Η ζαλάδα, η θαμπή όραση ή το να νιώθεις ελαφρώς ασταθής όταν γυμνάζεσαι μπορεί να είναι «ύποπτο» (ας βάλουμε στην άκρη και το γεγονός ότι κάνει κακό και στην προπόνηση σου), αλλα δυστυχώς συμβαίνει. Παρακάτω σου έχουμε μερικούς λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό και πως μπορείς να το προλάβεις στο μέλλον.
Έχεις αφυδατωθεί
Αν κατά την διάρκεια της προπόνησης σου, νιώθεις ότι όλα γυρίζουν, ο ένοχος μπορεί να είναι η αφυδάτωση. Η πιο απλή λύση είναι –προφανώς- το να πίνεις αρκετό νερό και συχνά. Σημείωσε όμως ότι κατά την διάρκεια της προπόνηση δεν κάνει να πίνεις μεγάλη ποσότητα και γρήγορα, γιατί ενώ με την άσκηση ανεβάζεις θερμότητα, με το κρύο του νερού την ρίχνεις και αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ.
Αν βλέπεις πως διψάς πάρα πολύ κατά την διάρκεια της προπόνησης και δεν ικανοποιήσε με μια μέση κατάποση νερού, δοκίμασε τους υγρούς ηλεκτρολύτες ή κάποιο ποτό όπως το Gatorade κ.α
Έχεις υπογλυκαιμία
Ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να νιώσεις ζαλάδα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση είναι ο χαμηλός δείκτης ζαχάρου στο αίμα. Καθώς τα επίπεδα ζαχάρου ανεβοκατεβαίνουν μέσα στη μέρα, ανάλογα με την διατροφή που κάνεις, τις τροφές που τρώς και το πόσο γρήγορα τα χωνεύει ο οργανισμός σου, το ιδανικότερο είναι να τσιμπάς κάτι μικρό, ελαφρύ αλλα με τον σωστό αργά διασπώμενο υδατάνθρακα πριν την προπόνηση σου ώστε να μπορέσουν να μείνουν σταθερά τα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα σου!
Τέτοιες τροφές είναι οι μπάρες με βρώμη, τα προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και κάποιες μπάρες πρωτεϊνης. Εναλλακτικά, μια μπανάνα και 5-10 αμύγδαλα, μισή με 1 ώρα πριν την προπόνησή σου θα είναι το ίδιο!
Έχεις χαμηλή πίεση
Αν νιώσεις μια απότομη ζαλάδα σ ένα πολύ έντονο πρόγραμμα άσκησης όπως είναι το τρέξιμο, το spinning ή τα πολλά βάρη μπορεί πολύ εύκολα να ευθύνεται η χαμηλή πίεση στο αίμα σου γι αυτό. Γενικά μια «υγιής» πίεση θεωρείται η 120/80 για άλλους μπορεό να φτάσει μέχρι και σε 90/60 όμως –οπότε μην σε νοιάουν τα νούμερα- Γενικά όσο πιο γυμνασμένος είσαι, όσο μικρότερο ποσοστό λίπους έχεις και όσο γρηγορότερο μεταβολισμό διαθέτεις τόσο πιο εύκολο είναι να νιώσεις μια μικρή αδιαθεσία λόγο της χαμηλής πίεσης. Απλά βάλε λίγο θαλασσινό αλάτι στο φαγητό σου για να ανεβάσεις λιγάκι την κυκλοφορία του αίματος σου. Αν όμως τα συμπτώματα συνεχίζουν ακάθεκτα καλύτερα να συμβουλευτείς κάποιο γιατρό για να δεί την υπόταση σου.
Ξεχνάς να πάρεις ανάσα
Όχι. Μην γελάς, δεν το λέω για πλάκα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας θεωρούμε το να αναπνέεις δεδομένο, γιατί είναι μια αυτόματη λειτουργία του οργανισμού και ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ, απλώς αναπνέεις. Κι όμως! Αν κατά την διάρκεια της προπόνησης σου η αναπνοή σου δεν συγχρονίζεται με την ένταση της άσκησης που κάνεις, μπορεί να μην αφήνεις αρκετό οξυγόνο να μπεί στον οργανισμό σου και διοξείδιο του άνθρακα να βγεί, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ξαφνική ζαλάδα. Επίσης μπορεί ασυναίσθητα να κρατάς την αναπνοή σου κατά την διάρκεια ισομετρικών κινήσεων (όπως στη σανίδα και στα καθίσματα) ή να να αναπνέεις πολύ έντονα από το στόμα στις αερόβιες προπονήσεις και το τρέξιμο (υπεροξυγόνωση).
Απλά προσπάθησε να συγχρονήσεις την αναπνοή με την ένταση της άσκησης σου. Και μην ξεχνάς. Αναπνοή από το στόμα, εκπνοή από την μύτη. Και δεν θα ξαναζαλιστείς έτσι.
One thought on “Γιατι ζαλιζεσαι κατα τη διαρκεια της γυμναστικης”