Ήρθε η εποχή που τόοοοσο αγαπάμε, τα Χριστούγεννα, και για να τα τιμήσουμε όπως τους αξίζει θα κάνουμε και γιορτινό brunch στο σπίτι! Δώσε μια διαφορετική γευστική νότα στις φετινές γιορτινές μέρες βάζοντας αυτή τη νέα αγαπημένη συνήθεια στο τραπέζι σου. Φέτος δε θα φας μόνο γαλοπούλες και σοκολατάκια, φέτος θα φας το πιο χριστουγεννιάτικο brunch γιατί σου αξίζει!

Red Velvet Pancakes

Baby Led Feeding
Baby Led Feeding

Και αρχή κάνουμε με τα αγαπημένα μας pancakes. Αυτή τη φορά σε ροδοκόκκινο χρώμα. Και είναι απλό το μόνο που έχεις να κανείς είναι να προσθέσεις κόκκινο μαγειρικό χρώμα στη ζύμη που ακολουθεί και την ώρα που τα βάζεις στο τηγάνι για να ψηθούν να επιλέξεις ένα cutter σε οποίο σχήμα θέλεις εσύ. Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πάρα πολλά σχήματα και μεγέθη διαφορετικών cutters, επίλεξε εσύ ποιο σου αρέσει περισσότερο, εμείς σου προτείνουμε να τα κάνεις αστέρια! Τα pancakes θα πάρουν το σχήμα αυτό και έτσι θα έχεις τα πιο τρελά, χριστουγεννιάτικα pancakes με κόκκινο χρώμα!

Red Velvet Pancakes:

 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ φλιτζανιού γάλα

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. κόκκινο μαγειρικό χρώμα

1 κ.σ. baking powder

1 βανίλια

1 αβγό

Προαιρετικά: για πιο γλυκό αποτέλεσμα βάζουμε έξτρα 2 κ.σ. ζάχαρη.

Ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και την βανίλια μαζί.

Χτύπησε ελαφρά το αβγό με το γάλα.

Πρόσθεσε όλα τα υλικά μαζί (και το κόκκινο μαγειρικό χρώμα) και ανακάτεψε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βουτύρωσε ένα τηγανάκι και ρίξε μια δόση ζύμης (μια ή δυο κουταλιές σούπας, ανάλογα με το μέγεθος του pancake που θέλεις).

Μην το απλώσεις σαν κρέπα, η ζύμη θα σχηματιστεί μόνη της.

Το αφήνεις να ψηθεί μέχρι να κάνει φούσκες στη ζύμη (1-2 λεπτά) και το γυρνάς από την άλλη πλευρά.

Κόκκινη Μαρμελάδα

mimibazar.cz
mimibazar.cz

Και γιατί είπαμε ότι όλα θα είναι κόκκινα σου δίνω μια σειρά από κόκκινες μαρμελάδες που θα συνοδεύσουν τα pancakes σου για να επιλέξεις: μαρμελάδα φράουλα, μήλο, κεράσι, φρούτα του δάσους και raspberry. Κι αν έχεις λίγο χρόνο παραπάνω και όρεξη ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για μαρμελάδα raspberry.

Μαρμελάδα ρασμπερι με μέλι και chia (χωρίς βράσιμο)

 250 γρ. Raspberry

1 κ.σ σπόρους chia

2 κ.σ νερό

2 κ.σ μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία

Βάλε σε ένα μπολάκι  τους σπόρους chia με το νερό και το άφησε τα για 10 λεπτά. Ρίξε στο μούλτι τα φρούτα, το μέλι, και το περιεχόμενο του μπολ και χτύπησε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μετάφερε τη μαρμελάδα σε ένα μπολάκι στο ψυγείο, όπου διατηρείται για 4-5μερες

Ποσότητα 1 βαζάκι 400 γρ. / προετοιμασία: 10 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 10 λεπτά

Tip: Μπορείς να συνδυάσεις τη μαρμελάδα σου με το υπέροχο γαλλικό τυρί brie!

Κρουασάν βουτύρου με κρέμα πατισερί και κόκκινα φρούτα:

Όχι πες μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο νόστιμο από το αγαπημένο μας κρουασάν!; All time classic, αρέσει σε όλους κι άσε που το τραπέζι σου  θα έχει και μια γαλλική αίσθηση! Και η κρέμα patisserie είναι η λιχουδιά που θα προσθέσεις μέσα (σε συνταγή του Άκη πάντα) και θα σε τρελάνει για αυτό διάβασε προσεκτικά:

Κρέμα patisserie με λευκή σοκολάτα:

250 γρ. γάλα

3 κρόκους αβγών

50 γρ. ζάχαρη

3 κ.σ κορν φλάουρ

100γρ λευκή κουβερτούρα, λιωμένη

30 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια

2 πρέσες αλάτι

Ζέστανε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει απόσυρε το απ’ την φωτιά. Σε ένα μπολ ανακάτεψε με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίξε το κορν φλάουρ και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε σταδιακά το καυτό γάλα ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Ξαναρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα, την οποία πρέπει να τοποθετήσεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακάτευε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να αποκτήσει παχύρρευστη υφή κρέμας. Απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο, τη λιωμένη σοκολάτα, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Άδειασε την κρέμα σε ένα μπολ και σκέπασε την με μια μεμβράνη ώστε να εφάπτεται με την επιφάνεια της για να μην κάνει κρουστά. Μετέφερε την στο ψυγείο να κρυώσει καλά και είσαι έτοιμη!!

Σάντουιτς με γαλοπούλα:

justalittlebitofbacon.com
justalittlebitofbacon.com

Και για σένα που αγαπάς τις αλμυρές γεύσεις έχουμε σάντουιτς με την γαλοπούλα που απέμεινε απ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Θα χρειαστείς ένα φέτες ψωμιού, μερικά κομμάτια γαλοπούλας, τυρί brie, ντομάτα, cranberry sauce, μουστάρδα της προτίμησης σου και καλή όρεξη!

Δες κι άλλες ιδέες για brunch εδώ

Πηγή συνταγών: Περιοδικό – Άκης Πετρετζίκης, Φθινόπωρο – Τα καλύτερα της εποχής