Το να τρίζει κάποιος τα δόντια του και ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι κάτι πολύ σύνηθες στις μέρες μας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται βρουξισμός και φαίνεται να επηρεάζεται από την έντονη καθημερινότητα που ακολουθούμε στη σύγχρονη ζωή. Ωστόσο, όσο αθώο και αν φαίνεται μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Από τι προκαλείται ο βρουξισμός;
Τις περισσότερες φορές είναι μία διαδικασία που συμβαίνει ασυνείδητα και σχετίζεται με συσσωρευμένο άγχος και ένταση που δεν εκτονώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά στις μέρες μας που η καθημερινότητα τρέχει με γοργούς ρυθμούς και το άγχος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτό. Μάλιστα πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να γίνει χρόνιο αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα υγείας κυρίως στα δόντια.
Για αρχή, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό παραπονιούνται για συχνούς πρωινούς πονοκεφάλους, πόνους στο πρόσωπο και ανήσυχο ύπνο. Όμως το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα πιο σοβαρό. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καταστραφεί η αδαμαντίνη του δοντιού ή και ο ιστός των ούλων, καθώς επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στη γνάθο.
Πώς θεραπεύεται;
Δεδομένου ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα δόντια σίγουρα χρειάζεται συμβουλή οδοντιάτρου. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να προτείνει τρόπους για την αποφυγή του τριξίματος, όπως η βραδινή χρήση κάποιου νάρθηκα. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, διότι ναι μεν αποτρέπει το σύμπτωμα αλλά δεν εξαλείφει την αιτία.
Το πρόβλημα ξεκινάει από το στρες που βιώνουμε λόγω του τρόπου ζωής μας. Το γεγονός αυτό δείχνει πως το εν λόγω πρόβλημα φαίνεται να είναι περισσότερο ψυχοσωματικό παρά οτιδήποτε άλλο. (Εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τα ψυχοσωματικά προβλήματα και πως προκαλούνται.) Αυτό σημαίνει πως ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορείς να αντιμετωπίσεις τον βρουξισμό είναι να αντιμετωπίσεις το άγχος.
Για να το πετύχεις αυτό πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου πράγματα που σε χαλαρώνουν. Μπορεί να είναι μία βόλτα στο πάρκο, λίγη γιόγκα ή ένα ζεστό μπάνιο μόλις γυρίσεις σπίτι ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείς. Ιδανικά μαζί με αυτό πρόσθεσε στην βραδινή σου ρουτίνα μία άσκηση χαλάρωσης ακριβώς πριν τον ύπνο. Κάθισε, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε όλους τους μύες του προσώπου σου. Προσπάθησε να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου και να μην σκέφτεσαι τίποτα στρεσογόνο. Αν κάνεις αυτή τη διαδικασία το βράδυ πριν κοιμηθείς θα βελτιώσεις κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου σου.