Προσωπικά αντιπαθώ το αλκοόλ. Δεν είναι ποτέ μέσα στα πλάνα μου (ούτε καν στο πίσω μέρος του μυαλού μου) όταν προγραμματίζω μια έξοδο. Επί πολύ καιρό, η επιλογή μου αυτή ήταν διαποτισμένη από ένα αίσθημα ενοχής, ωθώντας με στο να υιοθετώ μια άκρως απολογητική στάση απέναντι σε όσους αδυνατούσαν να καταλάβουν (και να σεβαστούν) τους λόγους για τους οποίους συνειδητά απέφευγα το αλκοόλ. Και μολονότι είμαι πολύ κατά του να δίνεις εξηγήσεις όταν δεν τις οφείλεις, στην πράξη κατέληγα να παραβαίνω τακτικά αυτήν την αρχή και να λογοδοτώ διαρκώς σε εκείνους που αποδοκίμαζαν τη φιλοσοφία μου. Πράγμα που οριακά μετρίαζε την ευχαρίστηση που αντλούσα από τις εξόδους μου.
Και μετά ήρθε στη ζωή μας η έννοια του sober curious, για να δώσει άλλο νόημα στη νηφαλιότητα και να την καταστήσει ό,τι πιο επίκαιρο.
Τι εννοούμε με τον όρο sober curious;
Το sober curious αντιπροσωπεύει την επιλογή κάποιου να παραμένει νηφάλιος, μια επιλογή που συνοδεύεται από αυξημένο ενδιαφέρον και περιέργεια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η νηφαλιότητα είναι μια ωφέλιμη συνθήκη. Πρόκειται δηλαδή για μια συνειδητή επιλογή και όχι για το επακόλουθο κάποιας δέσμευσης, όπως αυτή που δημιουργεί η διαδικασία απεξάρτησης από το αλκοόλ, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία ή η χρήση κάποιου θεραπευτικού παράγοντα.
Με άλλα λόγια αυτός που δεν πίνει αλκοόλ επειδή λαμβάνει αντιβίωση δεν θεωρείται sober curious. Από την άλλη, sober curious μπορεί να αυτοαποκαλείται όποιος επιλέγει συνειδητά τη νηφαλιότητα και δεν παύει να διερευνά τους λόγους για τους οποίους αυτή του η στάση είναι η ενδεδειγμένη.
Αν λοιπόν είσαι νηφάλια από περιστασιακή ανάγκη, δεν είσαι sober curious. Αν πάλι το έχεις επιλέξει ως στάση ζωής και γενικώς ψάχνεσαι σχετικά με το γιατί αυτή είναι η καλύτερη επιλογή, τότε welcome to the club.
Γιατί το να παραμένεις νηφάλια είναι ό,τι πιο relevant σήμερα;
1. Γιατί το να είσαι diversity είναι ό,τι πιο επίκαιρο σήμερα
Και ας μη γελιόμαστε, αυτός που δεν θα πιει κατά την έξοδό του το βράδυ του Σαββάτου (χωρίς να είναι πρώην ανώνυμος αλκοολικός ή να εγκυμονούσα), όπως και να το κάνουμε είναι diverse. Αν λοιπόν είσαι κι εσύ από αυτούς που προτιμούν να παραγγείλουν Perrier το βράδυ στο μπαρ, το “είμαι sober curious” είναι το καλύτερο επιχείρημα που μπορείς να επικαλεστείς για να ισχυροποιήσεις τη θέση σου και απλά να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί καλύτερα. Εξάλλου, ο στόχος σε μια έξοδο είναι το να περάσεις καλά. Και αν το αλκοόλ δεν είναι προϋπόθεση, τότε γιατί να πιεστείς να το εντάξεις στο πρόγραμμα;
2. Γιατί σου επιτρέπει να ξεχωρίσεις πότε πραγματικά περνάς καλά (από το πότε μιλάει η επίδραση της αιθανόλης στο ΚΝΣ σου)
Έλα, θα συμφωνήσεις ότι έχουν υπάρξει πολλές στιγμές στη ζωή σου που πέρασες υπέροχα χωρίς να έχεις πιει σταγόνα αλκοόλ. Παραδέξου το, έχω point εδώ (thank you!).
3. Γιατί έτσι αποφεύγεις τις περιττές και άνευ θρεπτικής αξίας θερμίδες του αλκοόλ
Δεν είμαι σε καμία περίπτωση υπέρ του να μετράμε θερμίδες και με τον θερμιδομετρητή στο χέρι. Ωστόσο, υπάρχει μια διακριτή διαφορά μεταξύ του καταναλώνω τροφές με υψηλό θερμιδικό φορτίο αλλά εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και του καταναλώνω κενές θερμίδες. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θέλεις να ενδώσεις σε μια ένοχη απόλαυση νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι ένα κομμάτι κέικ ή μια μπάλα παγωτού είναι σαφέστατα καλύτερο treat.
Η σύγχρονη επιστημονική άποψη είναι ότι όσο ωφέλιμο κι αν είναι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, υπάρχει κάτι ακόμη πιο ωφέλιμο. Και αυτό είναι το να μην πιείς καθόλου αλκοόλ.
4. Γιατί στην πραγματικότητα, υπάρχουν εξίσου legit εναλλακτικές
Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο αγαπημένο σου cocktail, τότε μην το κάνεις! Απλά επίλεξε την alcohol-free εναλλακτική του. Και το όνομα αυτής; Mocktail.
5. Γιατί είναι ο ευκολότερος τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου
Και το καλύτερο; Δεν απαιτεί από εσένα να σπαταλήσεις χρόνο, χρήμα ή ενέργεια. Εξάλλου, η σύγχρονη επιστημονική άποψη είναι ότι όσο ωφέλιμο κι αν είναι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, υπάρχει κάτι ακόμη πιο ωφέλιμο. Και αυτό είναι το να μην πιείς καθόλου αλκοόλ. Εξάλλου, ό,τι μπορεί να βρεθεί σε ένα ποτήρι κρασιού, μπορούμε εύκολα να το προσφέρουμε στον οργανισμό μας καταναλώνοντας άλλου είδους τροφές όπως τα μούρα, το τσάι, το σταφύλι και τα μήλα.