Πριν γνωρίσει τον έρωτα της ζωής της, η ψυχολόγος και ερευνήτρια Raquel Peel, λέει, ότι ήταν μια «αυτο-σαμποτέρ του ρομάντζου ».
Οι πρώτες της εμπειρίες είχαν επηρεάσει τη στάση και τη συμπεριφορά της απέναντι στον έρωτα. Στην ομιλία της στο TEDxJCUCairns, θυμάται: «Υπέθετα ότι οι άνθρωποι στις σχέσεις μου θα με άφηναν πάντα στο τέλος. Υπέθετα επίσης ότι όλες οι σχέσεις μου θα αποτύγχαναν». Οδηγημένη από αυτά τα συναισθήματα της επικείμενης καταστροφής, η Peel «τραβούσε την πρίζα» κάθε φορά που τα πράγματα δυσκόλευαν σε ένα ειδύλλιο.
Σου ακούγεται οικείο;
Στο πλαίσιο της έρευνάς της η Peel πήρε συνεντεύξεις από Αυστραλούς ψυχολόγους που ειδικεύονται στη συμβουλευτική σχέσεων και από περισσότερους από 600 αυτο-ομολογούμενους σαμποτέρ, με σκοπό να μάθει τι έκαναν και γιατί το έκαναν.
«Οι συμμετέχοντες διέφεραν ως προς την ηλικία, το πολιτισμικό υπόβαθρο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό», λέει η Peel, «Αλλά απάντησαν με πολύ παρόμοιους τρόπους». Φανέρωσαν ένα ή περισσότερα από αυτά που ο Αμερικανός ψυχολόγος και ερευνητής John Gottman αποκαλεί «οι τέσσερις ιππείς της αποκάλυψης», τα οποία και έχει προσδιορίσει ως τις κύριες συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν στο τέλος μιας σχέσης: κριτική, άμυνα, περιφρόνηση και απομόνωση. Και ενώ η μορφή που παίρνουν είναι τόσο μοναδική όσο και τα άτομα που ερωτήθηκαν, σύμφωνα με την Peel, «οι άνθρωποι σαμποτάρουν τις σχέσεις για έναν κύριο λόγο: για να προστατεύσουν τον εαυτό τους».
Φυσικά, ενώ η αυτοπροστασία είναι ο λόγος που δίνουν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες της, οι πραγματικές αιτίες των συμπεριφορών σαμποτάζ είναι περίπλοκες, ποικίλες και βαθιά ριζωμένες. Ωστόσο, η Peel έχει αυτή τη συμβουλή να μοιραστεί με οποιονδήποτε αυτοπροσδιοριζόμενο ρομαντικό σαμποτέρ εκεί έξω: Σταμάτα να μπαίνεις σε σχέσεις που ξέρεις ότι είναι από την αρχή τους καταδικασμένες.
Μια μορφή αυτο-σαμποτάζ είναι η επιλογή συντρόφων που είναι απλά λάθος για εμάς -τις περισσότερες φορές το ξέρουμε. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε κάθε σχέση που έρχεται στο δρόμο μας, λέει η Peel. Συνέχισε και επένδυσε σε αυτές τις σχέσεις που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν.
Εξέτασε τη συμπεριφορά σου σε μια σχέση
Μελέτησε τη συμπεριφορά σου και αναρωτήσου αν χρειάζεσαι περισσότερη επιβεβαίωση από τ@ν σύντροφό σου ή, αντίθετα, νευριάζεις όταν τα πράγματα προχωράνε πιο γρήγορα από ότι θα ήθελες.
Κράτησε στο μυαλό σου τα τέσσερα σημαντικά στοιχεία: κριτική, άμυνα, περιφρόνηση και απομόνωση. Πόσο συχνά εκτίθεσαι σ αυτά; Παρατήρησε πως ενεργείς και προσπάθησε να κατανοήσεις τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά σου.
Δες τη σχέση σου σαν μία συνεργασία
Πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο να συνεργαζόμαστε με τους συντρόφους μας, πώς μπορεί να είμαστε ευάλωτοι και πώς χρειάζεται να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις παρέα. Να είμαστε στην ίδια ομάδα, να μιλάμε για τους στόχους της σχέσης μας.
Προφανώς, αυτό δεν είναι εφικτό τις πρώτες μέρες μίας γνωριμίας, αλλά όταν βρισκόμαστε σε μία σταθερή σχέση, η στάση “είμαστε ομάδα” μπορεί να μας κάνει πιο ενθουσιασμένους για το κοινό μέλλον.
Έχεις νιώσει ποτέ αυτή την αποκαρδιωτική αίσθηση του να γνωρίζεις ότι είναι θέμα χρόνου να τελειώσει αυτή η σχέση; Το μυστικό είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι τον εαυτό σου και τι κερδίζεις ή τι χάνεις στη σχέση σου και να αρχίζεις να σκέφτεσαι τι έχεις να προσφέρεις.
Να είσαι ευγενικ@ με τον εαυτό σου
Οι περισσότεροι λόγοι για να αναπτύξει κανείς συμπεριφορές αυτο-σαμποτάζ είναι ανθρώπινοι και συνηθισμένοι. Είναι φυσικό να θέλεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου αλλά η διέξοδος από αυτό είναι να κατανοήσεις ποιος είσαι σε μια σχέση… και πώς να συνεργαστείς καλύτερα με τον άλλον. Εξάλλου, αν γνωρίζεις ποιος είσαι σε μια σχέση, @ σύντροφός σου θα έχει επίσης την ευκαιρία να σε γνωρίσει καλύτερα και μαζί να σπάσετε αυτό το μοτίβο του σαμποτάζ. Η αγάπη δεν θα είναι ποτέ εύκολη, αλλά χωρίς το αυτο-σαμποτάζ, είναι πολύ πιο εφικτή.