Το φούσκωμα είναι μια άβολη κατάσταση. Αέρια εγκλωβίζονται στο στομάχι ή στο έντερο, προκαλώντας αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση διόγκωσης στην κοιλιακή χώρα. Όλοι την βιώνουμε κατά καιρούς και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από έντονη δυσφορία, πόνους και εκνευρισμό.
Σαφώς, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία, όταν κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλείται από το άγχος και την έντονη πίεση της καθημερινότητας. Δημιουργώντας ενοχλήσεις στο έντερο που επηρεάζουν την κινητικότητά του. Ή μπορεί ο οργανισμός να αντιδρά και να δυσκολεύεται να μεταβολίσει κάποια τροφή.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υποφέρουν περισσότερο όσοι τρώνε πιο υγιεινά. Πράγματι, για κάποιον ειρωνικό λόγο το φούσκωμα είναι ένα συνηθισμένο παράπονο όσων ακολουθούν έναν wellness τρόπο ζωής. Αν βιώνεις κάτι ανάλογο και θέλεις να δεις τους λόγους που συμβαίνει αυτό, διάβασε το κείμενο που ακολουθεί. Θα μάθεις και κάποιους χρήσιμους τρόπους, να το αντιμετωπίσεις:
Αιτίες που προκαλούν φούσκωμα
1. Η έλλειψη πεπτικών ενζύμων
Κύρια αιτία του φουσκώματος είναι τα χαμηλά επίπεδα των πεπτικών ενζύμων, όπως η λιπάση. Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στο μεταβολισμό των τροφίμων και στη σταθεροποίηση των βακτηρίων του εντέρου.
2. Τα φλεγμονώδη τρόφιμα
Τρόφιμα όπως η ζάχαρη, οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και το αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες σε βακτήρια του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αέριο, όταν μεταβολίζουν τις ίνες σε υγιεινές τροφές. Έτσι, εάν τρως, για παράδειγμα, πολύ λάχανο, μπορεί να ταΐζεις τα βακτήρια. Το τρώνε, κάνοντάς σε να φουσκώνεις.
3. Άγνωστες ευαισθησίες στα τρόφιμα
Η κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν ήπιες αλλεργίες ή ευαισθησίες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Οι πιο κοινές ευαισθησίες στα τρόφιμα περιλαμβάνουν σιτάρι / γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια, καλαμπόκι και όσπρια (φασόλια).
4. Τα FODMAPs και SIBO
Τα FODMAPs είναι αρχικά που σημαίνουν «ζυμώσιμοι ολιγο-, δι-, μονο-σακχαρίτες και πολυόλες». Πρόκειται για ζυμώσιμα σάκχαρα που υπάρχουν σε φυτικές τροφές (κρεμμύδια, σκόρδο, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά). Είναι υδατάνθρακες ανθεκτικοί στην πέψη. Αντί να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, φτάνουν στο άκρο του εντέρου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα βακτήριά του. Αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους υδατάνθρακες για καύσιμα. Με αυτόν τον τρόπο παράγουν αέριο υδρογόνο και προκαλούν πεπτικά συμπτώματα σε άτομα με ευαισθησία. Τα FODMAPs αντλούν επίσης υγρό στο έντερο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
Η δυσανεξία στα FODMAPs προκαλείται συνήθως από την υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO). Τα βακτήρια τρώνε ό, τι τρως, ζυμώνοντας τα τρόφιμα σε λάθος περιοχή, προκαλώντας αέριο και πρήξιμο. Αυτό το είδος φουσκώματος είναι ελάχιστο το πρωί και επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται η μέρα. Συνηθισμένα συμπτώματα του εντέρου SIBO είναι η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, οι κράμπες, οι καούρες, το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και άλλα. Η λύση δεν είναι να αποφεύγεις τα FODMAPs για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αλλά να αντιμετωπίσεις το υποκείμενο SIBO με την πάροδο του χρόνου.
Πώς να αντιμετωπίσεις οριστικά το φούσκωμα
1. Πρόσθεσε πεπτικά ένζυμα μετά τα γεύματά σου
Η λήψη ενός ενζύμου με λιπάση μετά τα γεύματα, μαζί με ένα καλό προβιοτικό, μπορεί να σε απαλλάξει από το φούσκωμα. Τα αβοκάντο, το ξύδι, οι κρόκοι των αυγών και η κρέμα καρύδας είναι επίσης φυσικές πηγές λιπάσης.
2. Ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP
Δοκίμασε να αφαιρέσεις τους υδατάνθρακες που δύσκολα αφομοιώνονται και εύκολα ζυμώνονται από βακτήρια. Θα μειώσεις το φούσκωμα. Εάν τα ένζυμα δεν λειτουργούν, αυτό είναι το επόμενο βήμα.
3. Κάνε μια βόλτα
Το περπάτημα βοηθά στην κίνηση του αερίου μέσω του πεπτικού συστήματος και προάγει την περισταλτικότητα (τις συσπάσεις του λείου μυός του πεπτικού σωλήνα).
4. Ακολούθησε μια διαλείπουσα νηστεία
Πάντα υπό την επίβλεψη του γιατρού σου. Θα προσφέρει ένα διάλειμμα στο πεπτικό σύστημα.
Εάν κανένα από αυτά δεν λειτουργεί, ίσως είναι καιρός να συμβουλευτείς έναν γιατρό ή έναν διατροφολόγο. Θα ετοιμάσει ένα σχέδιο θεραπείας του εντέρου. Δηλαδή, μια εξέταση και αξιολόγηση των μικροβίων του εντέρου σου και μια συγκεκριμένη διατροφή, άσκηση, συμπλήρωμα και πρόγραμμα ανάπαυσης. Κάτι που πραγματικά θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος και στον έλεγχο του φουσκώματος.