Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί ενώ οδηγούμε βάζουμε δυνατά τη μουσική και αμέσως νιώθουμε καλύτερα; Η απάντηση σου στην ερώτηση «γιατί αγαπάμε τη μουσική;» ίσως είναι αυτονόητη ή προφανής: «Αγαπάμε την μουσική γιατί έτσι. Απλά αγαπάμε την μουσική!». Και κάπου εδώ έρχεται η επιστήμη να μας δώσει άλλη μια εξήγηση σ’ αυτό το αυτονόητο ερώτημα. Ο λόγος που το 20% περίπου του πληθυσμού αγαπάει την μουσική – σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Frontiers in Behavioral Neuroscience – είναι γιατί η παρουσία της ισοδυναμεί με την παρουσία κάποιου φίλου.
Η μουσική υπήρξε σημαντική καθ’ όλη την πορεία του ανθρώπου. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια βλέπουμε κάθε φυλή να έχει μια μουσική παράδοση. Με την πάροδο των χρόνων είδαμε να αναπτύσσονται πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την σχέση που έχει ο άνθρωπος με τη μουσική. Ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα μουσικά νοήματα σε συναισθηματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Έτσι η μουσική γίνεται ένα είδος «protolanguage» (δηλαδή πρώτου τρόπου επικοινωνίας) πριν ακόμα γίνουμε ικανοί να επικοινωνήσουμε ως υπάρξεις.
Παρόλα αυτά, η παρουσία της μουσικής στη ζωή μας ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την έρευνα του περιοδικού Frontiers in Behavioral Neuroscience. Σύμφωνα με αυτό, το 1/5 του πληθυσμού θεωρεί την μουσική ισοδύναμη με την φυσική συντροφιά κάποιου φίλου. Οι επιστήμονες, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι στον εγκέφαλο μας υπάρχει ένα λεγόμενο “κύκλωμα ενσυναίσθησης” και ότι οι άνθρωποι που θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κοινωνικά ερεθίσματα, σε διαθέσεις αλλά και σε συμπεριφορές άλλων ανθρώπων. Με λίγα λόγια, όταν πρόκειται για μουσική, στην συγκεκριμένη μερίδα κόσμου φαίνεται να υπάρχει μια φυσική επίδραση στο μυαλό που παραπέμπει σε κάποια φιλική παρουσία.
Η μελέτη εξέτασε την λειτουργία της ενσυναίσθησης 20 προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου UCLA, βάζοντας τους σε διαδικασία να «διαβάσουν» διαφορετικές καταστάσεις. Οι ειδικοί παρακολούθησαν τις λειτουργίες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων ενώ αυτοί άκουγαν διαφορετικά κομμάτια μουσικής, συμπεριλαμβανομένων γνωστών και άγνωστων σε αυτούς. Όταν τα κομμάτια ήταν γνωστά και αγαπημένα τους υπήρχε ριζική διαφορά στα επίπεδα ενσυναίσθησης με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το μέρος του εγκεφάλου που δίνει το αίσθημα της ευχαρίστησης.
Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων με ενισχυμένη ενσυναίσθηση, όταν ακούνε μουσική, μοιάζει κατά πολύ με αυτήν που έχουν όταν συναντάνε ένα φίλο τους. Κάπως έτσι οι ερευνητές κατέληξαν ότι η μουσική μπορεί αποτελέσει κοινωνική εμπειρία από μόνη της και να αποβάλει το αίσθημα της μοναξιάς .. αρκεί να επιλέξεις τη σωστό playlist!