Σου έχει τύχει κι εσένα να κοιτάξεις κάτι στο διαδίκτυο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ούτε καν λεπτά, να το ξεχάσεις;

Αν ναι, τότε μην ανησυχείς δεν έχεις πάθει αμνησία -ακόμα τουλάχιστον- αλλά, σου συμβαίνει κάτι λιγότερο ανησυχητικό: έχεις το λεγόμενο Google effect.

Το Google effect είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι πληροφορίες, που ανακτούμε από τον ψηφιακό χώρο, δεν καταγράφονται κατά κάποιο τρόπο στη μνήμη μας ή δεν έχουν την ίδια ισχύ με τις άλλες, που καταβάλαμε κάποια προσπάθεια για να τις αποκτήσουμε.

Είναι ένα είδος ψηφιακής μνήμης θα λέγαμε, όπου οι άνθρωποι ξεχνούν πολύ εύκολα, πληροφορίες που έχουν ανακτήσει από τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου, όπως το Google -εξού και το όνομα του φαινομένου.

Αυτό συμβαίνει γιατί, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα κι έτσι δεν αποθηκεύει πληροφορίες, που “γνωρίζει” ότι εύκολα μπορεί να βρει στον ψηφιακό χώρο. Αυτές οι πληροφορίες για παράδειγμα, μπορεί να είναι σχετικές με ειδήσεις, με τηλεφωνικούς αριθμούς, με ημερομηνίες γενεθλίων, γιορτών κι επετείων κ.α.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BRAND MINDS (@brand_minds)

Ποιές όμως, είναι οι παράπλευρες επιδράσεις αυτού του φαινομένου στη ζωή μας;

Καταρχάς καλό είναι να βασιζόμαστε στη δική μας φυσική μηχανή αναζήτησης, το μυαλό μας. Η αποθήκευση πληροφοριών στον εγκέφαλό μας είναι ένα είδος εξάσκησης γι΄ αυτόν. Μην περιμένεις ποτέ να πάθει overload, καθώς οι αποθήκες του είναι τεράστιες.

Πέρα όμως από αυτό, η συστηματική εξάρτηση μας από τα ψηφιακά μέσα ενέχει κάποιους κινδύνους. Το να βασιζόμαστε συνέχεια στον υπολογιστή μας, στο κινητό ή στο τάμπλετ, μας δημιουργεί αυτομάτως μια εξάρτηση από αυτά κι ένα μόνιμο άγχος, μην ξεμείνουμε από μπαταρία ή πάθουν κάτι τα πολύτιμα αυτά gadget μας.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι μηχανές είναι μηχανές και πολύ συχνά χαλάνε. τι θα γίνει λοιπόν, εάν έχεις αποθηκεύσει ένα πρότζεκτ, που σου πήρε πολύ χρόνο για να ετοιμάσεις, ή πληροφορίες σημαντικές, που δεν πρέπει επουδενί να διαρρεύσουν, και κρασάρει το μηχάνημα; La catastrophe.

Επίσης, με το να βασίζεσαι πάντα σε αυτά τα μέσα, χάνεις πολύτιμες εμπειρίες. Και οι εμπειρίες είναι μαθήματα ζωής. Σκέψου λοιπόν, αν θες πραγματικά να υποβαθμίσεις τόσο την ποιότητα της ζωής σου και να παραχωρήσεις τόσο χώρο σε κάτι τεχνητό.

Ακόμη, δεν είναι απαραίτητο ότι οι πληροφορίες, που σου παρέχει το σύστημα είναι ακριβείς ή κάνουν για τη δική σου υπόθεση. Πολλές φορές χρειάζεται να αξιολογείς και να φιλτράρεις τι πρέπει να κρατήσεις και που να βασιστείς τελικά.

3 τρόποι για να διαχειριστείς το Google effect.

1.Προσπάθησε να κρατήσεις τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής πληροφοριών. Αναζήτησε λοιπόν, αυτές τις πληροφορίες και από άλλα μέσα, όπως πχ, τα βιβλία. Η φυσική επαφή με το μέσο αναζήτησης θα ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σου και θα σε βοηθήσει να εντυπώσεις τα δεδομένα.

2.Σε συνέχεια με το πρώτο, ο δεύτερος τρόπος είναι γυρίσεις στο παλιό καλό σημειωματάριο. Ναι, το να κρατάς σημειώσεις είναι μια άσκηση πολύ σημαντική για τη μνήμη σου. Ο συνδυασμός του γραψίματος με τη μνήμη είναι παλιός κι αποδεδειγμένος.

Γι΄ αυτό άλλωστε και τα παιδιά στο σχολείο κάνουν την αντιγραφή. Για να εξοικειωθεί ο εγκέφαλος με την πληροφορία και να μπορέσει να την αφομοιώσει.

3.Η τρίτη και φαρμακερή λύση είναι να αφήσεις το κινητό ή το laptop στο σπίτι. Επειδή όμως, αυτό είναι πρακτικά αδύνατον, τότε απλά σε συμβουλεύουμε να τα χρησιμοποιείς μόνο για τις βασικές τους λειτουργίες και να αποφεύγεις την αναζήτηση πληροφοριών μέσω αυτών.

Αν πάλι, ούτε αυτό γίνεται τότε σου προτείνουμε να κάνεις μια μεγαλύτερη προσπάθεια να συγκεντρωθείς για να ανασύρεις την πληροφορία από τη μνήμη σου.