Είσαι ώρες μπροστά στον υπολογιστή σου και πονάς. Σου έρχεται η επιθυμία να τεντωθείς, ώστε να κάνει κρακ η πλάτη σου και να ξεπιαστείς. Όντως αυτός ο ήχος-που ονομάζεται κριγμός, δηλαδή, ζωηρός, ξηρός και επαναλαμβανόμενος ήχος- πολλές φορές σηματοδοτεί την ανακούφιση από την ένταση.

Είναι κακό όμως να το κάνεις συχνά;

Η απάντηση είναι ναι. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να το κάνεις μία στο τόσο. Αν όμως το κάνεις καθημερινά, ο χόνδρος θα φθαρεί και θα προκαλέσει πόνο ή σκίσιμο στους τένοντες. Επίσης, θα νιώθεις τον πόνο στις αρθρώσεις σου χειρότερο.

Βέβαια, εάν η πλάτη σου κάνει κρακ φυσικά κατά τη διάρκεια ενός απλού τεντώματος ή άσκησης, απόλαυσέ το. Η ουσία είναι να γίνεται σκόπιμα.

Γιατί κάνεις «κρακ»;

Κάθε άρθρωση περιβάλλεται από υγρό που περιέχει μια ποικιλία από αέρια, όπως οξυγόνο και άζωτο. Μέσα σε αυτό δημιουργούνται θύλακες αέρα που σχηματίζουν φυσαλίδες. Όταν κάνεις κρακ σε μία άρθρωση, τεντώνεται. Η διάταση αυτή προκαλεί άμεση απελευθέρωση αερίου διοξειδίου του άνθρακα, προκαλώντας τον ήχο που ακούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ήχος μπορεί να οφείλεται σε έναν τένοντα που κινείται πάνω ή γύρω από την άρθρωση. Ο ήχος δηλαδή προέρχεται από στιγμιαίες μετατοπίσεις των μικρών ή μεγάλων τενόντων και συνδέσμων.

Πολλές φορές, αυτός ο ήχος στην πλάτη υποδηλώνει χρόνια αστάθεια ή αδυναμία. Στην περίπτωση αυτή, η επιθυμία να σπας την πλάτη σου προέρχεται από ένα τμήμα της σπονδυλικής στήλης που δεν κινείται σωστά. Η μείωση του εύρους της κίνησης, ο πόνος κατά το κρακ και το μούδιασμα του ποδιού σου είναι όλα ενδείξεις ότι πρέπει να σταματήσεις και να δεις έναν ορθοπεδικό.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η συνήθεια;

Πέρα από τον πόνο και την καταπόνηση στους τένοντες, μπορεί να προκαλέσει και άλλους τραυματισμούς, όπως τράβηγμα των μυών ή σκίσιμο στους χιαστούς συνδέσμους. Ακόμα ενδέχεται να υπερδιατείνεις την πλάτη σου. Αυτή η συνεχής υπερδιάταση στην άρθρωση μπορεί να βλάψει τον κινητικό έλεγχο και να οδηγήσει σε φλεγμονή.Το χειρότερο είναι να κάνεις το ίδιο στον αυχένα σου, γιατί έτσι ίσως θέσεις σε κίνδυνο την κυκλοφορία αίματος στο κεφάλι και το λαιμό σου.

Πώς θα διατηρήσεις σε καλή κατάσταση την πλάτη σου;

Το βασικότερο είναι να συμβουλεύεσαι έναν επαγγελματία. Ένας χειροπράκτης ή φυσιοθεραπευτής είναι ικανοί να καταλάβουν τι σου προκαλεί προβλήματα σε εκείνο το σημείο. Και ένα πιο «εξειδικευμένο κρακ» μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί σωτήριο. Κυρίως, γιατί απομονώνει το συγκεκριμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης που χρειάζεται ανακούφιση, χωρίς κίνδυνο επιδείνωσης. Αντιθέτως, όταν παρεμβαίνεις εσύ σε μια περιοχή που είναι ήδη υπό πίεση, το πρόβλημα παρατείνεται ή καλύπτεται.

Επιπλέον, οι διατάσεις και η άσκηση είναι οι δύο ασφαλέστεροι τρόποι, για να ανακουφίσεις την πλάτη σου από το πιάσιμο. Ειδικά, οι στάσεις γιόγκα (όπως της κόμπρας και του παιδιού) είναι ιδανικές. Το ίδιο και ένα stretch γνωστό ως το «ανοιχτό βιβλίο».

Για να το εκτελέσεις, ξάπλωσε στο πλάι με τους γοφούς και τα γόνατά σου λυγισμένα σε 90 μοίρες. Τέντωσε και τα δύο χέρια προς τη μία πλευρά, έτσι ώστε οι παλάμες σου να ακουμπάνε. Στη συνέχεια, γύρνα το πάνω μέρος του σώματος, για να ανοίξεις το στήθος, ενώ σηκώνεις το χέρι σου πάνω από το σώμα σου και ακούμπησέ το στην άλλη πλευρά. Μείνε σε αυτή την στάση για δύο έως πέντε δευτερόλεπτα. Μπορείς να το κάνεις 10 έως 15 φορές σε κάθε πλευρά.

Τέλος, ένα ζεστό ντους μπορεί επίσης να σε βοηθήσει. Δοκίμασε μόλις τελειώσεις, να σκύψεις αργά προς τα εμπρός και να άφησεις τον κορμό και τα χέρια σου να “κρεμαστούν” για 15 έως 30 δευτερόλεπτα.


featured image: Elite Daily