Είναι πολλές οι θεωρίες γύρω από το θέμα της φιλίας και κυρίως όταν ο ένας δεν συμπεριφέρεται σαν φίλος του άλλου. Συνήθως, ο άλλος θα τον/την βλέπει σαν φίλο/η, αφήνοντας όμως κάποιες φορές στον αέρα, το ενδεχόμενο να είναι και κάτι άλλο… μέχρι τη στιγμή που θα δείξει ή ανακοινώσει το αντίθετο. Γενικά, κανείς δεν θέλει να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και όλοι θέλουν να βρουν τρόπους να το αποφύγουν. Είμαι μαζί σας, αλήθεια. Αλλά μήπως, αντί να βρούμε τη λύση-που θα τη βρούμε και αυτή φυσικά- ν’ αναρωτηθούμε πραγματικά για τη ρίζα του προβλήματος; Δηλαδή, να σκεφτούμε για ποιο λόγο, βάζουμε τους άλλους -και αντίστοιχα- γιατί οι άλλοι μας βάζουν στο friendzone.
Λόγος 1: Θέλει όντως να είστε φίλοι
Όπα παιδιά, πριν αρχίζετε να σπάζετε διάφορα αντικείμενα και να τηλεφωνείτε στους κολλητούς σας, σκεφτείτε το πιο απλό πράγμα. Ίσως υπερτερεί μέσα του/της το γεγονός ότι έχετε πολύ καλή χημεία σαν άνθρωποι και αν τα πράγματα μπερδευτούν, αυτή η χημεία να πάει περίπατο. Θα μου πεις, “που είναι το κακό, ίσα ίσα γνωριζόμαστε πολύ καλά για να μην χαλάσει αυτό”. Σκέψου όμως, αν τελικά, λέμε τώρα μία στο εκατομμύριο, αποτύχει η προσπάθεια αυτή και καταλήξετε να μη μιλάτε καν; Τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα και αυτό σίγουρα δεν το θέλει κανένας από τους δύο.
Λόγος 2: Δεν είναι σε φάση
Εδώ έχουμε ένα άτομο που πιθανότατα του αρέσεις εμφανισιακά αλλά επειδή δεν είναι σε φάση σχέσης ή κάτι πιο ουσιαστικού ας πούμε, προτιμά, από το να μη χάσει την επαφή μαζί σου- γιατί είπαμε του αρέσεις- να μείνετε δυο καλοί φίλοι.Όπως και να έχει, είναι μια άποψη και είναι δεκτή.
Λόγος 3: «Ο ανεμοδαρμένος»
Παρέα με το νούμερο 2, έρχεται και ο συγκεκριμένος λόγος. Υπάρχουν άτομα που έχουν πληγωθεί, έχουν απομυθοποιήσει την έννοια του έρωτα -και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλα φιλοσοφικά- και προτιμούν να μένουν μόνοι. Είναι άτομα που δεν θέλουν να παίρνουν κι άλλους στο «λαιμό» τους με τα όσα νιώθουν και πιστεύουν. Επομένως, γιατί να βάζουν και κάποιον άλλον σε αυτή τη διαδικασία; Προτιμούν αντίθετα, να ανακοινώσουν το γνωστό «σε βλέπω σαν φίλο/η».
Λόγος 4: Απλώς δεν σε γουστάρει
Ο τίτλος από την ομώνυμη ταινία τα λέει όλα. Τα πράγματα είναι απλά. Ίσως δεν ταιριάζετε τόσο κατά την άποψη του/της για να σε δει διαφορετικά, ίσως δεν έχετε τη χημεία που ψάχνει ο συγκεκριμένος/η στο ταίρι που θέλει να έχει. Όπως και να έχει, δεν σκέφτεται το θέμα όπως εσύ. Και είναι δεκτό. –Μάλλον-.
Λόγος 5: Μπορεί να ενδιαφέρεται ο κολλητός του
Δεν είναι απίθανο. Αν ξέρει ότι ο κολλητός ή η κολλητή ενδιαφέρεται για εσένα, αλλά εσύ δείξεις ενδιαφέρον στο «λάθος πρόσωπο», τότε σίγουρα θα μπεις στο friendzone. Οι λόγοι είναι πρακτικοί. Κανείς δεν θέλει να μείνει χωρίς κολλητό/ή και χωρίς τζάμια στο αμάξι. Εννοείται, ότι θα προστατέψει τη σχέση με το φιλικό του/της πρόσωπο και θα αφήσει εσένα σε δεύτερη μοίρα. Όχι ότι αυτός είναι ο κανόνας, αλλά φαντάζομαι, κάπως έτσι πάει στις φιλίες. Εσύ πάλι, μην αγχώνεσαι καθόλου. Έχεις ήδη έτοιμη δεύτερη πρόταση.
Λόγος 6: Too busy
Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη και κάπως έτσι, μπαίνεις κι εσύ στο friendzone. Σοβαρά, υπάρχουν άτομα που βάζουν τη δουλειά τους σε πρώτη μοίρα και ενδεχομένως να έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χωρέσουν και μια σχέση σε αυτό. Πέρα από το πρόγραμμα όμως, ίσως να θέλουν να δώσουν βάση σε άλλα πράγματα και όχι σε νέες γνωριμίες στη δεδομένη φάση. Παρόλα αυτά, αν στο μέλλον, χαλαρώσει ο φόρτος εργασίας, ίσως αλλάξουν γνώμη. Οπότε σου προτείνουν να μείνετε φίλοι. Τέλειο;
Τελειώνοντας, γνωρίζω πώς τέτοιου είδους άρθρα δεν είναι πολύ ευχάριστα, ιδιαίτερα αν έχεις βρεθεί ή βρίσκεσαι σε μια τέτοια θέση. Λογικό, αλλά νομίζω πως είναι καλύτερο να δούμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά. Τα πράγματα είναι απλά, εμείς τα κάνουμε περίπλοκα για να νιώσουμε καλύτερα, για να δικαιολογήσουμε τους άλλους, τις καταστάσεις και κυρίως εμάς. Αλλά μάντεψε: ίσως αν σταματήσεις να το παίζεις Σουηδός και αντιμετωπίσεις τα πράγματα όπως έχουν, να μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις το πεδίο περί του περίφημου “friendzone” και να βρεις τη λύση που χρειάζεται.