Με απλά λόγια: η χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη καθορίζει το χρώμα των μαλλιών μας. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερη μελανίνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα γκρίζα μαλλιά.
Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν, όπως το άγχος ή ορισμένες παθήσεις υγείας, μπορεί να κάνουν πολλούς ανθρώπους να παρατηρήσουν γκρίζα μαλλιά στη τρίτη δεκαετία της ζωής του τους.
Κληρονομικότητα
Η γενετική παίζει καθοριστικό ρόλο στο εάν τα μαλλιά γκριζάρουν στα 20 μας. Στοιχεία ερευνών υποδηλώνουν ότι ορισμένα γονίδια και χαρακτηριστικά ευθύνονται για τις πρόωρες γκρίζες τρίχες.
Για παράδειγμα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Journal of Kerman University of Medical Sciences σημείωσε ότι οι άνθρωποι έχουν τρεις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρα γκρίζα μαλλιά εάν οι γονείς τους είχαν κάνει το ίδιο πριν κλείσουν τα 30.
Στρες
Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του στρες και του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο eLife, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γκρίζα μαλλιά ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αγχωτικά γεγονότα από άλλα άτομα με λιγότερο στρες στη ζωή τους.
Θέματα υγείας
Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν γκρίζα μαλλιά ή να κάνουν τα γκρίζα μαλλιά να φαίνονται αισθητά.
Για παράδειγμα, η γυροειδής αλωπεκία είναι μια κατάσταση που προκαλεί κενά στο τριχωτό της κεφαλής. Τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία μπορεί να εμφανίσουν γκρίζες τρίχες σε περιοχές με τριχόπτωση. Επίσης, η λεύκη, η οποία προκαλεί απώλεια χρωστικής ουσίας σε τμήματα του δέρματος, μπορεί να οδηγήσει σε γκρίζα ή λευκά μαλλιά.
Ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα. Για παράδειγμα, ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η έλλειψη των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά στην ηλικία των 20.
Κάποια από αυτά είναι: Ασβέστιο, Χαλκός, Φερριτίνη, Ψευδάργυρος, Βιταμίνη Β12, Σίδερο, Χαλκός, Φολικό οξύ, Σελήνιο.
Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να κάνει τα μαλλιά σου να χάσουν τη χρωστική τους. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου γκριζαρίσματος μαλλιών. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη.
Κάπνισμα
Πρόσφατη έρευνα έχει συσχετίσει το κάπνισμα με την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών πριν από την ηλικία των 30 ετών. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση νικοτίνης στους θύλακες των τριχών, η οποία επηρεάζει τη μελάγχρωση των μαλλιών.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Skin Appendage Disorders διαπίστωσε ότι το πρόωρα γκριζάρισμα είναι συχνότερο στα άτομα που καπνίζουν.
Έκθεση UV
Οι UV ακτίνες του ήλιου είναι μια κοινή πηγή οξειδωτικού στρες, ανισορροπίας ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρα μας.
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βλάψει τη μελανίνη στους θύλακες των τριχών αφού η μελανίνη απορροφά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη χρωστική των μαλλιών.
Συνοψίζοντας, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερη μελανίνη, προκαλώντας γκρίζα μαλλιά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν γκρίζα μαλλιά πιο νωρίς, στα 20 τους. Όπως προκύπτει η γενετική παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην εμφάνιση πρόωρων γκρίζων μαλλιών, ωστόσο, το άγχος, ορισμένες καταστάσεις υγείας και οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.