Έχεις καταφέρει να κοιμάσαι αρκετές ώρες, ή έστω όσες θεωρείς αρκετές για τον δικό σου οργανισμό, έδωσες τέλος στην καθιστική ζωή και έβαλες την άσκηση στη ζωή σου. Και εκεί που νόμιζες πως όλα θα φτιάξουν και θα ξυπνάς σαν μικρό παιδάκι γεμάτο ενέργεια και έτοιμο για νέες περιπέτειες, κάτι πάει λάθος.
Αυτό το λάθος το εντοπίζεις στο ότι ξυπνάς κάθε μέρα και πιο πιασμένη. Κάθε πρωί δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι, νιώθεις πως όλο και κάποιος καινούργιος μυς σε πονάει και όλο αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις;
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κατηγορήσεις την ηλικία σου για αυτή τη δυσκαμψία που νιώθεις. Μπορεί απλά το σώμα σου να έχει ανάγκη από περισσότερη κίνηση. Από τη στιγμή μάλιστα που τις περισσότερες ώρες που κοιμάσαι είσαι τελείως ακίνητη, πως να μην νιώθεις πιασμένη το πρωί;
Την ίδια δυσκαμψία νιώθεις σε διάφορες περιοχές του σώματός σου όταν κάθεσαι για πολλές ώρες μόνο σε ένα σημείο ή με το κλασικό σταυροπόδι να μειώνει τη ροή του αίματος στα πόδια σου και να δυσκολεύεσαι μετά να περπατήσεις.
Όσον αφορά αυτό το “σφίξιμο” που νιώθεις στου μύες σου οφείλεται συνήθως στο ότι ίσως αυτοί οι μύες είναι πιο αδύναμοι λόγω της extra πίεσης που τους έχει ασκηθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι αθλητές είναι αυτοί που παραπονιούνται περισσότερο για πιασμένους και σφιγμένους μύες. Τα σημεία που είναι πιο πιθανό να είναι πιασμένα είναι οι ώμοι και τα πόδια. Ειδικά οι δρομείς αντιμετωπίζουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα στις γάμπες και στους αστραγάλους.
Αν αυτό συμβαίνει και σε εσένα υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς. Αρχικά μπορείς να μειώσεις τον χρόνο της άσκησης και να αυξήσεις τον χρόνο των διατάσεων. Εάν είναι τα πόδια σου πιασμένα το τρέξιμο σε μια επίπεδη επιφάνεια (και όχι ανηφορικά ή κατηφορικά) μπορεί επίσης να σε βοηθήσει. Τέλος, μπορείς να βάλεις λίγο πάγο εάν νιώθεις πως τα σημεία που είσαι πιασμένη είναι και πρησμένα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 πράγματα για να δοκιμάσεις εάν νιώθεις συνέχεια εξουθενωμένη