”Κρυώνω”, ”Τα χέρια μου είναι παγωμένα”. Εάν αυτές είναι οι φράσεις που χρησιμοποιείς πιο πολύ στη ζωή σου τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο. Και δεν μιλάμε για την περίοδο του χειμώνα όπου λίγο ή πολύ όλοι κρυώνουν. Εσύ κρυώνεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διαμαρτύρεσαι πως δεν νιώθεις τα δάχτυλά σου τον Μάρτιο ή ζητάς μια ζακέτα ακόμα και τον Ιούλιο.
Γιατί λοιπόν μερικοί άνθρωποι φαίνεται να κρυώνουν περισσότερο από άλλους; Τι σημαίνει αυτό;
Το να μάθεις τι είναι «φυσιολογικό» όταν πρόκειται για τη θερμοκρασία του σώματός σου είναι αρκετά δύσκολο, εξηγεί η Dr Clare Eglin από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth. ”Ενώ η θερμοκρασία του σώματός μας ιδανικά παραμένει ίδια, η αντίληψή μας για το αν νιώθουμε ζέστη ή κρύο είναι υποκειμενική και συνήθως εξαρτάται από τη θερμοκρασία του δέρματός μας”, λέει. Και συνεχίζει, ”Το δέρμα μας δίνει στο σώμα μας ανατροφοδότηση και είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να το επηρεάσουν αυτό. Από τα ρούχα που φοράμε μέχρι τις δραστηριότητες που κάνουμε. Επίσης εξαρτάται από τον αέρα και από την υγρασία του περιβάλλοντος.”
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι γενετικοί και πιο προσωπικοί παράγοντες που μπορούν κάνουν δύο άτομα, που φορούν το ίδιο πράγμα, στο ίδιο περιβάλλον να αισθάνονται τελείως διαφορετικές θερμοκρασίες.
Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;
- Το συνολικό μέγεθος του σώματος μπορεί να επηρεάσει το πόσο κρύο αισθάνεσαι. Τα πιο μικροκαμωμένα άτομα έχουν λιγότερα κύτταρα στο σώμα τους που παράγουν θερμότητα.
- Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και / ή μυϊκής μάζας συνήθως έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης, έτσι καίνε την ενέργεια πιο γρήγορα.
- Όταν ασκείσαι όχι μόνο ζεσταίνεται το σώμα σου αμέσως αλλά αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σου.
- Οι ηλικιωμένοι τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης, οπότε μπορεί να αισθάνονται περισσότερο το κρύο.
Οι παραπάνω παράγοντες δείχνουν επίσης ότι και το φύλο παίζει ρόλο αφού οι γυναίκες είναι γενικά πιο μικροκαμωμένες από τους άνδρες και έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα. Παρόλο που όλοι έχουμε κάνει ομηρικούς καυγάδες στα γραφεία μας για τη θερμοκρασία, μια θερμοκρασία που θεωρείται άνετη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι περίπου 21 βαθμούς.
Επίσης, όπως αναφέρει η Dr Clare Eglin ”τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, που αλλάζουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία μας. Έτσι, ανάλογα με την ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου που βρίσκεσαι, μπορεί να έχεις κρύα χέρια ή πόδια, επηρεάζοντας έτσι τη συνολική αντίληψη της θερμοκρασίας σου”.
Ακόμη, η αντίληψη της θερμοκρασίας μπορεί να αλλάξει μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, στις έξι το πρωί η θερμοκρασία του σώματός σου είναι στο χαμηλότερο σημείο. Από το μεσημέρι έως το απόγευμα, είναι στο υψηλότερο.
Τί συμβαίνει με τα μονίμως παγωμένα χέρια σου;
Μην πανικοβάλλεσαι εάν έχει παγωμένα χέρια ακόμα και μια καλοκαιρινή ημέρα. Τα χέρια μας έχουν μεγάλη επιφάνεια αλλά μικρό όγκο και είναι γεμάτα με πολλά αιμοφόρα αγγεία, πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Χάνουν πολύ εύκολα θερμότητα και έτσι ακόμα και όταν ο καιρός είναι ελαφρώς δροσερός, η ροή του αίματος μειώνεται.
Πόσο κακό είναι να κρυώνεις συνέχεια
Γενικά, το να κρυώνεις έχει να κάνει με τον τύπο του σώματός σου. Άρα λαμβάνοντας τις σωστές προφυλάξεις δεν είναι κακό. Αλλά εάν αυτή η συνεχής αίσθηση συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Για παράδειγμα, το να νιώθεις πως κρυώνεις σε συνδυασμό με την κούραση ή τη ζαλάδα μπορεί να είναι σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου ή βιταμίνης Β12. Εάν κρυώνεις συνεχώς σε συνδυασμό με την τριχόπτωση ή μια αλλαγή στο πεπτικό σου σύστημα ή/και την αύξηση βάρους θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ελέγξεις τον θυρεοειδή σου.
Το σώμα σου είναι αρκετά καλό στο να αυτο-ρυθμίζεται, οπότε εμπιστέψου αυτό που σου λέει!