Το Victoria & Albert Museum του Λονδίνου ετοιμάζει την έκθεση «Κιμονό- Από το Κιότο στις πασαρέλες» και είναι η αφορμή να δούμε γιατί αυτό το item κατέχει τέτοια επιρροή στην ιστορία της μόδας.
Ιστορικά το κιμονό αποτελεί σύμβολο της ιαπωνικής κουλτούρας και θα πίστευε κανείς ότι είναι μια παραδοσιακή ενδυμασία. Παρόλα αυτά ο δυναμισμός και ο συμβολισμός του έδωσαν την δυνατότητα να βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη της μόδας και μάλιστα διαχρονικά. Υπήρξε ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την μόδα του δυτικού κόσμου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μέσα στο χρόνο.
H τάση του εμβληματικού αυτού ρούχου έχει επεκταθεί στα πολιτιστικά και γεωγραφικά όρια. Από τον 17ο αιώνα και μετά και έχει σημαντικό αντίκτυπο στα παγκόσμια στυλ.
Το Kimono αποτελείται από δύο λέξεις. Το «ki» που σημαίνει «φοράω» – ειδικά στο άνω μέρος του σώματος. Και το «mono», που σημαίνει «πράγμα».
Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι νέες γενιές της Ιαπωνίας ξανανακαλύπτουν το στυλ του κυρίως χάρη στο χαλαρό στυλ και τον unisex χαρακτήρα του και το αναμορφώνουν παρά την ιστορικότητα του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το V & A φέρνει το κιμονό στο προσκήνιο και του δίνει την προβολή που του αξίζει.
Οι νέοι υιοθετούν το κιμονό και με αυτόν τον τρόπο απαντούν στην συνεχώς μεταβαλλόμενη σύγχρονη μόδα και την ομαδοποίηση.
Στην Ιαπωνία, το ρούχο έχει γίνει ένα updated, διασκεδαστικό στοιχείο στα σημερινά outfits. Σαν ένα παιχνίδι να μεταλλάσσεται και να αναμορφώνεται εισβάλλοντας στη σύγχρονη καθημερινότητα. Είναι εντυπωσιακό ότι το κιμονό των αντρών επανέρχεται πολύ δυναμικά μέσα στην unisex φιλοσοφία του που άλλωστε το χαρακτηρίζει.
Πότε ξεκίνησε το κιμονό να αποτελεί έμπνευση για την Δυτική Μόδα;
Στις αρχές του 20ου αιώνα όταν εγκαταλείφθηκαν οι κορσέδες και τα εξαιρετικά σφιχτά και δομημένα ρούχα η Ασία και η διαφορετική της προσέγγιση ενδυματολογικά, αποτέλεσε την κύρια πυγή έμπνευσης για την ουσιαστική μετάλλαξη της σύγχρονης μόδας. Σχεδιαστές όπως Paul Poiret έκαναν επανάσταση εντάσσοντάς το στα σχέδια τους.
Ο κύριος λόγος ήταν ότι προσφέρει μια εναλλακτική λύση στον δυτικό τρόπο και την κατασκευή καθώς και στην ιδέα ότι το σώμα πρέπει να τονιστεί ή να ταλαιπωρείται. Το κιμονό κάνει το αντίθετο – είναι λιγότερο για δείξει το ανθρώπινο σώμα και περισσότερο για την επίπεδη επιφάνεια του υφάσματος.
Το κιμονό αποτελεί διαχρονικά σύμβολο πλούτου, θέσης και φιλοσοφίας ταυτόχρονα.
Ειδικά με την άνθιση των εμπορικών τάξεων και τα αυξανόμενα ταξίδια, το μετάξι, το χρώμα και τις μοναδικές επεξεργασίες ήρθαν πολύ πιο κοντά. Έγινε λοιπόν σύμβολο ευημερίας και πολιτισμικής ευαισθησίας.
Πως το Κιμονό επηρεάζει τη σύγχρονη Μόδα;
Σχεδιαστές όπως ο Galliano για τον οίκο Dior το 2007 ή o Alexander McQueen για την Bjork και τον Jean Paul Gaultier για την Madonnα στα 41α Βραβία Grammy το 1999, τίμησαν το θρυλικό αυτό ρούχο και του έδωσαν μια σύγχρονη πνοή.
Σήμερα, οίκοι όπως ο Etro εμπνέονται και πάλι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και εντάσσουν στοιχεία του στις συλλογές τους.
Ποια είναι τα στοιχεία που εμπνέουν τους συγχρόνους σχεδιαστές;
Δυναμικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο και ευέλικτο, συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για τον κόσμο της μόδας. Για μερικούς είναι ο τρόπος που το ύφασμα ακουμπάει κομψά και λιτά τους ώμους, για άλλους είναι η τονισμένη μέση και ο τρόπος που το κιμονό τυλίγεται γύρω από το σώμα ή ακόμα και οι λεπτομέρειες – όπως ο τρόπος που το ρούχο κάθεται γύρω από το λαιμό χωρίς γιακά.
Το κιμονό αντιπροσωπεύει κάτι εξωτικό αλλά και οικείο, παραδοσιακό και διαχρονικό. Κάτι avant-garde και πνευματικό την ίδια στιγμή.