Πάμε στοίχημα, ότι τώρα έχεις κάτσει ήδη και κάνεις μία αναδρομή σε όσες φορές πραγματικά εκνευρίστηκες στο άκουσμα αυτής της φράσης: Μωρέ, μην το παίρνεις προσωπικά. Μπορεί να ήταν από το αφεντικό σου στη δουλειά, από το σύντροφο ή τη σύντροφό σου, ακόμα και από τους γονείς σου. Αναρωτήθηκες, όμως, ποτέ γιατί αυτή η φράση σε εκνευρίζει τόσο πολύ;
Και αυτή η φράση είναι μία μορφή συναισθηματικής κακοποίησης
Αν κάποτε αντέδρασες σε κάτι που δε σου άρεσε, ξέρεις πολύ καλά για ποιο συναίσθημα μιλάμε. Εκείνο που νιώθεις όταν o άνθρωπος που έχεις απέναντι σου γυρνάει πολύ απλά και σου λέει ότι είσαι πολύ ευαίσθητος/η και τα παίρνεις όλα προσωπικά. Και το χειρότερο είναι ότι όσο περισσότερο ακούς φράσεις σαν κι αυτές, τόσο πιστεύεις ότι οι απέναντι σου έχουν δίκιο. Αυτό που ξεχνάς είναι τα συναισθήματά σου είναι δικά σου και μόνο δικά σου. Το πώς τα αντιλαμβάνονται οι άλλοι είναι δικό τους θέμα.
ΟΚ, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αντέδρασες υπερβολικά σε κάτι. Αυτό, όμως, μπορείς να το κρίνεις μόνο εσύ για εσένα και κανένας άλλος. Για να αντέδρασες με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, σημαίνει ότι κάτι υπήρχε εκεί που πυροδότησε αυτή την αντίδραση. Αυτό είναι και κάτι που δεν πρέπει σίγουρα να αγνοήσεις. Μία “υπερβολική” αντίδραση ίσως είναι ουσιαστικά η εκτόνωση όσων συναισθημάτων μάζευες τόσο καιρό.
Οι ατάκες όπως το “μην το παίρνεις προσωπικά” ξεκινούν να σου δημιουργούν πολλαπλές ανασφάλειες
Αμφισβητείς την κρίση σου και την ικανότητά σου να διαχειριστείς τόσο τις καταστάσεις όσο και τα συναισθήματά σου. Αυτό που δεν σου είπε κανείς, είναι ότι τέτοιου είδους εκφράσεις είναι τυπικές ενός ανθρώπου που σε κακοποιεί ψυχολογικά και συναισθηματικά. Με τον καιρό, η αυτοπεποίθηση σου μειώνεται δραματικά. Έτσι, φτάνεις στο σημείο να νομίζεις ότι όλοι οι άλλοι έχουν δίκιο εκτός από σένα. Γι’ αυτό, άλλωστε, λέμε ότι είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να ακούσεις.
Στην πραγματικότητα, η αντίδραση σου σε κάποια πράγματα είναι αυτή που τρομάζει τους απέναντι σου. Η άμυνα τους είναι να σου πουν ότι είσαι υπερβολικός/η και ότι τα παίρνεις όλα κατάκαρδα, για να μην παραδεχθούν ότι η δική τους στάση είναι αυτή που πυροδοτεί αυτή σου τη συμπεριφορά.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρυνθείς από ανθρώπους που σε κάνουν να αμφισβητείς τα συναισθήματά σου
Πολύ απλά γιατί είναι δικά σου και κανένας άλλος δεν έχει λόγο πάνω σε αυτά. Αν είσαι σε μία σχέση, όπου σε κάνουν να πιστεύεις ότι αντιδράς πάντοτε υπερβολικά, σκέψου πραγματικά τι άλλο σου προσφέρει αυτή η σχέση εκτός από ανασφάλεια. Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Ωστόσο αξίζει να υπερασπιστείς τις σκέψεις σου και το δικαίωμα σου να εκφράζεσαι όπως εσύ θέλεις κάθε φορά που κάτι σε ενοχλεί.