Μέσα σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς, προσφέροντας νέες δυνατότητες, όλα μοιάζουν να έχουν να κάνουν πλέον με τα λεφτά: Υποχρεώσεις, αλλά και διασκέδαση, όλα περνούν από το πορτοφόλι και τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Οι περισσότεροι από εμάς, ωστόσο, δεν διαθέτουμε αυτά τα αξιοθαύμαστα υπόλοιπα, που θα μας έκαναν να μην ανησυχούμε ποτέ για τίποτα, αλλά αντίθετα παλεύουμε κάθε μήνα να ανταποκριθούμε στα έξοδα, βάζοντας παράλληλα κάτι στην άκρη. Πηγαίνει πάντα καλά αυτό; Όχι, γι’ αυτό και το άγχος για τα οικονομικά είναι ένα απολύτως υπαρκτό ζήτημα.
Χάρη στις σύγχρονες υπηρεσίες, όπως το e-banking, καθένας από εμάς μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στους λογαριασμούς του, τσεκάροντας τις κινήσεις και ελέγχοντας το υπόλοιπο. Παρ’ όλα αυτά, για μερικούς και μόνο η σκέψη αυτού προκαλεί τρόμο, γι’ αυτό και καταλήγουν να υιοθετούν την προσέγγιση «ό,τι δεν βλέπω, δεν χρειάζεται να με απασχολεί».
Αυτή η αποφυγή μπορεί να κλιμακωθεί, καταλήγοντας σε «τραπεζικό άγχος», ένα τρομακτικό συναίσθημα που οδηγεί στο να αποφεύγουμε τις τραπεζικές εφαρμογές, να αγνοούμε τις αποδείξεις των ΑΤΜ και να μην παρακολουθούμε τα έξοδα. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι το 30% των Βρετανών φοβούνται πολύ να ελέγξουν πόσα μετρητά έχουν απομείνει στους λογαριασμούς τους, ενώ το 25% αισθάνεται στρες ή ντροπή όταν μιλά για χρήματα.
Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις τα οικονομικά σου προβλήματα κατά μέτωπο. Ο Leo Smigel, σύμβουλος οικονομικών και ιδρυτής του Analyzing Alpha, λέει στο Metro.co.uk ότι ο φόβος για τον έλεγχο των τραπεζικών υπολοίπων είναι ευρέως διαδεδομένος, ιδίως σε οικονομικά δύσκολες περιόδους.
Σύμφωνα με τον Smigel, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις τι προκαλεί αυτό το αίσθημα φόβου. Είναι μια γενικότερη ανασφάλεια για την οικονομική σου κατάσταση ή μια τάση υπερκαταναλωτισμού που σε χαρακτηρίζει; Μόλις καταλάβεις τι σου προκαλεί αυτό το άγχος, θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις.
Για να διαχειριστείς το άγχος που σου προκαλούν τα οικονομικά, ο Smigel λέει ότι θα πρέπει να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα τσεκάροντας τους λογαριασμούς σου. «Δημιούργησε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, βάλε ήπια μουσική και φτιάξε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Τσέκαρε το υπόλοιπό σου και τις συναλλαγές που έχεις κάνει, χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεπής έκθεση μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με τα οικονομικά».
Ο στρατηγικός οικονομικός σχεδιασμός και οι στόχοι αποταμίευσης μπορούν να προσφέρουν περισσότερο έλεγχο και να μειώσουν τον φόβο που προκαλούν τα οικονομικά, σημειώνει ο Smigel.
Για να ενισχύσεις την οικονομική σου αυτοπεποίθηση, θέσε πέντε ερωτήματα στον εαυτό σου:
-
Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί μου στόχοι;
Ο υπολογισμός των μακροπρόθεσμων στόχων σου είναι το πρώτο βήμα και μπορεί να περιλαμβάνει την εκκαθάριση των χρεών σου ή την αποταμίευση για μια συγκεκριμένη αγορά. Εάν εστιάσεις σε κάτι, θα είναι πιο εύκολο να αποταμιεύσεις κάθε μήνα, επειδή θα ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις με αυτά τα χρήματα.
-
Τι με εμποδίζει να πετύχω τους οικονομικούς μου στόχους;
Προσπάθησε να προβλέψεις τα πιθανά εμπόδια που θα σε δυσκολέψουν να πετύχεις τους στόχους σου. Μπορεί να πρόκειται για χρέη που έχουν μείνει στο περιθώριο ή ανησυχίες ότι τα οικονομικά σου ζητήματα επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία. Ενδέχεται αυτοί να είναι οι λόγοι που σε εμποδίζουν να ελέγχεις τακτικά το υπόλοιπό σου.
-
Πώς μπορώ να δημιουργήσω έναν αποτελεσματικό προϋπολογισμό;
Όλοι νιώθουμε την οικονομική πίεση εν μέσω του υψηλού κόστους ζωής. Ο προϋπολογισμός θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα ποσά που ξοδεύεις και να προβλέπεις το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού στο τέλος κάθε μήνα.
Επίλεξε ένα σύστημα προϋπολογισμού που σε εξυπηρετεί. Μια χρήσιμη λύση είναι το σύστημα 50-30-20, που κατανέμει το εισόδημά σου μετά τη φορολογία σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Το 50% πηγαίνει στα απαραίτητα, το 30% στα επιθυμητά και το 20% στην αποταμίευση και την αποπληρωμή των χρεών.
Αν τα χρήματα που (θέλεις να) ξοδεύεις είναι περισσότερα από αυτά που βγάζεις, τότε θα πρέπει είτε να αυξήσεις το εισόδημά σου, είτε να κάνεις κάποιες θυσίες. Σκέψου με ποιους τρόπους θα μπορούσες να κερδίσεις χρήματα, από την εύρεση μιας επιπλέον απασχόλησης, μέχρι τη διασφάλιση ότι διεκδικείς όλα τα επιδόματα που δικαιούσαι.
-
Πώς μπορώ να κατανοώ καλύτερα τα οικονομικά ζητήματα;
Αν το θέμα των χρημάτων, του προϋπολογισμού και των οικονομικών σε μπερδεύει, δεν είσαι @ μόν@. Η μελέτη αποκάλυψε ότι 1 στους 5 ανθρώπους (20%) δεν αισθάνεται σίγουρος για τις γνώσεις του σχετικά με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τις υπηρεσίες και τους όρους. Για να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, φρόντισε να ενημερωθείς αναλυτικά για τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε υποχρέωσης αναλαμβάνεις, από τις αυξήσεις των ανώτατων ορίων ενέργειας μέχρι τις προθεσμίες της φορολογίας.
-
Βάζω σωστές προτεραιότητες στις δαπάνες μου;
Ξεκίνα την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, διαθέτοντας αρκετά χρήματα για πάγια έξοδα, ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχει πάντα φαγητό, στέγη πάνω από το κεφάλι σου και ότι θα έχεις τακτοποιήσει όλες τις βασικές σου ανάγκες. Θα πρέπει, επίσης, να διαθέσεις έναν προϋπολογισμό για διασκέδαση, είτε πρόκειται για μια μικρή απόλαυση κάθε μήνα, είτε για αποταμίευση με στόχο κάτι μεγαλύτερο.