Συνήθως όταν κάποιος μας επαινεί για την εμφάνισή μας, για τη δουλειά μας ή για τα όσα έχουμε καταφέρει, κανονικά θα έπρεπε να νιώθουμε καλά, σωστά;
Είναι επίσης γεγονός πως κατά κάποιον τρόπο όλοι μας αναζητάμε την επιβεβαίωση αλλά και την αναγνώριση που αισθανόμαστε ότι μας αξίζει. Η αποδοχή ενός κομπλιμέντου όμως δεν μοιάζει στη πραγματικότητα μια τόσο απλή υπόθεση, μάλιστα πολλές φορές μπορεί να μετατραπεί σε μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση για αυτόν που δέχεται το κομπλιμέντο.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ενός ατόμου είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες για τις οποίες το άτομο δυσκολεύεται να δεχτεί και να πιστέψει ένα όμορφο κομπλιμέντο, λένε οι ειδικοί. Και φυσικά μιλάμε για αληθοφανή κομπλιμέντα, όχι για φιλοφρονήσεις.
Έχεις ακούσει ποτέ για την «γνωστική ασυμφωνία;»
Πρόκειται για την ενόχληση που βιώνει το άτομο όταν δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι δυο ιδέες είναι ασύμβατες μεταξύ τους. Αν για παράδειγμα είσαι ένα από τα πρόσωπα που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου, τότε το πιο πιθανό είναι να μοιάζει αδύνατο για σένα το να δεχτείς το κομπλιμέντο ή τον έπαινο που σου έκαναν, αφού όλα μέσα στο μυαλό σου καταλήγουν πως αυτό δεν είναι αλήθεια.
Πως θα το κάνω;
Άν αναρωτιέσαι πως θα αλλάξει αυτό, σε ενημερώνω πως υπάρχουν τρόποι και μάλιστα αποτελεσματικοί. Γιατί στόχος δεν είναι να πεις ευχαριστώ, στόχος είναι να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου και ύστερα να μπορείς να δέχεσαι το όποιο κομπλιμέντο με αυτοπεποίθηση και χαρά.Αναγνώριση εαυτού
Το πρώτο και πιο βασικό βήμα είναι να αντιληφθείς πως το κομπλιμέντο που δέχεσαι υποδηλώνει τις σκέψεις των άλλων για σένα και όχι τις σκέψεις που κάνεις εσύ για τον εαυτό σου. Σε δεύτερο στάδιο, σημαντικό είναι να καταλάβεις πως ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεσαι σε αυτό, καθορίζει το πως νιώθεις για εσένα. Σίγουρα δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες και ούτε αισθανόμαστε πάντα τέλεια με τον εαυτό μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η μετριοφροσύνη της γενιάς μας δεν μας περνάει και ορισμένα λάθος μηνύματα.
Συγκεκριμένα και μιλώντας με παραδείγματα, έχω να σου πω πως υπάρχει έντονα η λανθασμένη κοινωνική πεποίθηση πως όσο πιο μετριόφρων και όσο πιο σεμνός ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερο και φαντασμένος είναι για τον εαυτό του. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Άν βαδίζουμε σε αυτόν τον τρόπο σκέψης, τότε κατά πάσα πιθανότητα είμαστε από αυτούς ή αυτές που συνήθως νιώθουμε ότι είναι λάθος να επαινούμε τον εαυτό μας, αφού στο τέλος της ημέρας δεν αξίζουμε κανέναν έπαινο. Αυτό κι αν δεν ισχύει.
Διάβασε ακόμα: Πέφτεις κι εσύ στην παγίδα της αυτο-αμφιβολίας; Η ιστορία έχει δείξει πως η σεμνότητα με την αυτοπεποίθηση είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες, κι ας συναντιούνται στη διαδρομή. Μάλιστα, η σεμνότητα πολλές φορές μετονομάζεται σε ανασφάλεια όταν επρόκειτο για κομπλιμέντα, αφού η αποδοχή τους από τον ίδιο μας τον εαυτό δεν σημαίνει πως μας κάνει να φαινόμαστε και αλαζόνες. Αντιθέτως, δημιουργούμε στα μάτια εκείνου ή εκείνης που μας προσφέρει τον έπαινο, μια ακόμα καλύτερη εικόνα για τον εαυτό μας.Που καταλήγουμε λοιπόν;
Στο ότι είναι απολύτως εντάξει και φυσικά υπέροχο το να είμαστε καλοί σε κάτι και να το ξέρουμε. Ναι είσαι καλός, ναι είσαι υπέροχη, ναι μάλλον είσαι απίστευτος και εσύ και όλοι όσοι σε βλέπουν υπέροχο και υπέροχη, αρκεί να το παραδεχθείς και εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου.
Μην απορρίπτεις κανένα κομπλιμέντο
Είναι στα αλήθεια όλα καλοδεχούμενα και κάτι έχουν να σου πουν. Κάτι έκανες για να τα λάβεις, κάτι πήρες και ίσως κάτι να σου «κόστισε» παραπάνω από κάποιον άλλο για να το αξίζεις. Φράσεις όπως: «Άντε καλέ, υπερβολές», ή «ναι σιγά, δεν το νομίζω», με μαθηματική ακρίβεια σε ακυρώνουν. Αναγνώρισε και επέτρεψε στους άλλους να σε μάθουν καλύτερα, να αγγίξουν τα δυνατά σου σημεία κι αν το θες να αγαπήσουν τις αδυναμίες σου.
Να θυμάσαι πως όταν κάποιος σε επαινεί το πιο σημαντικό δεν είναι η απάντηση που θα δώσεις, αλλά η απόλαυση αυτού του κομπλιμέντου. Απόλαυσε λοιπόν στο εξής κάθε λέξη που θα λάβεις με χαρά και αισιοδοξία.
Πες «όχι» στις αρνητικές σου σκέψεις
Ξέρεις ποια λένε πως είναι η πιο δυνατή φωνή έτσι; Αυτή της λογικής μας, ή τέλοσπάντων του συναισθήματος που κατακλύζει το μυαλό μας. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως αν δεν είσαι εσύ πρώτα από όλους ευγενικός και συμφιλιωμένος με τον εαυτό σου, τότε κανένα κομπλιμέντο δεν έχει αξία, αφού τελικώς καταλήγει στο κενό.
Κοινώς; ‘Ώρα να αποφασίζεις εσύ πως θα σκέφτεσαι στο εξής για εσένα, θέτοντας όρια στις λανθασμένες σκέψεις αλλά και αντιλήψεις που δημιουργείς μέσα στον μυαλό σου για τον εαυτό σου.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να σκεφτείς όλες εκείνες τις όμορφες λέξεις που θέλεις να πεις σε όσους αγαπάς και ύστερα με τον ίδιο τρόπο ακριβώς να θυμηθείς να τις πεις και σε σένα. Την επόμενη φορά όμως, δώσε μου υπόσχεση πως θα ξεκινήσεις πρώτα με τον εαυτό σου και ύστερα με όλους τους άλλους.