Η καραντίνα έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας με μικρότερο ή μεγαλύτερο τρόπο. Πολλοί από εμάς βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι και ενώ θεωρούσαμε ότι θα είναι μια πιο ξεκούραστη κατάσταση, πολλές φορές νοιώθουμε εξουθενωμένοι. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Έχει αλλάξει η ρουτίνα σου
Με τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, η ρουτίνα μας είναι η πρώτη που έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αλλάξει πέρα από τις συνήθειές μας και οι ώρες του ύπνου μας. Επίσης, το περιβάλλον που δουλεύουμε, είναι το ίδιο με το οποίο κοιμόμαστε και σε πολλούς παρατηρείται το φαινόμενο να δουλεύουν περισσότερες ώρες εξαιτίας αυτού.
Περνάς πολύ χρόνο στο κρεβάτι σου
Παραδέξου το οι ώρες που περνάς στο κρεβάτι αγκαλιά με το λάπτοπ ή το κινητό είναι ατελείωτες. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε έχουν τεράστιο όγκο και τα social media έχουν πάρει φωτιά, ως αντίδοτο της απομόνωσης.
Έχεις πολύ άγχος και σε καταβάλλει
Γενικά λέγεται ότι «είναι οκ να μην είσαι οκ αυτές τις μέρες», αυτό όμως δε σημαίνει ότι δικαιολογείται το υπερβολικό άγχος και ο αρνητισμός που επικρατεί ή που μας προκαλούν οι γύρω μας.
Πώς μπορείς όμως να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να προσέξεις τον εαυτό σου λίγο παραπάνω αυτές τις μέρες;
> Όρισε ένα πρόγραμμα ύπνου
Με το πρόγραμμα θα περιορίσεις τα ατελείωτα ξενύχτια ή το ξύπνημα μετά τις 12 το μεσημέρι. Αν δουλεύεις βάλε ξυπνητήρι τουλάχιστον 40 λεπτά πριν ξεκινήσεις, πιες έναν καφέ, βγάλε τις πιτζάμες σου, πλύνε το πρόσωπο σου, βάλε την ενυδατική σου και φάε ένα ωραίο πρωινό. Αν δεν δουλεύεις, βάλε ξυπνητήρι μια λογική ώρα και προσπάθησε να μην κάνεις μεγάλες αλλαγές στις ώρες ύπνου σου.
> Να τρως υγιεινά και να πίνεις πολύ νερό
Τώρα που έχεις περισσότερες ώρες στο σπίτι, αφιέρωσε λίγο χρόνο να μαγειρέψεις υγιεινά και να περιποιηθείς τις διατροφικές σου συνήθειες. Μη ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό και αν είναι δυνατόν περιόρισε την καφεΐνη που λαμβάνεις καθημερινά.
> Μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
Μπορεί το αλκοόλ να σε χαλαρώνει, αλλά αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες είναι πολύ πιθανό να ξυπνάς κουρασμένη και καταβεβλημένη, ακόμα κι αν έχεις κοιμηθεί 8 ώρες.
> Κάνε μικρά διαλείμματα από τον υπολογιστή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανά 90λεπτά χρήσης του υπολογιστή πρέπει να κάνουμε μικρά διαλείμματα. Αυτό θα σε βοηθήσει τόσο πνευματικά, όσο και ψυχολογικά. Το διάλειμμα ωστόσο δε σημαίνει να επικεντρωθείς σε μια άλλη οθόνη, πχ. του κινητού σου. Κάνε μια μικρή βόλτα στο σπίτι ή βγες να πάρεις λίγο αέρα στο μπαλκόνι.
> Βγες για μικρές βόλτες και αθλήσου
Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, κάνε μια μικρή βόλτα σε μέρος που δεν έχει συνωστισμό. Επίσης η άσκηση θα σε βοηθήσει πολύ. Διάλεξε τι σου ταιριάζει και τι απολαμβάνεις να κάνεις πχ. πιλάτες, ώστε να μη το βαριέσαι ή το κάνεις «καταναγκαστικά».
> Επικοινώνησε με τους αγαπημένους σου
Μίλα καθημερινά με φίλους, γνωστούς και την οικογένεια σου. Μπορείς να οργανώσεις ακόμα και πάρτι ή παιχνίδια μέσω αυτοσχεδιασμού ή εφαρμογών. Παρόλα αυτά, μην ξοδεύεις όλο τον ελεύθερο σου χρόνο σε αυτό.
> Φίλτραρε όσα διαβάζεις
Είναι λογικό να θέλεις να ενημερώνεσαι καθημερινά, όμως αυτό απαιτεί προσοχή. Επέλεξε μέσα και προφίλ στα social media τα οποία είναι έγκυρα και εμπιστεύεσαι. Απέφυγε τα σενάρια καταστροφής και περιόρισε την έκθεσή σου σε αυτά. Αν παρατηρείς ότι μετά από κάθε scroll down νιώθεις στεναχώρια ή φόβο, μπορείς να τα «επισκέπτεσαι» λιγότερες φορές μέσα στη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση.
> Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου
Προσπάθησε να κάνεις θετικές σκέψεις και να δημιουργείς όμορφες εικόνες. Όλο αυτό θα τελειώσει και μπορεί να δυσκολευτούμε λίγο να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά θα το κάνουμε. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μην τον πιέζεις να μπει σε «κουτάκια».
featured image: annesage.com