Όταν πρόκειται για τις σχέσεις μας, πολλοί από εμάς μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε καταφέρει αρκετά καλά να προσδιορίσουμε τι θέλουμε, τι μας δίνει η σχέση και ποιες κόκκινες σημαίες να αποφύγουμε.
Μπορούμε ακόμη να δούμε τις πιο εμβληματικές σχέσεις και να δούμε τι ακριβώς φταίει: γιατί η Κάρι και ο Μπιγκ είναι τοξικοί ή πώς ο Ρος και η Ρέιτσελ χειραγωγούν ο ένας τον άλλον.
Αλλά όταν πρόκειται για την αναγνώριση των πράσινων σημαιών, μπορεί συχνά να είναι πιο δύσκολο να τις διακρίνεις καθώς μπορεί να έχουμε ρυθμιστεί να προσέχουμε τα λάθος πράγματα.
Πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε με υποθέσεις που πιστεύουμε για τις σχέσεις, αλλά μόλις τις ζήσουμε από πρώτο χέρι, συνειδητοποιούμε ότι είναι μύθοι.
Σκέψου για παράδειγμα τη φαινομενικά σοφή συμβουλή ότι πρέπει «Να μην πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι» και «Μιλήστε για τα πάντα». Αν και είναι και τα δύο υπέροχα συναισθήματα, δεν είναι εντελώς πρακτικά ή ακριβή. Το να μάθεις ποια παράπονά σου δεν έχουν βάση και ποια είναι πραγματικά σημαντικά και αξίζει να αναφερθούν είναι αναμφισβήτητα πολύ καλύτερο από το να μιλάς στον σύντροφό σου για καθετί μικρό που σε δυσαρεστεί ή να νιώθεις πως η σχέση σου είναι καταδικασμένη αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι περισσότερο από μια νύχτα για να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου μετά από έναν καυγά.
Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο Nawal Mustafa, The Brain Coach στο Instagram, πολλές από τις συμπεριφορές που μπορεί να μας έχουν διδάξει πως είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια σχέση είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογικές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μην μοιράζεστε την ίδια γλώσσα αγάπης ή να μην έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα με τον σύντροφό σου. Το να νιώθεις πλήξη μερικές φορές στη σχέση σου δεν είναι ένδειξη ότι είστε αταίριαστοι και το να χρειάζεστε χώρο δεν σημαίνει ότι είστε καλύτερα χωρίς ο ένας τον άλλον.
«Μερικές φορές οι υποθέσεις που έχουμε για τις σχέσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές και να οδηγήσουν σε περιττή δυσαρέσκεια, ενοχές ή σύγκρουση», εξηγεί η νευροψυχολόγος.
Αναφέροντας άλλα συναισθήματα όπως η ζήλια η το να μην ξέρεις τι θέλεις μερικές φορές, να μην σε έλκει ο σύντροφός σου 100% όλες τις ημέρες, να αφήνεις κάποια σύγκρουση να παραμείνει άλυτη και να μη στέλνεις γραπτά μηνύματα 24/7, λέει πως όλα είναι απολύτως φυσιολογικά. Μέρη μιας σχέσης που τείνουμε να υποθέτουμε ότι είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.
«Μερικές φορές, αρχίζουμε να αμφισβητούμε τις σχέσεις μας όταν βιώνουμε κάποια από τα παραπάνω συναισθήματα σε αυτές», γράφει. «Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να ομαλοποιήσει αυτές τις εμπειρίες και να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν σε οποιαδήποτε σχέση».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όπως σε κάθε σχέση, η σχέση που έχουμε με τον σύντροφο μας μπορεί να έχει σπαμπανευάσματα. Μόνο και μόνο επειδή δεν είστε στη «φάση του μήνα του μέλιτος», δεν σημαίνει ότι τα πράγματα τελειώνουν.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι ρεαλιστικό να συμπεριφερόμαστε σαν να μην νιώθουμε ποτέ λίγο κουρασμένοι, στατικοί ή μοναχικοί ενώ είμαστε σε μια σχέση. Είναι πολύ πιο σημαντικό να κανονικοποιούμε το να μην νιώθουμε ότι πετάμε στα σύννεφα όλη τη μέρα, κάθε μέρα με τον σύντροφό σας.
«Δεν υπάρχει αυστηρός κανονισμός για το πώς μοιάζει μια υγιής και ασφαλής σχέση», καταλήγει η νευροψυχολόγος. «Έχουμε κατευθυντήριες γραμμές και έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία που είναι καλό να ληφθούν υπόψη. Ωστόσο, γνωρίζετε τη σχέση σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και μπορείτε να αποφασίσετε πώς να εξασφαλίσετε έναν αμοιβαίο σεβασμό και υγιή δεσμό μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Εάν δεν κατάφερες να θέσεις τα όριά σου το 2021, φέτος είναι η χρονιά σου