευτείς. Να πάρεις αυτό το πολυπόθητο «μπράβο» και την καταξίωση που σου αξίζει. Ωστόσο, αυτό δεν έχει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η πίεση να τα έχεις όλα σωστά μπορεί να μην σε αφήνει να δουλέψεις όπως πρέπει και δώσεις το 100% σου. Με λίγα λόγια, δεν αποδίδεις όπως πρέπει και κυρίως με ειλικρίνεια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με έρευνα, το 10% των γυναικών προσποιούνται ότι είναι όλα μια χαρά στη δουλειά ενώ αντίθετα νιώθουν πιεσμένες. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία. Αυτό συχνά οφείλεται στην επιθυμία που μπορεί να έχεις να είναι το αφεντικό σου ευχαριστημένο.
Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Emma Reed Turrell τονίζει στο βιβλίο της «Please Yourself: How to Stop People-Pleasing and Transform the Way You Live» τη σημασία του να δίνεις προτεραιότητα στο να ευχαριστείς πρώτα τον εαυτό σου. Το να βάζεις προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων, ακόμη και των ανωτέρων σου, είναι σαν να σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό και να τον μειώνεις για χάρη των άλλων.
Για να ευχαριστήσεις το αφεντικό σου, παίρνεις πάνω σου όλη την ευθύνη της εργασίας. Πρέπει να βρείτε μια ισορροπία στο ποιος κάνει τι, ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να δέχεσαι όλο το βάρος και την πίεση, μόνο και μόνο για να είναι ευχαριστημένο το αφεντικό ή ακόμη και οι συνάδελφοί σου. Ακόμη και τα λάθη πρέπει να μοιράζονται.
Δεν πρέπει να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος, κάποιος που θα συμπαθούσε κάποιος περισσότερο, αλλά ο εαυτός σου. Η πραγματική σου προσωπικότητα είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να πας μπροστά και όχι ένα fake profile. Ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση και το Α και το Ω σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν πρέπει να ρίχνεις τον εαυτό σου για να τους έχεις όλους χαρούμενους στο γραφείο. Μόνο τότε θα δουν την πραγματική σου αξία και θα σε σέβονται επαγγελματικά και προσωπικά. Με μερικά «όχι».