Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός “ψωμί” αδικεί αυτή τη συνταγή, γιατί στη γεύση μόνο ψωμί δεν θυμίζει: είναι γλυκό και τρυφερό σαν κέικ! Απλά δεν έχει τη ζάχαρη, το γάλα και τα λευκά αλεύρια. Οι μπανάνες είναι το μαγικό υλικό που το δένουν και του δίνουν μια εκπληκτικά οικεία και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Και το μέλι, τα πεκάν (ή καρύδια) και η κανέλα ταιριάζουν αρμονικά με τις μπανάνες και απογειώνουν τη γεύση. Όταν το φτιάχνω, προτιμώ να αφήνω τα καρύδια σε ευδιάκριτα μικρά κομματάκια για να αισθάνομαι περισσότερο τη γεύση τους. Και ως μισή Κύπρια, πρόσθεσα και δυο κουταλιές χαρούπι στη συνταγή για έξτρα ασβέστιο. Τρώγεται ζεστό μόλις βγει από το φούρνο, με σπιτικές μαρμελάδες η ακόμα καλύτερα με μέλι και ταχίνι!
Συστατικά
– 5 ώριμες μπανάνες
– 1 κούπα αμύγδαλα
– 2 κούπες πεκάν ή καρύδια
– 1 κούπα αλεύρι από φαγόπυρο ή καστανό ρύζι ή αλεύρι Ζέας
– 1/2 κούπα σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
– 3 κτ σούπας σπόροι τσία
– 2 κτ γλυκού κανέλα
– 2 κτ σούπας χαρουπόσκονη
Διαδικασία
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 145C. Μετά αλέθεις στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα πεκάν ώστε να γίνουν σαν αλεύρι, θα χρειαστεί περίπου 30 δευτερόλεπτα (προτιμώ να έχουν μείνει μικρά κομματάκια που δίνουν έξτρα γεύση σε κάθε μπουκιά). Όταν ομογενοποιηθούν, μεταφέρεις το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύεις με το αλεύρι φαγόπυρου, το σιρόπι σφενδάμου, τους σπόρους τσία, το χαρουπάλευρο και την κανέλα χτυπώντας τα όλα μαζί. Στη συνέχεια αλέθεις τις μπανάνες στο μπλέντερ και τις προσθέτεις στο μείγμα το οποίο τώρα πρέπει να έχει γίνει παχύρρευστο. Αλείφεις ένα ταψάκι για ψωμί με λάδι, βάζεις το μείγμα και το αφήνεις να ψηθεί για περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς (δοκιμάζεις αν έχει γίνει με ένα μαχαίρι, είναι έτοιμο όταν η μύτη του μαχαιριού βγαίνει χωρίς υπολείμματα).
Θα βρεις κι άλλες συνταγές και tips υγιεινής διατροφής στο blog www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife. Κορίνα Καραδήμου