Ο διαλογισμός όντας συνδεδεμένος με τη δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας, με την εκκαθάριση του μέσα μας, με τις έννοιες του wellness και του mindfulness οδηγεί στην λανθασμένη αντίληψη πως η πρακτική του δεν είναι τίποτα άλλο παρά να κάθεσαι σταυροπόδι, σιωπηλή για ώρες, παρέα με κεριά και αιθέρια έλαια. Και καταλήγουμε να αντιπαραθέτουμε την ηρεμία αυτής της πρακτικής με πιο έντονες μεθόδους εκτόνωσης για να καθαρίσει το μυαλό μας όπως είναι μια δυνατή cardio ή HIT προπόνηση.
Γιατί όμως να πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτά τα δύο όταν μπορείς απλώς να τα συνδυάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα;
Αρκεί να αντιμετωπίσεις τον διαλογισμό ως άλλη μια μορφή άσκησης και να τον εντάξεις σε όποιο είδος προπόνησης έχεις επιλέξει για όλους τους παρακάτω λόγους.
Κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία
Αυτό το επιχείρημα είναι τόσο προφανές που ίσως χάνει λίγη από τη δύναμη του. Ο διαλογισμός όπως και η σωματική άσκηση κάνουν και τα δύο καλό στην διάθεση σου, συνδυάζοντας τα όμως πολλαπλασιάζεις τα οφέλη δημιουργώντας ένα boost. Κατά την διάρκεια της προπόνησης σου, επικεντρώνεσαι στο πως να δυναμώσεις το σώμα σου. Το ίδιο είναι λογικό λοιπόν να κάνεις και με το μυαλό σου.
Βοηθάει στη ρύθμιση του στρες και της κορτιζόλης
Όταν βιώνει καταστάσεις στρες το σώμα μας παράγει την ορμόνη της κορτιζόλης που σε χαμηλά επίπεδα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον οργανισμό μας. Αντιθέτως, συγκεντρώνοντας υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο διάστημα το σώμα μας τα μεταφράζει ως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και παίρνει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ένα εκ των οποίων είναι η αποθήκευση κοιλιακού λίπους. Το πρόβλημα είναι πως το σώμα μας αδυνατεί να ξεχωρίσει το καλό στρες όπως αυτό που προέρχεται από την προσπάθεια της προπόνησης με το κακό στρες που προέρχεται από αγχωτικές καθημερινές καταστάσεις. Ο διαλογισμός, σε μια σταθερή συχνότητα, βοηθάει στη διαχείριση του στρες και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου.
Η προπόνηση σου γίνεται πιο αποτελεσματική
Ο διαλογισμός πέρα από το να σε βοηθάει να ελέγχεις το άγχος σου παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα να τακτοποιείς τις σκέψεις σου και να συγκεντρώνεσαι καλύτερα. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως η σταθερή πρακτική μειώνει και την αίσθηση του πόνου. Μπορεί το συνεχές multitasking να θεωρείται σημείο των καιρών και να νιώθεις πως άμα κόψεις ταχύτητα θα χάσεις κάτι από τα 10 πράγματα που κάνεις παράλληλα αλλά το να επικεντρωθείς σε ένα πράγμα και να αφιερωθείς σε αυτό για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα επιφέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής, ισχύει και στη γυμναστική. Όσο πιο συγκεντρωμένη είσαι χωρίς το μυαλό σου να ταξιδεύει αλλού την ώρα της προπόνησης, τόσο καλύτερες θα είναι και οι επιδώσεις σου.
Δοκίμασε να αφιερώσεις λίγα λεπτά στο τέλος της προπόνησης σου που νιώθεις μια ευφορία λόγω των ενδορφινών στο σώμα σου για να βελτιστοποιήσεις αυτήν τη θετική αίσθηση. Αν είσαι αρχάρια προτίμησε ένα guided meditation κι απλώς ακολούθησε τις οδηγίες όπως θα έκανες με οποιονδήποτε fitness instructor.
Άλλωστε το μυαλό μας και το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και ευεξία σημαίνει να είναι και τα δύο σε καλή φόρμα για ένα υγειές σύνολο.