Σ’ ένα κομμάτι που προσπαθούσα να μεταφράσω πρόσφατα Ο Carole Lieberman , M.D, κλινικός ψυχίατρος, προσπαθώντας να αναλύσει την έλξη που νιώθουμε οι γυναίκες από τα bad boys το απέδωσε στη σχέση με τους γονείς μας. Υποστήριξε μάλιστα ότι η πατρική φιγούρα και η επιδοκιμασία είναι ο λόγος που στρεφόμαστε στα λάθος αγόρια. Μια πατρική σχέση που μπάζει και το συναίσθημα του να νιώθεις όχι αρκετά καλή για να προσελκύσεις το πρίγκιπα είναι ο λόγος που σε ωθεί να φιλήσεις πολλούς βατράχους.
Ο Carole Lieberman έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο Bad Boys: How We Love Them, How to Live with Them, When to Leave Them (ο τίτλος και μόνο σε προκαλεί να το αγοράσεις).
Όσο κι αν με βολεύει η ιδέα του να ρίξω το φταίξιμο αυτής της έλξης στη λάθος διαπαιδαγώγηση ή την ενθάρρυνση του μπαμπά για τις επιλογές μου. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό δεν απαντά στην πραγματικότητα. Γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου εκτός από το να στηρίζομαι στις δυνάμεις μου μ έμαθε να στηρίζομαι και στο πείσμα μου. Όχι λίγη, αλλά υπεραρκετή ένιωθα πάντα.
Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σχέσεις μας
Ο λόγος που κερνάμε πάστα στο καλό παιδί που μας πολιορκεί με ευγένεια και διαστέλλονται οι κόρες των ματιών μας κοιτώντας το barman που δε μας ρίχνει ματιά.
Τα κακά αγόρια είναι η σως στο hamburger που κάνει τη διαφορά. Το αλατοπίπερο στην ήρεμη καθημερινότητα. Η ιδέα του να κινείσαι μέσα στην αδρεναλίνη (και να φλερτάρεις με την παράνοια).
Στις ταινίες πάντα ερωτευόμουν τον εναλλακτικό πρωταγωνιστή. Αυτόν με τα πολλά ταλέντα και τα άλλα τόσα ελαττώματα. Αυτόν που δε θα σου τάξει τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά η καρδιά σου θα χτυπήσει δυνατά αν σε πάει μια βόλτα με τη μηχανή του στο Σούνιο. Και κάπως έτσι κατέληξα πως εμείς που ερωτευόμαστε τα κακά αγόρια, ,είμαστε δέσμιοι της ιδέας του Alfie. Εκείνου του γοητευτικού τύπου που υποδυόταν ο Jude Law στην ομώνυμη ταινία. Αυτός που ερχόταν για να φύγει. Έσπερνε στις σχέσεις του τον ενθουσιασμό και τη χρυσόσκονη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και οι γυναίκες που τον ερωτεύτηκαν μέσα τους ήξεραν καλά πως δεν ήρθε για να μείνει. Ήξεραν πως είναι απλά περαστικός, πως ήρθε για να τις βγάλει από το πρίσμα της λογικής και να της παρασύρει σ’ ένα προσωρινό πάθος. Καθεμιά τον ερωτεύτηκε για διαφορετικό λόγο, ανάλογα με το παραμύθι που ήθελε να ζήσει.
Έτσι κι εμείς γοητευόμαστε από τα κακά παιδιά γιατί έχουν τα κομμάτια που μας λείπουν και κυνηγάμε το παραμύθι ξέροντας εκ των προτέρων πως δεν θα έχει happy end. Γιατί το κυνηγάμε; Γιατί απλά στα bad boys κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Γνωρίζουν πώς να κάνουν τη ζωή σου συναρπαστική
Η ζωή μ’ ένα κακό αγόρι είναι σαν να εξερευνάς μονίμως τις Πύλες του Ανεξήγητου. Ένα ρεπορτάζ χωρίς αποτέλεσμα που σε κρατάει στην τσίτα και παράλληλα στο σκοτάδι. Δεν ξέρεις τι θα γίνει την επόμενη μέρα ούτε καν το επόμενο λεπτό. Και αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα συναισθηματικό εθισμό. Μια άνιση μάχη με το καλό παιδί που εννοεί ό,τι λέει και κάνει ό,τι υπόσχεται.
