Γρήγορο κολοκυθάκι και αγγουράκι τουρσί στο ψυγείο με ξύδι, αρωματισμένο με τζίντζερ, σιναπόσπορο, κύμινο και κιτρινόριζα (κουρκουμά), και κομμένο σε σχήμα σπιράλ με τη βοήθεια του Spiralizer.
Το απολαμβάνουμε σε σάντουιτς με αυγό, τυρί ή αλλαντικά, σε πατατοσαλάτες, τονοσαλάτες, μπέργκερς, hot dogs κ.ά.
Υλικά
200 γρ (1 μέτριο) κολοκυθάκι, καλά πλυμένο
100 γρ (1 μικρό) αγγουράκι, καλά πλυμένο
1 κ.σ. αλάτι
1 κούπα μηλόξιδο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού (εγώ έβαλα ανάμεικτα χρώματα)
3/4 κ.γ. σιναπόσπορος (εγώ έβαλα κίτρινο)
1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κ.γ. κύμινο
1/8 κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
- Κόβουμε με το spiralizer το κολοκυθάκι και το αγγουράκι (δεν τα ξεφλουδίζουμε) με τη λεπίδα για χοντρό μακαρόνι. Τα βάζουμε σε ψιλό τρυπητό και πασπαλίζουμε καλά με το αλάτι. Τα αφήνουμε μισή ώρα να ελευθερώσουν τα υγρά τους και τα ξεπλένουμε με νερό. Έπειτα τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια να στραγγίξουν όσο γίνεται χωρίς να χαλάσει το σχήμα τους.
- Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μηλόξιδο, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν μια βράση.
- Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα βάζο των 500ml με φαρδύ στόμιο και ρίχνουμε από πάνω το υγρό από το κατσαρολάκι. Πατάμε λίγο το περιεχόμενο ώστε να βυθιστεί και αφήνουμε να κρυώσει. Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες.
- Για να τα χρησιμοποιήσουμε αφαιρούμε όσα θέλουμε με πιρούνι αφήνοντας το υγρό στο βάζο. Κρατάνε για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο.
γράφει η Ελένη Βονισσάκου
Aνακάλυψε το Spiralizer στο www.thefoodiecorner.gr