Διακοπές στο Πήλιο και όλα τακτοποιημένα ο Γιωργάκης στη φίλη Ρούλα. Πλήρωσε ξενοδοχείο, άναψε κεριά της έφερε το αγαπημένο της κρασί. Και μετά από ένα μήνα η Ρούλα τον χώρισε για το Μάνο που εξαφανίζεται κάθε τρεις μέρες για σεμινάρια καταδύσεων (και όχι μόνο). Αλλά στα γενέθλιά της έκλεισε εισιτήρια για συναυλία και της το είπε μισή ώρα πριν πετάξουν.
Δε θα ξέρεις ποτέ αν είστε μαζί
Η αλήθεια είναι πως αγόρια σαν αυτόν δεν δεσμεύονται. Μαζί τους δεν θα νιώσεις ασφαλής και σίγουρη. Και όσο αρνητικό και αν ακούγεται αυτό, άλλο τόσο ακαταμάχητο είναι. Γιατί αυτή η ασάφεια σε τοποθετεί χωρίς να μπορείς να κάνεις πίσω σε μια διαρκή εγρήγορση και ένα μόνιμο αγώνα διεκδίκησης. Στην αρχή διεκδικείς μια θέση στη ζωή του και παλεύεις να τον κάνεις να παραδεχτεί ότι σε θέλει. Μετά ονειρεύεσαι πως θα είσαι αυτή που μαζί της θα δεσμευτεί. Και όσο νιώθεις πως απομακρύνεται, άλλο τόσο προσπαθείς. Ένας γοητευτικός φαύλος κύκλος που δεν κλείνει ποτέ.
Είναι πρόκληση
Φαντάσου ότι ψάχνεις για κινητό τηλέφωνο. Ο υπάλληλος σου δείχνει δυο τρία ανάλογα με το budget που μπορείς να διαθέσεις. Έπειτα φέρνει στο πάγκο αυτό το Ένα που για να το αγοράσεις θα πρέπει να πουλήσεις το μισό σου νεφρό στη μαύρη αγορά ή να τρέφεσαι με παγάκια για το υπόλοιπο του μήνα. Μια νορμάλ κοπέλα διαλέγει το κινητό που καλύπτει τις ανάγκες της. Εσύ; Ψάχνεις τρόπους να αποκτήσεις εκείνο το άπιαστο που φτιάχνει καφέ και μετράει τους σφυγμούς σου. Έτσι και μ αυτό το αγόρι σου δημιουργεί την έλξη του ανέφικτου. Τον θέλεις γιατί ξέρεις ότι δεν μπορείς να τον έχεις.
Είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Γεγονός που τους κάνει άκρως ελκυστικούς. Είναι οι τύποι που θα δεις στο δρόμο με το σκισμένο τζιν και ανακατεμένα μαλλιά. Είπαμε άλλωστε η αυτοπεποίθηση είναι extra bonus. Πόσο μάλλον σ’ ένα τύπο που μιλάει λίγο, έχει χαμηλωμένο βλέμμα και κυκλοφορεί αξύριστος.
Τα ετερώνυμα έλκονται
Αν εσύ μεγάλωσες με Γαλλικά και πιάνο, αν το όνειρό σου ήταν να πάρεις το Πτυχίο σου στα τέσσερα χρόνια και να κάνεις παιδί στα είκοσι πέντε. Τότε το να γνωρίσεις έναν τύπο έξω από την comfort zone των σχεδίων σου για τη ζωή σου ανατρέπει τα δεδομένα. Έναν τύπο που μπορεί να έκανε το γύρο της Ζακύνθου έχοντας στην τσέπη του λίγα ευρώ και μια σκηνή.
Ναι τα ετερώνυμα έλκονται πολύ, αλλά κανείς δεν ξέρει να μας πει αν καταλήγουν μαζί.
Τα κακά αγόρια μπορεί να είναι οι άντρες που πληγώθηκαν χτες . Αυτοί που δεν κατάφεραν να ισορροπήσουν όταν έπεσαν και έβαλαν τη μάσκα του κακού για να επιβιώσουν. Δεν έχει σημασία τι θα τους φέρει στο δρόμο σου αν θα είναι περιπέτεια, συναίσθημα ή ένα date της μιας βραδιάς.
Άλλωστε, ό,τι αξίζει ή σε αλλάζει ή αλλάζει για σένα.